Antwoord op belangrijkste vragen over energieprijzen

Mag mijn energiebedrijf zonder toestemming mijn maandbedrag verhogen? Is lauw douchen zuiniger? En wat als ik stadsverwarming heb? Radioprogramma Jan-Willem Start Op! hield een speciaal energie-vragenuur met Nibud-woordvoerder Karin Radstaak en TNO directeur gastechnologie René Peters. Bekijk het fragment hier terug en hoor of jouw vraag er ook tussen zit.


Energietoeslag en prijsplafond

Langzaam maar zeker wordt steeds meer bekend over de plannen van het Kabinet rond de sterk stijgende energieprijzen. Zo komt er een hogere energietoeslag voor lage inkomens en een verruimd prijsplafond dat ervoor zorgt dat de kosten voor energie enigszins beperkt blijven.

Toch hebben veel Nederlanders nog vragen over de maatregelen.

Energie-vragenuur NPO Radio2

In het NPO Radio2 programma ‘Jan-Willem Start Op!’ gaven twee experts tijdens een speciaal energie-vragenuur antwoord op de belangrijkste vragen.

In de studio schoven René Peters en Karin Radstaak aan. Peters is directeur gastechnologie bij onderzoeksinstelling TNO en kan vanuit zijn functie antwoord geven over het gebruik van energie. Radstaak werkt bij Nibud en kan antwoord geven op financiële vragen, bijvoorbeeld rond termijnbedragen en het prijsplafond. Dit waren de belangrijkste vragen:

  • Wat houdt het prijsplafond concreet in?
  • Is lauw douchen zuiniger wat betreft verbruik?
  • Mijn energiebedrijf heeft zonder toestemming mijn maandbedrag met 290 euro verhoogd. Mag dat zomaar?
  • Wat houdt het prijsplafond in voor huishoudens die stadsverwarming gebruiken?

Naast bovenstaande vragen gaven René en Karin ook nog antwoord op vragen over het berekenen van stroomverbruik, daltarief in de avonduren en de gevolgen van het failissement van een energiemaatschappij. Bekijk het hele vragenuurtje hieronder.

Hulp nodig?

Heb jij vragen over energieprijzen, het prijsplafond, of andere dingen die hiermee samenhangen? Geen probleem, wij zijn er voor je! Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed. Samen lukt ’t!