Steeds meer mensen worstelen met hun administratie en financiën. Ze komen er zelf niet meer uit en krijgen schulden. Ze hebben iemand nodig die met hen meedenkt, praktische hulp geeft en aanmoedigt. Een maatje dat geduldig luistert wanneer zij over hun zorgen spreken. Ben jij dat betrokken maatje? Meld je dan nu aan als vrijwilliger!
Waarom Schuldhulpmaatjes?
Schulden hakken er diep in. Mensen met schulden slapen slecht, zijn gespannen, schamen zich voor hun situatie en piekeren over wat ze moeten doen als er weer een deurwaarder aanbelt. Ze voelen zich vaak machteloos en wanhopig en trekken zich terug uit het sociale leven.
Schuldhulpmaatjes maken het verschil. Hoe? Door te helpen financiële problemen op te lossen en deze mensen te leren op eigen benen te staan voor toekomstige uitdagingen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Wat doet een Schuldhulpmaatje?
Het doel van de ondersteuning is dat iemand zo veel mogelijk leert de eigen problemen op te lossen. Afhankelijk van de situatie kan dit een lange weg zijn. Wat ga je doen?
Allereerst geef je iemand de hoop dat een chaotische – soms zelfs uitzichtloze – situatie weer goed kan komen. Dat lucht op en maakt dat iemand weer goed kan nadenken.
Daarna schep je orde in de chaos door een overzicht te creëren van inkomsten en uitgaven, en door onbetaalde rekeningen op een rij te zetten. Hierbij gebruik je handige hulpmiddelen, zoals een administratieklapper, een huishoudboekje en een begroting.
Vervolgens maak je samen een plan voor oplossing. Als Schuldhulpmaatje vind je het een sport om op zoek te gaan naar manieren om te besparen of om het inkomen van de hulpvrager te vergroten. Soms weet iemand bijvoorbeeld niet van bepaalde financiële regelingen. Als maatje ondersteun je door dit uit te zoeken en de voorzieningen aan te vragen.
Soms is een schuldenlast zodanig groot dat een schuldentraject nodig is; dat betekent vaak jaren op een houtje bijten. In zo’n zware periode is de nabijheid van een maatje belangrijk. Niet alleen als financieel deskundige, maar ook als steun in de rug om ervoor te zorgen dat iemand het traject volhoudt. Daarom is het van belang dat je er gedurende het hele traject voor iemand wilt zijn. Persoonlijke aandacht en luisteren naar iemands sores, dat alleen al betekent heel veel.
Kennis en vaardigheden
Affiniteit met financiële administratie is natuurlijk een pré, maar het belangrijkste is dat je vertrouwen weet te wekken. Zodat hulpvragers steun en respect ervaren, en het gevoel krijgen niet in de steek te worden gelaten. Een open, vriendelijke en geduldige houding is daarbij een must. Als maatje ben je namelijk de vertrouwenspersoon van iemand die je hulp hard nodig heeft en in een kwetsbare positie verkeert. Je bent dan ook geen onderdeel van een bureaucratisch apparaat, maar je biedt juist persoonlijk een luisterend oor.
De belangrijkste eigenschappen op een rij:
Je hebt inlevingsvermogen, voelt jezelf betrokken en kent geen vooroordelen.
Je weet hoe je iemand kunt stimuleren en ondersteunen, zonder het over te nemen.
Je bent initiatiefrijk, daadkrachtig en stabiel; je kunt ook prima geduld opbrengen.
Je bent eerlijk, betrouwbaar en zorgvuldig, en hebt je eigen financiën op orde.
Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.
Je bent bereid te overleggen met je coördinator en collega vrijwilligers.
Je bent bereid een training te volgen en aanwezig te zijn bij diverse overleggen.
Het betreft een verantwoordelijke functie waarbij veel zelfstandigheid komt kijken. Daarom is dagelijks een coördinator bereikbaar voor overleg over zaken die je tegenkomt bij de hulp aan hulpvragers.
Werktijden
Je bent minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar, de tijd is naar eigen wens in te vullen.
Aangeboden scholing
Om het deskundigheidsniveau van onze collega-vrijwilligers op peil te houden, bieden we structureel scholing aan. Je kunt hieraan vanzelfsprekend gratis deelnemen. Het gaat om:
Starterstraining (verplicht)
3-daagse SchuldHulpMaatje training (optioneel)
Coördinator Training (optioneel)
SchuldHulpMaatje Young (optioneel)
Intervisie (1 keer per maand)
Themabijeenkomsten (4 keer per jaar)
Tijdens intervisies worden ervaringen uitgewisseld; zo leren de medewerkers van elkaar. Themabijeenkomsten staan in het teken van een bepaald onderwerp, zodat je jezelf niet alleen in de breedte, maar ook in de diepte ontwikkelt, en altijd op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen.
Wat krijg je ervoor terug, wat is de meerwaarde?
Het werk van een Schuldhulpmaatje is heel dankbaar en geeft veel voldoening. Je helpt mensen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren, oftewel te ontzorgen. Je helpt voorkomen dat ze (opnieuw) in de schulden raken. Jij maakt het verschil!
Verder leer je veel nieuwe mensen kennen, maak je deel uit van een hecht team, en doe je veel (nieuwe) kennis en ervaring op; het is goed voor je eigen ontwikkeling.
Het werk van een schuldhulpmaatje geeft energie en inspiratie. Samen lukt ‘t!
Aanmelden
Wil jij deel uitmaken van ons hechte team van schuldhulpmaatjes? Meld je dan aan via het contactformulier op deze pagina.