Laag inkomen? Check je recht op huurverlaging!

Voor veel huurders met een laag inkomen gaat de huur dit jaar omlaag. Woningcorporaties moesten huurders vóór 1 juni 2023 een voorstel voor huurverlaging doen. Heb jij een laag inkomen, maar geen huurverlaging gekregen? Check dan of je hiervoor toch in aanmerking komt. Je kunt hierbij de Huurcommissie inschakelen. Die beoordeelt de situatie en doet een bindende uitspraak. Laat geen geld liggen. Samen lukt ’t! (afbeelding: Nibud)


Heb ik recht op huurverlaging?

Je hebt recht op huurverlaging als het volgende waar is:

  • je verhuurder is een woningcorporatie (geen vastgoedbelegger of particulier);
  • je kale huur is hoger dan € 575,03 per maand;
  • je hebt een laag inkomen (zie volgende paragraaf);
  • je huurt een zelfstandige woning of een woonwagen (geen kamers);
  • je huurt een sociale huurwoning (geen vrije sectorwoning met geliberaliseerde huurprijs);
  • je bent op 1 maart 2023 ingeschreven én wonend in de woning waarvan de huur moet worden verlaagd.

Wat is een laag inkomen?

Of je een laag inkomen hebt, hangt af van het aantal personen in je huishouden. De inkomensgrenzen voor huurverlaging zijn:

Samenstelling huishouden Jaarinkomen tot
1 persoon € 23.250
1 persoon met AOW € 24.600
2 of meer personen € 30.270
2 of meer personen (minstens 1 met AOW) € 32.730

Let op: heb je inwonende kinderen die jonger zijn dan 27 jaar? Hun eventuele inkomen telt niet mee.

Moet ik zelf aanvragen?

Laag inkomen in 2021?

Had je in 2021 een inkomen op of onder de vastgestelde grens? Dan had je woningcorporatie je vóór 1 juni 2023 automatisch een voorstel voor huurverlaging moeten doen. Deze huurverlaging zou dan uiterlijk per 1 juli 2023 ingaan.

Heb je geen voorstel van je woningcorporatie ontvangen? Neem dan eerst contact op met je woningcorporatie. Zij vertellen je welke informatie zij nodig hebben om te beoordelen of je huur omlaag kan.

Kom je er samen met je verhuurder niet uit? Dan kun je de Huurcommissie inschakelen. Doe dit uiterlijk 13 juli 2023!

Laag inkomen na 2021?

Was je inkomen in 2021 niet laag genoeg, maar daarna wel? Bijvoorbeeld vanwege recent baanverlies, pensionering, of vertrek van een partner of kind? Dan moet je zelf de huurverlaging aanvragen. Je hebt recht op huurverlaging zodra je kunt aantonen dat je huishouden al minstens zes maanden een laag inkomen heeft.

Neem eerst contact op met je woningcorporatie. Zij vertellen je welke informatie zij nodig hebben om te beoordelen of je huur omlaag kan.

Kom je er samen met je verhuurder niet uit? Dan kun je de Huurcommissie inschakelen. Zelf aanvragen van de huurverlaging kan tot en met 30 december 2024.

Huur woonwagen

Huur je een woonwagen? Dan moet je altijd zelf huurverlaging bij je woningcorporatie aanvragen.

Hoe zelf aanvragen?

Je kunt zelf huurverlaging aanvragen met een brief aan je verhuurder. Het doel van de brief is aantonen dat je al minstens zes maanden een inkomen hebt onder (de helft van de) inkomensgrens die voor jouw huishouden geldt.

De Woonbond heeft hier een modelbrief voor. Met de brief moet je bewijs meesturen over je inkomen. Bijvoorbeeld kopieën van recente salarisstroken of uitkeringsspecificaties. Of een verklaring van de boekhouder als je ZZP-er bent. Ook moet er een verklaring mee over de samenstelling van je huishouden.

Laat geen geld liggen

‘Wij zijn natuurlijk heel positief over deze maatregel,’ zegt Nibud-onderzoeker Jasja Bos. ‘Maar het kan soms misgaan bij het interpreteren van de gegevens over het inkomen en het aantal huisgenoten. Zo merken we dat alleenstaande ouders soms als een eenpersoonshuishouden worden gezien, terwijl ze een meerpersoonshuishouden zijn. Dat kan je tientallen euro’s per maand schelen.’

Ook andere vergissingen kunnen voorkomen, bijvoorbeeld als het inkomen pas in het afgelopen jaar is gedaald. ‘In dat geval moet je de huurverlaging zelf aanvragen, maar controleer ook zeker goed of de gegevens over 2021 kloppen. Dat is het jaar waarover de woningcorporatie informatie van de Belastingdienst krijgt,’ raadt Bos aan. De informatie op de site van de Woonbond kan huurders daarbij helpen. ‘Ben je onzeker of jouw situatie goed is ingeschat? Bel dan de Belastingtelefoon of maak bezwaar bij de woningcorporatie. De Huurcommissie kan hier ook bij helpen.

Hulp nodig?

Ben je onzeker of je recht hebt op huurverlaging? Of heb je moeite om dit met een brief aan te vragen? Geen probleem, wij zijn er voor je! Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed.

Samen lukt ’t!