Ervaringsverhaal: hulp van schuldhulpmaatje gaat verder dan financiële hulp alleen

Vrijwilliger Dries en hulpvrager Melvin (fictieve naam) lopen inmiddels al meer dan 3 jaar met elkaar op. Dries helpt Melvin heel praktisch om overzicht in zijn financiën te krijgen en om schuldenvrij te worden. Maar het werk gaat verder, veel verder. Melvin vertelt hoe de gesprekken met Dries hem weer een stuk vertrouwen in anderen en in het leven heeft gegeven.


Gemangeld door het systeem 

Voordat Dries en Melvin elkaar in 2019 ontmoetten, had Melvin al 8 jaar te maken met veel verschillende bewindvoerders. “Ik werkte hard, vaak 12-uurs diensten, had weinig leefgeld en toch groeide m’n schuld. Hoe dat kan? Ik was gewoon een verdienmodel voor commerciële bewindvoerders: jaarlijks brachten zij tot wel 5000(!) euro in rekening voor hun werk. Ondertussen hielden de bewindvoerders me klein: ik had zelf geen enkel overzicht meer, kreeg geen enkele verantwoordelijkheid, mocht niet eens met de schuldeisers contact hebben. Ja, dat ontneemt je wel je waardigheid en zelfrespect. Ik werd gewoon gemangeld door het systeem.” 

Samen optrekken 

Dries en Melvin trekken samen op. Instanties bellen, afspraken maken, overzicht krijgen, plannen maken voor de toekomst, concrete stappen zetten, en vooral: zelfvertrouwen en respect herwinnen.  

Er bleef steeds wat in m’n hoofd malen. Ik verloor het vertrouwen. De hulp van Dries geeft rust, verlichting, perspectief.

Hulpvrager Melvin

Melvin: “dat Dries meekijkt, meedenkt, er gewoon is, doet me zo goed. In de coronatijd spraken we soms buiten in het park af: allebei zittend op de hoek van het bankje. Ik heb geleerd prioriteiten te stellen en direct actie te ondernemen.” 

Dries – die sinds z’n pensionering vrijwillig een aantal mensen als schuldhulpmaatje begeleidt- vult aan: “het bijzondere aan Melvin vind ik dat hij doorzet, niet in de narigheid blijft hangen. Alleen als je echt samen optrekt, eerlijk en open bent, kom je verder. Melvin vindt een stuk eigenwaarde terug maar ook vertrouwen in de maatschappij. Bijzonder natuurlijk dat ik daar een beetje aan mag bijdragen.” 

(foto: Arie Kievit)

Plannen voor de toekomst?  

Melvin wil vanuit z’n eigen leerschool anderen bijstaan als maatschappelijk werker. Nu helpt hij vrienden en kennissen al om die blauwe envelop gewoon wel open te maken: uitstellen is geen oplossing. Melvin wil vooral een voorbeeld voor z’n drie dochters zijn. Met trots vertelt hij dat twee van hen politieagent willen worden, de derde maatschappelijk werker. “Juist als zij bij de politie gaan werken, kunnen ze zorgen dat het systeem van binnenuit verandert en voor iedereen eerlijk is”.  

Bespreekbaar maken 

Dries en Melvin benoemen allebei hoe belangrijk het is om het taboe op schulden te doorbreken. Juist nu het aantal mensen met problematische schulden in Nederland groeit door stijgende kosten van levensonderhoud en energieprijzen. Mensen realiseren het zich niet, maar je kunt vaak in 1 of 2 maanden tijd al in grote problemen komen. Zet je over je schroom heen en maak je financiën heel snel bespreekbaar.” 

(foto: Arie Kievit)

Heb jij ook hulp nodig?

Heb jij vragen die samenhangen met je financiële administratie? Geen probleem, wij zijn er voor je! Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed. Samen lukt ’t!