Heerlense omruilactie witgoed wegens succes verlengd

Onlangs introduceerde de gemeente Heerlen de ‘Omruilactie Witgoed’. Hiermee kunnen huishoudens met een laag inkomen een aanvraag indienen om hun oude koelkast, droger of wasmachine om te ruilen voor een zuiniger apparaat. De actie was een groot succes. Daarom heeft de gemeente besloten de actie te verlengen. Hierdoor verwacht Heerlen nog eens 900 huishoudens extra te kunnen helpen. Kijk snel of jij ook in aanmerking komt!


Omruilactie witgoed

Als onderdeel van de bestrijding van energiearmoede startte de gemeente Heerlen in februari de ‘Omruilactie Witgoed’. Huishoudens met een lager inkomen (tot maximaal 175% van het bijstandsniveau) kunnen een aanvraag indienen om hun oude koelkast, koelvriescombinatie, droger of wasmachine om te ruilen voor een zuiniger apparaat. Zo’n aanvraag verloopt via de energiebespaarcoach van de WoonWijzerWinkel Limburg. Maar liefst 800 huishoudens maakten tot nu toe gebruik van deze actie.

Verlenging actie

Vanwege de grote belangstelling heeft het college in Heerlen besloten om het beschikbare bedrag voor de omruilactie te verhogen naar 1,3 miljoen euro. Hiermee verwacht de gemeente nog eens 900 huishoudens extra te kunnen helpen met een energiezuinig apparaat.

Wethouder Wonen, Milieu & Circulariteit Casper Gelderblom is blij met het succes van de actie. “Deze sociale én duurzame omruilactie laat goed zien hoe we in Heerlen energiearmoede willen ombuigen naar energierechtvaardigheid. Door oude koelkasten en wasmachines te vervangen door energiezuinige nieuwe exemplaren helpen we het huishoudboekje én het klimaat. Door de oude witgoedapparaten te ontmantelen en te recyclen, is de actie ook een stap richting de circulaire economie van de toekomst.”

Hoe werkt de actie?

De energiebespaarcoach komt bij de inwoner thuis en geeft advies over hoe iemand met kleine aanpassingen al energie kan besparen. Wanneer een huishouden in aanmerking komt voor de omruilactie witgoed, vullen zij, samen met de bewoner, een aanvraagformulier in.

Wat levert het op?

Dankzij de vervanging gaat de energierekening van inwoners omlaag, en helpen we het klimaat. Bij vervanging van een oude wasmachine gaat het gemiddeld om een besparing van zo’n 40 euro per jaar – en dus vele honderden euro’s over de hele gebruiksperiode.

Iedere vervangen wasmachine bespaart het klimaat bovendien jaarlijks de CO2-uitstoot die gelijkt staat aan de productie van 5300 plastic tassen. Uitgaande van diezelfde besparing, heeft de Heerlense omruilactie al bijna evenveel CO2 bespaard als 1000 bomen die 10 jaar hebben gegroeid.

Steun aanvragen?

Om te zien of je ook in aanmerking komt voor de actie, kun je terecht op de webpagina ‘Energiecoach en omruilactie witgoed‘ van de gemeente Heerlen. Door een aantal vragen te beantwoorden, zie je vanzelf waar je recht op hebt.

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het aanvragen van steun? Geen probleem, wij zijn er voor je! Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed. Samen lukt ’t!