Wanneer kiest u voor beschermingsbewind?
Wanneer u zelf niet meer in staat bent om uw financiële zaken te regelen kunt u ervoor kiezen om deze door een bewindvoerder te laten regelen.
Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor beschermingsbewind. Enkele voorbeelden:
- U merkt bijvoorbeeld dat u vergeetachtiger wordt en wil niet financieel gezien (verder) in de problemen terecht komen.
- U voelt zich psychisch niet goed en denkt dat u niet in staat bent om uw rekeningen te betalen.
- U kunt geen rekeningen meer zien.
Als familielid van iemand waarbij u ziet dat diegene zijn financiële situatie niet meer zelf in de hand heeft kunt u hulp inroepen.
Wat doet beschermingsbewind voor u?
Een beschermingsbewindvoerder neemt de verantwoordelijkheid op zich om uw financiële zaken goed te organiseren. De bewindvoeder ontvangt uw rekeningen en betaalt de vaste lasten voor u. Daarnaast kan een beschermingsbewindvoerder ook betalingsregelingen voor u treffen met schuldeisers. Dit kan gedaan worden voor de periode voorafgaand aan een schuldsaneringstraject maar ook om uw schulden allemaal af te kunnen betalen.
Een beschermingsbewindvoerder kijkt verder dan enkel het verrichten van betalen. Hij zal bekijken of u voldoende inkomsten ontvangt, misschien kan er een beroep gedaan worden op regelingen waardoor er extra inkomsten op de rekening van de bewindvoerder binnen kunnen komen. U kunt daarbij denken aan o.a. het aanvragen van toeslagen ( huur en zorgtoeslag), kwijtscheldingen ( gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting), bijzondere bijstand en doen veel beschermingsbewindvoerders belastingaangifte voor hun cliënten.
Wat komt erbij kijken voordat beschermingsbewind start?
Wanneer u onder beschermingsbewind wil komen te staan moet er een verzoek ingediend worden bij de kantonrechter. U zult zelf voor de rechtbank moeten verschijnen en daar aangeven wat de reden is waarom u graag wil dat iemand uw financiën ( tijdelijk) gaat beheren.
De rechtbank doet op grond van deze reden een uitspraak. Feitelijk gezien is een bewindvoerder pas bevoegd om uw financieen te beheren na de uitspraak van de rechtbank.
Heeft u ook nog eigen verantwoordelijkheden?
Ja, u bent er verantwoordelijk voor om uw financiële situatie te blijven volgen ook wanneer u onder beschermingsbewind staat. Dit doet u voor uzelf zover u dit kunt. U controleert uw financiële overzichten en neemt contact op met de bewindvoerder wanneer er vragen zijn waarop u graag een antwoord had gehad. Ook stuurt u uw post netjes door.
Blijft u altijd onder beschermingsbewind staan?
Nee, in sommige situaties is het heel erg raadzaam om onder beschermingsbewind te blijven staan. Dit speelt bijvoorbeeld mee wanneer u ziet dat er voorafgaand aan een schuldsaneringstraject via de Gemeentelijke Kredietbank goede betaalregelingen worden getroffen met schuldeisers.
Wanneer u merkt dat u zelf uw financiën weer zou kunnen beheren kunt u beschermingsbewind opzeggen. Dit doet u meestal door een brief te sturen naar uw bewindvoerder met daarin een duidelijke uitleg over uw motivatie om te willen stoppen. Uw bewindvoerder kan deze brief vervolgens weer doorsturen naar de rechtbank. Er zal wederom een zitting plaatsvinden waarin de onder bewindstelling wordt beëindigd.
Kunt u overstappen naar een andere bewindvoerder?
Ja, dat kan wanneer u een goede reden heeft om over te willen stappen naar een andere beschermingsbewindvoerder. Het kan zijn dat u geen vertrouwen meer heeft in de samenwerking. De beschermingsbewindvoerder betaalt bijvoorbeeld niet alle vasten lasten of heeft dingen met u afgesproken die hij niet nakomt. U kunt een nieuwe beschermingsbewindvoerder benaderen en deze kan u helpen om te zorgen dat het bewind wordt overgenomen door hem/ haar.
Zijn er kosten verbonden aan beschermingsbewind?
Ja aan beschermingsbewind zijn kosten verbonden. Hoeveel u moet betalen aan eigen bijdrage is afhankelijk van de Gemeente waarin u woonachtig bent en afhankelijk van uw maandinkomen. Indien uw inkomen erg laag is kan in de meeste gevallen een aanvraag door de beschermingsbewindvoerder ingediend worden voor bijzondere bijstand.
Waar vindt u een goede bewindvoerder?
U kunt bewindvoering aanvragen via de Gemeentelijke Kredietbank.
Wanneer u kiest voor een particuliere bewindvoerder is het zeer raadzaam om te kijken naar een bewindvoerder die aangesloten is bij de PBI ( Branchevereniging). Door de PBI wordt jaarlijks de kwaliteit van het geleverde werk van de bij hun aangesloten organisaties gecontroleerd. Kijk voor meer informatie op www.bpbi.nl
Wat gebeurt er met uw inkomen?
Er zullen concrete afspraken door u en de bewindvoerder moeten worden gemaakt na de uitspraak van de rechtbank hoe de bewindvoerder voor u aan de slag kan gaan en welk voorwerk dat in eerste instantie nog verricht moet worden.
U bewindvoerder kan er niets aan doen wanneer incassobureaus nog extra kosten in rekeningen brengen. Tenzij het de bewindvoerder lukt om een betalingsregeling te treffen, dan kan dit voorkomen worden. Een bewindvoerder is niet verantwoordelijk voor het treffen van een betalingsregeling met schuldeisers. Hij kan dit soort zaken wel tot zijn takenpakket rekenen.
Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen, wilt u weten of bewindvoering iets voor u is? Neem dan contact op met de Gemeentelijke Kredietbank in uw regio of chat met een van onze maatschappelijk werkers. Zij kunnen uw advies geven en de persoonlijke aandacht die uw situatie vereist. Naast bewindvoering via de Gemeentelijke Kredietbank kunt u kiezen voor een particuliere bewindvoerder, kijk op de site www.bpbi.nl voor een bewindvoerder die aangesloten is bij de branchevereniging.