Goede geldvoornemens? Tips om financieel fit te blijven en gratis e-mailcoaching!

Het nieuwe jaar komt er weer aan: een mooi moment om te bedenken wat je in 2024 zou willen aanpakken. Geldzaken staan elk jaar in de top 3 van goede voornemens. Heb jij nog goede geldvoornemens? Welk financieel doel wil jij bereiken? Hieronder drie veelvoorkomende geldvoornemens: sparen, besparen, en grip houden. Met tips en tools van het Nibud, inclusief gratis e-mailcoaching; zet ‘m op!


Sparen

Of je nu geld apart wilt zetten voor een droomvakantie, een verbouwing, een buffer of voor zonnepanelen op het dak: het begint met inzicht in inkomsten en uitgaven. Welke ruimte is er in je begroting om op een spaarrekening te zetten? Op welke posten zou je minder kunnen uitgeven?

“Mijn #geldvoornemen is sparen voor een nieuwe badkamer. Hoe zorg ik dat dat lukt?”

— Lindsay, online redacteur Nibud

Tip!

Gebruik de online Nibud tool Persoonlijk Budgetadvies. Zet alles op een rij én zie hoeveel je uitgeeft in vergelijking met soortgelijke huishoudens. Dat geeft handvatten.

Tip!

Open een spaarrekening, dat zorgt ervoor dat je het gespaarde geld makkelijker kan laten staan.

Tip!

Krijgt je loonsverhoging in januari? Stel automatisch sparen in voor het extra verdiende geld, je mist het nu toch niet!

Besparen

Een koffie op het station, een abonnement op een videodienst… Vele kleine maandelijkse uitgaven kunnen samen een groot bedrag vormen. En dan kan het geld ineens op zijn voor het einde van de maand.

Zorg dan dat je inzicht krijgt in waar het blijft. Bijvoorbeeld door een tijdje bij te houden wat je uitgeeft aan tussendoortjes. Of door uitgaven aan abonnementen eens op een rij te zetten. Is alles nog nodig? Kan het slimmer of goedkoper door over te stappen?

Bekijk onderstaande video; zo’n 90% van de Nederlanders weet niet hoeveel abonnementen ze hebben.

Tip!

Maak een bespaarplan in 4 stappen.

Tip!

Vergelijk eens met anderen: wat geven anderen uit?

Grip houden

Hoe sta ik er nu eigenlijk voor het komend jaar? Kan ik een verhuizing/verbouwing/vakantie betalen? Kan ik slimmer met mijn geld omgaan?

Als je jezelf regelmatig deze vragen stelt, ga dan eens goed voor je geldzaken zitten. Door te begroten en te budgetteren weet je waar je aan toe bent, en dat geeft een hoop rust.

Tip!

Gebruik het handige Grip op geld-stappenplan van het Nibud.

“Ik bouw pensioen op, maar ik wil zeker weten dat ik later niet krap zit. Daarom spaar ik nu al bij.”

— Gitte van Santen, Kampen

Gratis e-mailcoaching

Wil je graag altijd de zekerheid dat je financieel fit bent? Dan zijn door het hele jaar heen steeds acties nodig. Het Nibud weet hoe je die moet plannen én wat er gedurende het jaar de beste momenten voor zijn.

Speciaal daarvoor is de de gratis E-mailcoaching Jaarplanner ontwikkeld, waarmee je op de juiste momenten in het jaar tips, tools en reminders krijgt. Makkelijk: je vergeet niets meer.

Aanmelden is gratis!

En nu: volhouden!

Voornemens maken aan het begin van het jaar is een goed idee, want zo’n speciaal moment is een krachtige markering om echt iets te veranderen of op te starten. Maar…

Hoe houd je het vol als je wat langer bezig bent? Hoe kunt je jezelf dan aan je plan houden en gemotiveerd blijven?

Dan is de ‘Grip op tijd & geld agenda‘ van het Nibud een uitkomst; de agenda inspireert én motiveert je ieder jaar opnieuw om te werken aan gezond financieel gedrag. Naast afspraken, hou je je uitgaven bij, maak je begrotingen en ontdek je mogelijkheden om te sparen en bezuinigen. Elke week krijg je een tip of een weetje over slim omgaan met geld. Kortom: met de agenda hou je grip op tijd én geld. Bewust omgaan met geld wordt vanzelfsprekend. En dat geeft rust.