Tips voor een heerlijke zomer in eigen land!

De zomer is begonnen en veel mensen hebben vakantie. Het vakantiegeld en de belastingteruggave zijn binnen. Maar het leven is ook flink duurder geworden. Wat nu te doen? Ga op vakantie in eigen land, doe aan huizenruil of maak van je tuin een camping met speelparadijs! Lees gauw verder…


Vakantie in Nederland

Je bent niet de enige die dit jaar voor de zomer een vakantiehuisje of camping in eigen land zoekt. Als je gewend bent om op vliegvakantie te gaan, kan het leuk zijn om eens in eigen land vakantie op vakantie te gaan!

Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de ANWB om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn; een weekendje weg aan zee, een weekje lekker fietsen, of een paar dagen wandelen in de mooie natuur. Ook vind je er leuke last minute aanbiedingen!

Lekker thuis vakantie vieren

Ook thuis hoeft de zomer niet saai te zijn, of je nu veel geld hebt of niet. Besteed iets van de extra’s (vakantiegeld en/of belastingteruggave of in sommige sectoren overuren) aan het opleuken van je tuin, of wat extra lekker eten – als je de mogelijkheid hebt.

Kamperen in de tuin

Heb je een tentje? Kinderen vinden het helemaal te gek om in de tuin te slapen! Gaan jullie normaal kamperen? Doe dit dan nu in de achtertuin. Je kunt het zo luxe of primitief maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat niemand het huis in mag voor bepaalde tijd; spelletjes doen, eten, slapen en gezellig samenzijn gebeurt allemaal in de tuin of in de tent!

Haal de oude bordspellen van zolder, ruil, leen of koop (tweedehands) spellen, puzzels, boeken en speelgoed en maak het samen gezellig. Maak ’s avonds een kampvuur (veilig in een vuurkorf!), rooster marshmallows en vertel spookverhalen!

Thuis uit eten

Laat de kinderen eens voor papa en/of mama koken! Draai de volgende dag de rollen om. Kaarsjes op tafel, ga lekker buiten zitten of maak (samen) iets klaar en eet het op aan een picknicktafel in de buurt.

Spellenavond/leesavond

Een dag of dagdeel geen electronica! Gewoon ouderwets samen spelletjes spelen of andere dingen die vroeger leuk waren. Die zijn nog steeds leuk, alleen vergeten we dat nogal eens 😉

Het kan ook heerlijk zijn om buiten lekker te zitten/liggen/hangen met een boek. Een jaarabonnement op de bibliotheek heb je in de gemeenten Heerlen en Kerkrade al vanaf €28,- en voor kinderen is het (vrijwel) gratis.

Watergevecht

Als het warm is, is een watergevecht lekker verkoelend zonder dat het enorm veel water verbruikt, zoals een zwembad. Je krijgt nog wat beweging ook en het is leuk voor jong en oud.

Huizenruil

Ben je wel toe aan een iets andere omgeving, maar wil je weinig besteden en toch de gemakken van een huis? Probeer dan eens een huizenruil!

Hier zijn websites voor, zoals Home Exchange, maar je kunt ook van huis ruilen met familie of vrienden die in een andere omgeving wonen.

Belangrijk is om duidelijke afspraken te maken over de termijn, het gebruik van spullen enz. Je wilt natuurlijk je huis zo terug vinden als je het hebt achtergelaten; alle spullen aanwezig en heel, en het huis schoon en netjes.

Bij Home Exchange ben je door te ruilen via dit platform verzekerd tegen schade aan je eigendommen.

In geval van huizenruil met familie of vrienden is het verstandig om zelf even een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als jij dan bijvoorbeeld per ongeluk iets kapot laat vallen in het huis van je familielid, dan is dat gedekt. Kun je zulke schades nou makkelijk zelf dragen (heb je een ruime spaarbuffer), dan kun je afwegen of je die verzekeringen wel echt nodig hebt. De meeste huishoudens hebben echter wel deze verzekeringen.

Vertel eens: wat ga jij eigenlijk deze zomer doen?