Je kunt bijna alles leasen, zelfs wasmachines; maar waar moet je op letten?

De kleding in je kledingkast, de zonnepanelen op je dak, het bankstel in je woonkamer of het matras in je slaapkamer. Wat hebben die met elkaar gemeen? Je kunt ze allemaal leasen. “Voor een vast bedrag per maand”, lees je er vaak bij. Klinkt aanlokkelijk, maar waar moet je op letten als je een product wilt leasen in plaats van kopen?


Private lease

Het begrip leaseauto kent iedereen. Maar de private lease-markt heeft veel meer te bieden. Meubels, kleding, laptops, (elektrische) fietsen, smartphones, stofzuigers, koffiemachines, wasmachines of zonnepanelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het tegenwoordig leasen.

Met private lease ga je als het ware een abonnement aan voor een product. Je krijgt het gebruiksrecht voor een bepaalde periode en betaalt daar maandelijks een bedrag voor. Het aantrekkelijke van leasen is dat je niet in een klap een grote som geld hoeft te betalen om over een nieuwe wasmachine of bankstel te beschikken.

Langdurige verplichting

Leasen betekent echter ook dat je voor een lange tijd een financiële verplichting aangaat. “Controleer daarom vooraf waar je mee instemt”, adviseert Gabriëlla Bettonville. Zij is woordvoerder van het Nibud, het instituut dat huishoudens voorlicht over geldzaken.

“Het is bij private lease vaak niet mogelijk om tussentijds het contract te beëindigen of dit kan alleen tegen hoge kosten. Dat is zeker iets om in je overwegingen mee te nemen.

Meer informatie

Voor wie is leasen interessant en wie kan er maar beter ver van wegblijven? Lees het hele artikel op de website van BNNVARA’s Kassa.

Hulp nodig?

Wil jij weten of leasen iets voor je is? Geen probleem, wij zijn er voor je! Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed.

Samen lukt ’t!