Moeite met lezen van ingewikkelde brieven? Gebruik de Lees Simpel app!

Krijg jij weleens een ingewikkelde brief van de overheid, van je bank of van de Belastingdienst? En vind je het moeilijk om te begrijpen wat er precies staat? Gebruik dan de Lees Simpel app! Deze app zet de inhoud van de brief in begrijpelijke taal en overzichtelijke punten voor je op een rij. Het werkt ook met ander soort berichten!


Wat is Lees Simpel?

In brieven staat vaak belangrijke informatie. Maar ze zijn ook vaak ingewikkeld geschreven. Dat maakt het lastig om te begrijpen wat er nu eigenlijk staat en wat je moet doen. Dat geldt niet alleen voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die laaggeletterd zijn. Maar liefst 30 procent van de Nederlanders vindt overheidsbrieven te moeilijk.

Lees Simpel is een app die mensen helpt om ingewikkelde brieven te lezen. De Lees Simpel app werkt op iPhone en Android. Maak een foto van brieven, een online artikel of een stukje in een tijdschrift. De app maakt een samenvatting van de tekst in een simpelere taal. Dat werkt met AI, dat is slimme computertechnologie. De app vertelt je van wie de brief is en wat de belangrijkste punten uit de brief zijn.

Hoe werkt Lees Simpel?

Lees Simpel werkt heel eenvoudig, het gebruik bestaat uit 3 stappen:

  1. Scan
  2. Versimpel
  3. Samengevat

Stap 1: scan

San je de brief die je ontvangt van de overheid, verzekeringsorganisatie, of eigenlijk ieder ander bericht dat je niet begrijpt.

Stap 2: versimpel

Versimpel het bericht binnen enkele seconden met slechts één druk op de knop; je hoeft hier zelf niets voor te doen.

Stap 3: Samengevat

Lees in eenvoudige punten van wie de brief is en wat er precies in staat.

Voorbeeld van versimpelen

De Lees Simpel app werkt met ingewikkelde brieven. Maar eigenlijk ook met elk ander bericht dat je niet begrijpt, of waarvan je de inhoud graag wat eenvoudiger wilt zien.

Hoe goed is Lees Simpel?

Lees Simpel gebruikt kunstmatige intelligentie (AI). Ook AI kan een foutje maken. En wie samenvat, maakt keuzes: wat neem je wel mee en wat niet? Of je nu een mens bent of een AI-taalmodel. Maar de meeste samenvattingen kloppen en zijn makkelijker te lezen dan de brief zelf.

Ervaring doof

De redactie van doof.nl, een website voor doven en slechthorenden, heeft de software getest.

“We vonden de app heel goed werken! Je kunt ook een foto maken van je beeldscherm of van een brief op gekreukeld papier. De app kon zelfs een bladzijde uit een boek versimpelen.”

Redactie doof.nl

Ervaring Lieke Derksen

Lieke Derksen, vrijwilliger bij stichting Leer Zelf Online, behoort tot de doelgroep. Op verzoek van Binnenlands Bestuur probeert ze de iPhone-app uit. Ze fotografeert twee aan haar gerichte brieven. De samenvatting die de app genereert noemt ze ‘verbazingwekkend duidelijk’.

“Ik dacht dat ik de brief van de verzekering over een vergoeding goed had begrepen, maar dit had ik zelf niet uit de brief gehaald.”

Lieke Derksen

LET OP! Lees Simpel is een hulpmiddel om brieven beter te begrijpen. De app geeft geen advies en vervangt niet de originele brief. De app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). AI is niet perfect en kan een foutje maken. Het gebruik van de app is op eigen risico. De makers zijn niet verantwoordelijk voor het gebruik van de app, waaronder eventuele problemen en/of gevolgen die je ondervindt bij of door het gebruik van de app.

Wat doet de app met je gegevens?

De app verzamelt geen gegevens. Je hoeft ook geen account aan te maken. De makers weten dus niet wie de app gebruikt. Ze kunnen ook je brief niet zien. En hun server (computer) slaat de brief niet op. De app gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) van OpenAI om de tekst van je brief te versimpelen. OpenAI controleert alleen of mensen AI niet gebruiken voor dingen die verboden zijn. Brieven komen niet in hun taalmodel terecht.

TIP! Je kunt eerst je naam en adres zwart maken. De app doet het dan nog steeds!

Wordt geld verdiend met de app?

Nee, er wordt geen geld verdiend met de app: de app is ‘not for profit’. De makers willen het leven voor mensen gewoon een beetje makkelijker maken.

De app is gemaakt tijdens een AI Hackathon in februari in Amsterdam. De app won in de categorie ‘most mind blowing’. De makers kregen zoveel positieve reacties op het prototype, dat ze besloten om de app te publiceren.

Lees Simpel wordt op dit moment ondersteund door het SIDN-fonds.

Download de app

De app is beschikbaar voor zowel iPhones als Android smartphones:

Meer informatie

Meer informatie vind je op Lees Simpel, website van de makers van de app. Heb je vragen, stuur dan een e-mail naar info@leessimpel.nl.