Alleenstaande ouderkorting
Als een ouder langer dan 6 maanden alleen de zorg heeft over zijn minderjarige kind en hij heeft een laag inkomen, dan kan hij in aanmerking komen voor deze heffingskorting van de Belastingdienst. De korting moet actief worden aangevraagd bij de Belastingdienst (maar bij een bijstandsuitkering doet de gemeente dit meestal zelf) en wordt uitbetaald via een maandelijkse voorlopige teruggave. Een aanvulling op de alleenstaande ouderkorting kan worden aangevraagd voor alleenstaande ouders die werken en die een kind onderhouden dat is geboren na 31 december 1995. Voor zowel de korting als de aanvulling geldt dat ouders kinderbijslag voor het kind moeten ontvangen.
Partneralimentatie
Bij het bepalen van recht op partneralimentatie na een scheiding wordt gekeken naar twee dingen: de draagkracht van de alimentatieplichtige ex, en naar de behoefte van de alimentatiegerechtigde ex. Moet de vrouw de man onderhouden, maar kan zij dit niet omdat zij in de bijstand zit, dan is er voor de man geen recht. Moet de vrouw de man onderhouden, maar blijkt dat de man zelf een toereikend inkomen heeft, dan is er ook geen recht. Mocht de situatie in de loop van de tijd veranderen, dan kan er via de kantonrechter een wijziging worden aangevraagd in de oorspronkelijke beoordeling. Partneralimentatie duurt nu nog 12 jaar als het huwelijk langer dan 5 jaar heeft geduurd, of anders voor de duur van het huwelijk (3 jaar getrouw, 3 jaar alimentatie). Maar de wet wordt gewijzigd op korte termijn, waardoor de periode waarover alimentatie betaald moet worden, flink ingekort wordt.
Kinderalimentatie
Ouders die scheiden zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken voor het onderhoud en opvoeding van hun kind. Bij 2.4. is de verplichte onderhoudsbijdrage voor kinderen tot 21 jaar besproken. In het geval van echtscheiding spreken we van kinderalimentatie. De afspraken hierover moeten in het ouderschapsplan worden opgenomen. Tot het kind 18 jaar is moet de niet verzorgende ouder de verzorgende ouder een bijdrage betalen voor het onderhoud van het kind. Vanaf 18 jaar mag het kind de bijdrage zelf ontvangen. Niet-verzorgende ouders willen niet altijd betalen. Het Landelijk bureau voor Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) kan verzorgende ouders helpen om het recht op de betaling van kinderalimentatie af te dwingen. Niet-verzorgende ouders die niet kunnen betalen, kunnen via de rechter een tijdelijke ontheffing vragen van hun alimentatieplicht.
Toeslag voormalig alleenstaande ouder
Alleenstaande ouders die een bijstandsuitkering hebben, kunnen deze toeslag aanvragen vanaf het moment dat hun jongste, thuiswonende kind 18 jaar wordt. De toeslag wordt betaald als bijzondere bijstand en is voor maximaal 1 jaar. De bedoeling is om de inkomensachteruitgang van de bijstandsouder (deels) te compenseren als het kind 18 jaar wordt: met de toeslag wordt de overgang naar een lager inkomen geleidelijker, zodat er tijd is om de uitgaven aan te passen aan de nieuwe situatie.
Pensioenverevening
Als gehuwden of geregistreerde partners gaan scheiden, ontstaat het recht om pensioenverevening aan te vragen: ex-partners kunnen aanspraak maken op een deel van elkaars bedrijfspensioen op het moment dat de andere ex-partner 65 jaar wordt. De aanvraag om verevening moet binnen 2 jaar na de scheiding worden aangevraagd. Daarna vervalt het recht op verdeling van het pensioen. De aanvraagformulieren voor verevening worden door het pensioenfonds opgestuurd: mocht je toch een formulier nodig hebben, dan kun je dat downloaden op www.rijksoverheid.nl.