Steeds meer mensen worstelen met hun administratie en financiën. Ze komen er zelf niet meer uit en krijgen schulden. Ze hebben iemand nodig die geduldig luistert, meedenkt, praktische hulp geeft en aanmoedigt, zoals bijvoorbeeld een Schuldhulpmaatje. De Schuldhulpmaatjes bij onze organisatie worden begeleid door een Coördinator Schuldhulpmaatje. Ben jij die betrokken coördinator? Meld je dan nu aan als vrijwilliger!
Waarom Schuldhulpmaatjes?
Schulden hakken er diep in. Mensen met schulden slapen slecht, zijn gespannen, schamen zich voor hun situatie en piekeren over wat ze moeten doen als er weer een deurwaarder aanbelt. Ze voelen zich vaak machteloos en wanhopig en trekken zich terug uit het sociale leven.
Schuldhulpmaatjes maken het verschil. Hoe? Door te helpen financiële problemen op te lossen en deze mensen te leren op eigen benen te staan voor toekomstige uitdagingen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Wat doet een Schuldhulpmaatje?
Het doel van de ondersteuning is dat iemand zo veel mogelijk leert de eigen problemen op te lossen. Afhankelijk van de situatie kan dit een lange weg zijn. Wat doet een Schuldhulpmaatje?
Allereerst geeft een maatje iemand de hoop dat een chaotische – soms zelfs uitzichtloze – situatie weer goed kan komen. Dat lucht op en maakt dat iemand weer goed kan nadenken.
Daarna schept een maatje orde in de chaos door een overzicht te creëren van inkomsten en uitgaven, en door onbetaalde rekeningen op een rij te zetten. Hierbij gebruikt hij handige hulpmiddelen, zoals een administratieklapper, een huishoudboekje en een begroting.
Vervolgens maakt een maatje met de hulpvrager een plan voor oplossing. Meestal vindt een maatje het een sport om op zoek te gaan naar manieren om te besparen of om het inkomen van de hulpvrager te vergroten. Soms weet iemand bijvoorbeeld niet van een financiële regeling. Een Schuldhulpmaatje ondersteunt door dit uit te zoeken en de voorzieningen aan te vragen.
Wat doet een Coördinator Schuldhulpmaatje?
Onze Schuldhulpmaatjes begeleiden een hulpvrager tijdens een vaak intensief traject. Maar zij kunnen het niet alleen; ze moeten goed worden begeleid, kunnen vaak wel een klankbord gebruiken, en hebben zelf soms ook begeleiding nodig nodig. Dat is het werk van onze Coördinator Schuldhulpmaatje.
Wat ga je als Coördinator Schuldhulpmaatje precies doen?
Als Coördinator Schuldhulpmaatje geef je leiding aan een groep vrijwilligers, en zie je toe op een effectief functioneren. Je coördineert het proces rondom de hulpvragen, en bent klankbord voor vrijwilligers die met bepaalde vragen zitten. In voorkomende gevallen help je cliënten met hun thuisadministratie.
De taken van een Coördinator Schuldhulpmaatje op een rij:
Je voert – met de projectcoördinator – kennismakingsgesprekken met vrijwilligers
Je bent verantwoordelijk voor het inwerken van deze nieuwe vrijwilligers
Je houdt – met de projectcoördinator – evalutie- en eindgesprekken
Je houdt nauw contact met de vrijwilligers/schuldhulpmaatjes
Je bewaakt de zwaarte van de hulpverlening
Je neemt deel aan het maandelijks coördinatorenoverleg
Je helpt mee met de organisatie van het casusoverleg
Je helpt cliënten met hun thuisadministratie/financiën/schuldenproblematiek
Je coacht cliënten om weer grip te krijgen op hun financiële administratie
Werktijden
Je bent elke woensdagochtend beschikbaar voor vrijwilligerswerk. Meer uren zijn optioneel en naar eigen wens in te vullen.
Kennis en vaardigheden
Als coördinator is het van belang dat je mensen kunt aansturen en verantwoordelijkheden durft te nemen. Je moet sociaalvaardig zijn, een goed inlevingsvermogen hebben en geduld kunnen opbrengen.
Inhoudelijke kennis over schuldenproblematiek is een pré, maar wij bieden je voldoende scholing aan waarbij je deze kennis kan opdoen. Bovendien loop je in het begin ook een poosje mee met een Schuldhulpmaatje, zodat je leert hoe de hulpverlening er uitziet.
Een paar eigenschappen van de Coördinator Schuldhulpmaatje op een rij:
Je hebt inlevingsvermogen, voelt jezelf betrokken en kent geen vooroordelen.
Je weet hoe je iemand kunt stimuleren en inspireren.
Je bent initiatiefrijk, daadkrachtig en stabiel.
Je bent eerlijk, betrouwbaar en zorgvuldig, en hebt je eigen financiën op orde.
Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen.
Je bent bereid samen te werken met je coördinator en collega vrijwilligers.
Je bent bereid een training te volgen en aanwezig te zijn bij diverse overleggen.
Aangeboden scholing
Om het deskundigheidsniveau van onze medewerkers op peil te houden, bieden we structureel scholing aan. Je kunt hieraan vanzelfsprekend gratis deelnemen. Het gaat om:
Starterstraining (verplicht)
3-daagse SchuldHulpMaatje training (optioneel)
Coördinator Training (optioneel)
Training SchuldHulpMaatje Young (optioneel)
Themabijeenkomsten (4 keer per jaar)
Intervisiebijeenkomsten (1 keer per maand)
Tijdens intervisies worden ervaringen uitgewisseld; zo leren de medewerkers van elkaar. Themabijeenkomsten staan in het teken van een bepaald onderwerp, zodat je jezelf niet alleen in de breedte, maar ook in de diepte ontwikkelt, en altijd op de hoogte bent van actuele ontwikkelingen.
Wat krijg je ervoor terug, wat is de meerwaarde?
Het werk als coördinator is heel dankbaar, en geeft veel voldoening. Samen met je team help je mensen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren, oftewel te ontzorgen. Jullie helpen voorkomen dat ze (opnieuw) in de schulden raken. Jij en je collega’s maken het verschil!
Verder leer je veel nieuwe mensen kennen, maak je deel uit van een hecht team, en doe je veel (nieuwe) kennis en ervaring op; het is goed voor je eigen ontwikkeling.
Het werk bij Schuldhulpmaatje Parkstad geeft energie en inspiratie. Samen lukt ‘t!
Aanmelden
Wil jij als coördinator deel uitmaken van ons hechte team? Meld je dan aan via het contactformulier op deze pagina.