Podcast: steeds meer jongeren hebben schulden, maar is het ook hun eigen schuld?
Steeds meer jongeren hebben schulden. Zo’n 1 op de 5 jongeren heeft te maken met (ernstige) betaalproblemen. En dit aantal neemt alleen maar toe. In de podcast ‘Sprekend’ praat Karin Radstaak (nibud) hierover. ‘Het is zo heftig om financieel het overzicht kwijt te zijn. Denk je de ene schuld te hebben opgelost, komt er meteen weer iemand anders van wie je geld leende.’ Luister hieronder naar de podcast.
Kopen op afbetaling
Jongeren gebruiken graag de mogelijkheden die ze krijgen. Een voorbeeld hiervan is Klarna. Met Klarna kun je spullen kopen en pas later betalen. Maar tegen de tijd dat je moet betalen, heb je vaak al meer schulden. De rekening van Klarna wordt door kosten en boetes steeds hoger.
Schaamte over schulden
Net als oudere mensen, schamen jongeren zich om over hun schulden te praten. Ze denken vaak dat het hun eigen schuld is. Maar het is oké om te zeggen dat je een keer niet mee kunt doen omdat je geen geld hebt. Jongeren zien niet altijd wat de gevolgen zijn van geld uitgeven. Daarom is financiële opvoeding en onderwijs heel belangrijk.
Stress door schulden
Schulden zorgen voor veel stress. Jongeren vragen zich steeds af wat ze wanneer moeten betalen en aan wie. Ze gaan schulden ook negeren en durven brieven en e-mails niet meer te openen. Ze denken de hele tijd aan hun schulden en nemen die zorg overal mee naartoe. Ook slapen ze er slecht van.
Hulp bij Schulden
Jongeren met schulden kunnen terecht bij SHM Parkstad. Bij SHM Parkstad staan mensen klaar om te helpen met het oplossen van schulden en het geven van advies. Gratis. Aarzel niet om contact op te nemen als je hulp nodig hebt.