Danny heeft zijn leven weer op de rit: “Ik had veel eerder hulp moeten vragen”

Danny had geen cent meer. Woonde overal en nergens. Vluchtte zelfs naar Spanje. Maar twee vrienden haalden hem weer op. Via maatschappelijk werk kwam hij terecht bij Schuldhulpmaatje. Vanaf dat moment ging het beter. Nu heeft hij een eigen huis en een leuke baan. “Dat gun ik iedereen”.


Moeilijke jeugd

Danny had een moeilijke jeugd. Zijn ouders hadden een slecht huwelijk en zijn vader was gewelddadig: hij sloeg zowel Danny als zijn moeder. Uiteindelijk gingen Danny’s ouders uit elkaar. Danny werd in een kindertehuis geplaatst.

Liefde voor muziek

Aan dat kindertehuis heeft Danny niet alleen maar slechte herinneringen. “Er stond daar een piano, en ze hadden ook gitaren”, vertelt hij. “Ik mocht daarop spelen en dat vond ik geweldig. Het was in dat kindertehuis dat ik mijn eerste eigen liedje heb geschreven. Op die plek is mijn liefde voor muziek ontstaan.”

Die liefde is nooit meer overgegaan. Danny ontmoette een vrouw die ook van muziek hield. Ze trouwdeen en vormden een muzikaal duo. “We waren erg succesvol, we deden meer dan 200 optredens per jaar”, blikt Danny trots terug. “Het was een prachtige tijd!” Toen Danny’s vrouw zwanger raakte en ze een dochter kregen, leek het gelukt compleet.

Na scheiding in de schulden

Het dochtertje van Danny en zijn vrouw bleek diabetes te hebben. Ze had intensieve zorg van haar ouders nodig. Danny en zijn vrouw konden  niet meer samen optreden: “We kregen steeds minder optredens, solo ging het gewoon minder goed. Ons inkomen werd natuurlijk ook minder en daar waren we niet voor verzekerd.”

Na vier jaar liep het huwelijk van Danny en zijn vrouw op de klippen. “Inmiddels waren er flinke schulden en we hadden allerlei vaste lasten die we niet meer konden betalen.”

De problemen stapelden zich op. Maar als iemand aan Danny vroeg hoe het met hem ging, antwoordde hij steevast: Goed! Hij bleef zich netjes kleden, dus niemand vermoedde iets.

“De schaamte was te groot om aan iemand te vertellen hoe slecht het ging. Dat ik geen cent meer had.”

– Danny –

Naar Spanje gevlucht

“Na mijn scheiding heb ik jarenlang overal en nergens gewoond. Ik durfde me nergens in te schrijven. Ik was veel te bang dat de instanties me zouden vinden en ik was ervan overtuigd dat ik de gevangenis in zou moeten.

In die tijd ging het niet goed met me. Ik kon niet meer zingen, niet eens meer normaal praten. Dan had ik zo’n brok in mijn keel dat ik niets kon zeggen. Je krijgt dan ook wel zelfmedelijden. Niet goed, maar zo gaat dat. Ik wilde wel iets doen, maar het lukte me gewoon niet. Als je niet goed in je vel zit, kan je niet ergens voor gaan. Ik zei het ook wel eens: ‘Ik ben Danny, ik wil wel maar ik kennie’. Je moet gemotiveerd en eerlijk zijn, pas dan kun je een nieuwe start maken.

Uiteindelijk vluchtte ik naar Spanje. Ik stak mijn kop in het zand. Daar wilde ik een nieuw leven opbouwen, maar ik belandde in het ziekenhuis. Twee vrienden hebben me opgehaald.”

Rust dankzij Schuldhulpmaatje

“Via maatschappelijk werk kwam ik bij SchuldHulpMaatje. En toen kwam Bertine. Zij kijkt met me mee. Bertine helpt me om op een rij te zetten wat ik moet doen en om de moed erin te houden. Ze laat me alles zelf doen en eigenlijk kan ik dat ook best. Nu laat ik brieven niet meer liggen, ik heb de discipline weer teruggevonden.”

Eigen huis en een baan

Bertine adviseert Danny contact op te nemen met een bewindvoerder, en dat doet hij. “Ik ben zo blij dat ik naar SchuldHulpMaatje heb geluisterd. Samen met mijn bewindvoerder heb ik mijn financiën weer op orde gekregen. Ik heb zelfs gevraagd of hij me nog een jaartje langer wilde begeleiden, om een terugval te voorkomen. En kijk waar ik nu sta: ik heb een eigen huis en een baan!”

Danny werkt als conciërge op een middelbare school. Hij geniet van zijn werk: van de hekken openmaken tot de koffie klaarzetten tot het wc-papier bijvullen. “En af en toe speel ik een deuntje met de gitaar, in de pauze of in de klas. Soms zing ik er ook bij”, zegt hij trots. “Achteraf zeg ik: ik had veel eerder hulp moeten vragen. Moet je zien hoe goed het nu met me gaat. Dat gun ik iedereen!”


SHM Parkstad staat voor je klaar!

Voor mensen in de regio Parkstad die worstelen met geldzorgen of schulden is via deze site hulp beschikbaar bij SHM Parkstad. Sharon’s verhaal benadrukt de kracht van het zoeken naar ondersteuning en het doorbreken van schaamte. Door contact op te nemen met SHM Parkstad kun je praktische begeleiding en emotionele steun ontvangen om je financiële situatie te verbeteren.

Schaam je niet en trek op tijd aan de bel. Schuldhulpmaatje is er om je te ondersteunen, of je nu in een moeilijke financiële situatie zit of gewoon wat advies nodig hebt. Neem gerust contact met ons op. Je bent echt niet de enige, en samen kunnen we kijken naar oplossingen!