WAJONG uitkering
Deze uitkering is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd al een ziekte of handicap hadden, en daardoor worden belemmerd om een werkverleden op te bouwen of een opleiding af te ronden. De belemmering moet een direct gevolg zijn van de ziekte of handicap en moet langer dan een jaar voortduren. Is dat het geval, dan kan een jongere vanaf 18 jaar een WAJONG-uitkering aanvragen. Oudere volwassenen kunnen ook in aanmerking komen voor deze uitkering, als ze voor hun 30e verjaardag een ziekte of handicap hadden, en vóór die constatering minstens 6 maanden een opleiding volgden. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van wat je nog wel kan, en dus per persoon verschillend. Voor meer informatie verwijs ik naar www.uwv.nl/wajong.
Aanvulling toeslagenwet
Zie voor uitleg over deze aanvulling, paragraaf 7.2.
Jonggehandicaptenkorting
Dit is een heffingskorting op de aanslag inkomstenbelasting voor mensen die een WAJONG-uitkering ontvangen. De korting wordt automatisch toegepast op de aangifte, en hoeft daarom niet actief aangevraagd te worden.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Met deze voorziening kunnen mensen die zorg nodig hebben vanwege ziekte, handicap of ouderdom, zelf zorg inkopen. Dit PGB wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), en dit betekent dat je een CIZ indicatie nodig hebt om in aanmerking te komen (in enkele gevallen is een indicatie van Jeugdzorg ook mogelijk). Je krijgt zelf een budget toegekend, dat afhankelijk is van het soort en de mate waarin je zorg nodig hebt. Je betaalt uit dat budget degene die de zorg verleent.
In 2013 veranderen de regels voor het PGB: de regeling wordt toegankelijk voor meer mensen dan nu. Zie voor meer informatie www.rijksoverheid.nl of www.pgb.nl.
De administratie van de PGB kun je zelf doen, maar ook uitbesteden aan bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank.
Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg (VPZ)
Als het zorgkantoor zorg in natura regelt die niet past bij degene die de zorg nodig heeft, is het mogelijk om een VPZ vergoeding aan te vragen. Let op: een VPZ regeling kan niet samen betaald worden met een PGB. De VPZ is alleen bedoeld voor mensen die minstens 10 uur per week persoonlijke verzorging hebben, en die geen indicatie voor langdurig verblijf. De administratie van de VPZ mag niet uitbesteed worden: mensen moeten zelf de vergoeding beheren en verantwoorden. Zie voor meer informatie www.pgb.nl.
Mantelzorgcompliment
Mantelzorgers zijn vrijwilligers die zorgbehoevenden in hun eigen omgeving verzorgen vanwege een ziekte of handicap. Als zij dit niet zouden doen, zou de Staat veel meer geld kwijt zijn aan het leveren van professionele zorg. Als blijk van waardering voor de vrijwilligers, is het mantelzorgcompliment in het leven geroepen.
Het is een geldbedrag dat degene die verzorgd wordt voor zijn mantelzorger kan aanvragen. Het bedrag wordt alleen verstrekt als de verzorgde een indicatie voor extramurale zorg (buiten een zorginstelling) heeft die voor meer dan 53 weken is afgegeven door het CIZ of Bureau Jeugdzorg. Elke 53 weken wordt opnieuw beoordeeld of de mantelzorg het bedrag mag ontvangen. Voor meer informatie, zie www.svb.nl, want de Sociale Verzekeringsbank voert deze regeling uit.
Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)
Deze tegemoetkoming is toegankelijk voor verschillende groepen: chronisch zieken en gehandicapten, ouderen, arbeidsongeschikten, jongeren met een AWBZ indicatie van bureau Jeugdzorg, mensen met een Wmo indicatie voor een rolstoel, en mensen met een PGB voor huishoudelijke hulp vanuit de Wmo. Voor al deze groepen gelden andere voorwaarden. De hoogte van de tegemoetkoming varieert van € 154,00 tot maximaal € 514,00, afhankelijk van die voorwaarden. De tegemoetkoming kan worden aangevraagd bij het CAK.
Eenmalige uitkering voor chronisch zieken en gehandicapten
Dit is een uitkering die eens per jaar wordt uitgekeerd. De belangrijkste doelgroepen zijn: gehandicapten die voor het dagelijks functioneren afhankelijk zijn van een rolstoel of van taxivervoer.