Ontslagvergoeding werkgevers
Alleen werknemers met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd, kunnen bij ontslag een ontslagvergoeding vragen van hun werkgever. In de meeste gevallen wordt dit toegekend als de werkgever ontslag aanvraagt bij de kantonrechter. De hoogte van de vergoeding wordt dan berekend via de zogenaamde kantonrechtersformule, en vastgesteld door de kantonrechter. Er zijn ook andere situaties denkbaar waarbij een ontslagvergoeding aan de orde is. Kijk hiervoor op www.ontslagvergoeding.eu. Het is in ieder geval verstandig om bij ontslag het juridisch loket te raadplegen over de mogelijkheden voor een ontslagvergoeding.
Aanvulling toeslagenwet
Als iemand werkloos wordt, en de werkloosheid is niet verwijtbaar, dan kan diegene meestal bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. De WW-uitkering is wel lager dan het laatstverdiende inkomen, dus het komt voor dat mensen door de werkloosheid onder het sociaal minimum terecht komen. Is er geen ander inkomen of vermogen, dan kan een beroep gedaan worden op een aanvulling uit de Toeslagenwet. Hetzelfde geldt voor mensen die recht hebben op een andere werknemersuitkering, zoals een uitkering uit de Ziektewet, de WIA, WAO en WAZ. De toeslag is een voorliggende voorziening voor de Bijstand (zie 7.3.): vraag eerst een toeslag aan bij het UWV, en daarna pas een bijstandsuitkering bij de Gemeente.
Aanvulling Wet Werk en Bijstand
Wie een WW-uitkering ontvangt, en een toeslag daarop vanuit de Toeslagenwet, kan, als het inkomen nog steeds onder bijstandsniveau ligt, aanvullende bijstand aanvragen bij de Gemeente. De inkomsten van de WW-uitkering en de toeslag worden netto in mindering gebracht op de volledige bijstandsnorm. Belangrijk om te weten: de verplichtingen voor de bijstand met betrekking tot re-integratie, zijn strenger dan voor de WW. De Gemeente kan bijvoorbeeld meteen vragen dat je werk onder je niveau verricht, terwijl het UWV dit pas na 6 maanden verlangt.
Werkloosheidsverzekering
Een aantal particuliere bedrijven biedt een werkloosheidsverzekering aan op het moment dat je iets koopt, of als er een contract getekend wordt. Een goed voorbeeld hiervan is een verzekering bij het afsluiten van een hypotheek of bij het kopen van een auto. Een verzekering kan de garantie bieden dat je voor een langere periode 100% van je inkomen behoudt, of dat een deel van de hypotheek wordt kwijtgescholden. Meestal is zo’n prima geregeld, en kan het de werkloze helpen om nieuwe financiële situatie zonder kleerscheuren door te komen. Er zijn echter ook verzekeringsmaatschappijen, die in hun algemene voorwaarden allerlei uitsluitingsclausules opnemen waardoor je denkt verzekerd te zijn, maar het toch niet bent. Lees daarom altijd goed de kleine lettertjes, en laat bij twijfel de overeenkomst nakijken bij het Juridisch Loket.