Financiële zaken bij een scheiding: waar moet je op letten?
Bij een scheiding komen er veel financiële vragen op je af. Van de verdeling van jullie bezittingen tot het regelen van alimentatie, alles moet zorgvuldig worden uitgezocht en vastgelegd. Goed financieel inzicht helpt je om een nieuwe start te maken zonder onverwachte kosten. Gebruik hiervoor het Geldplan Scheiden van Nibud.
Verdeling van bezittingen en schulden
Bij de scheiding moeten bezittingen en schulden worden verdeeld. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan moeten alle gezamenlijke bezittingen en schulden gelijk worden verdeeld. Bij huwelijkse voorwaarden gelden vaak andere afspraken, die vastgelegd zijn in een akte. Zorg dat je alle gezamenlijke bankrekeningen en schulden in kaart brengt.
Het Nibud-stappenplan voor het verdelen van de inboedel bij een scheiding bestaat uit vier stappen:
- Maak een lijst van alle bezittingen: Zet gezamenlijk alle bezittingen op een rij.
- Bepaal de waarde: Schat de waarde van elk item, bijvoorbeeld met hulp van een taxateur.
- Maak afspraken over de verdeling: Verdeel de spullen eerlijk of gebruik een mediator.
- Leg de afspraken vast: Zet alle afspraken schriftelijk vast om toekomstige conflicten te voorkomen.
Meer info vind je op de Nibud-pagina.
Alimentatie en zorg voor de kinderen
Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Zie het als een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud van je kinderen en je ex-partner na een echtscheiding.
Als er kinderen betrokken zijn, komen er extra kosten en verantwoordelijkheden bij kijken. Kinderalimentatie is verplicht en wordt vastgesteld op basis van de draagkracht van beide ouders.
Het is ook mogelijk dat een van de partners partneralimentatie moet betalen, afhankelijk van de inkomens en afspraken.
Pensioen verdelen
Ook je pensioen is een belangrijk onderwerp bij een scheiding. Je hebt mogelijk recht op een deel van het pensioen van jouw ex-partner, en andersom is ook mogelijk.
Volgens de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding heb je recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. Zorg ervoor dat je pensioenfondsen op tijd informeert over de scheiding, zodat alles goed geregeld wordt.
Verzekeringen en toeslagen
Denk ook aan het aanpassen van je verzekeringen. Mogelijk heb je een gezamenlijke zorg- of woonverzekering die beëindigd of aangepast moet worden.
Daarnaast kun je door de scheiding recht krijgen op toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. Bereken deze via de website van de Belastingdienst.
Gebruik het Geldplan Scheiden
Om financieel overzicht te houden tijdens en na de scheiding, biedt het Geldplan Scheiden van het Nibud een handige tool.
Dit plan helpt je om de juiste stappen te nemen en geen belangrijke zaken over het hoofd te zien. Vul het in en ontdek welke maatregelen je kunt treffen om je financiën op orde te houden in deze lastige periode.
Een goede voorbereiding helpt je om de financiële impact van een scheiding te beperken en geeft je meer rust voor de toekomst.
SHM Parkstad staat voor je klaar!
Voor mensen in de regio Parkstad die worstelen met geldzaken rondom een scheiding, is via deze site hulp beschikbaar bij SHM Parkstad. Door contact op te nemen met SHM Parkstad kun je praktische begeleiding en emotionele steun ontvangen om je financiële situatie te verbeteren.
Schaam je niet en trek op tijd aan de bel. Schuldhulpmaatje is er om je te ondersteunen, of je nu in een moeilijke financiële situatie zit of gewoon wat advies nodig hebt. Neem gerust contact met ons op. Je bent echt niet de enige, en samen kunnen we kijken naar oplossingen!