Zomertoeslag of loonsverhoging? Controleer je recht op toeslagen
In veel sectoren stijgen de lonen harder dan in voorgaande jaren. Ook ontvangen sommige werknemers dit jaar een zomertoeslag. Misschien krijg jij binnenkort ook wel meer geld op je bankrekening bijgeschreven. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar let op: dit kan ook een keerzijde hebben. Je kunt namelijk (een deel van) je recht op toeslagen verliezen. Controleer het op tijd, zodat je straks niet honderden euro’s aan teveel ontvangen toeslagen hoeft terug te betalen. Wij leggen het je uit.
Loonsverhogingen
Bedrijven doen er alles aan om aan personeel te komen. Op Schiphol krijgen werknemers een tijdelijke zomertoeslag van € 5,25 per uur. Voor iemand die voltijds werkt, betekent dit 840 euro bruto per maand extra.
In het onderwijs kunnen docenten en medewerkers zelfs een structurele loonsverhoging van bijna 5% tegemoet zien. Ook krijgen zij een eenmalige bonus van 500 euro uitgekeerd.
In de bouw is met een loonsverhoging van eveneens 5% sprake van de hoogste stijging ooit.
Voor medewerkers van garages stijgen de inkomens komende maanden met zo’n 4%. Afgesproken is dat de lonen in de sector per 1 juni 2022 met 2,3 procent worden verhoogd en op 1 januari 2023 nog eens met 100 euro bruto per maand.
Uiteindelijk zijn in dertig bedrijfstakken afspraken gemaakt, waardoor werknemers die relatief weinig verdienen een flinke loonsverhoging krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor politieagenten, ziekenhuispersoneel en metaalmedewerkers.
Deels zijn deze verhogingen toe te schrijven aan de inflatie, deels komt het door de krapte op de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de zorg en het onderwijs.
Keerzijde
Misschien krijg jij – nu al of binnenkort – ook wel meer geld op je rekening bijgeschreven. Dat is natuurlijk fijn.
Maar, dit kan ook een keerzijde hebben. Een loonsverhoging of zomertoeslag kan namelijk flinke gevolgen hebben voor je recht op huur- en zorgtoeslag alsook het kindgebonden budget.
Werknemers die komende tijd meer loon krijgen, én toeslagen van de Belastingdienst ontvangen, wordt daarom geadviseerd zo snel mogelijk hun nieuwe jaarloon doorgeven. Daarmee voorkomen ze dat ze straks honderden euro’s aan teveel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen.
Recht op toeslagen
Hoe zit dat nu precies? Toeslagen worden gezien als een tegemoetkoming in de kosten voor huur, zorgverzekering of kinderen. Als het inkomen hoger wordt, wordt de toeslag lager. De Belastingdienst kijkt daarbij naar het totale jaarinkomen en verdeelt de toeslagen door 12 maanden zodat mensen iedere maand hetzelfde bedrag krijgen.
Mensen die gedurende een deel van het jaar meer inkomen ontvangen, krijgen uiteindelijk een hoger jaarinkomen – en zullen daardoor de te veel ontvangen toeslagen terug moeten betalen.
Voorbeeld zomertoeslag
Een alleenstaande die fulltime werkt tegen het minimumloon en 600 euro huur betaalt, krijgt iedere maand 287 euro aan huur- en zorgtoeslag. Bij een zomertoeslag van 5,25 euro heeft hij nog maar recht op 164 euro huur- en zorgtoeslag. Als deze werknemer de tijdelijke loonsverhoging niet meldt, krijgt hij maandelijks ruim 120 euro te veel – die hij later weer moet terugbetalen (bron: Nibud).
Voorbeeld loonsverhoging
Een alleenstaande heeft een inkomen van 20.000 euro bruto per jaar met een parttime baan. Hij woont in een sociale huurwoning en heeft 10.000 euro spaargeld. Voor de huurwoning betaalt hij maandelijks 700 euro huur. Hij heeft recht op 354 euro aan toeslagen. Nu gaat hij meer verdienen, namelijk 22.500 euro. Na deze verhoging heeft hij nog maar recht op 260 euro aan toeslagen. Het hogere inkomen kost hem dus 1.128 euro aan toeslagen (bron: De Polisdokter).
Doorrekenen en doorgeven
Om te voorkomen dat je straks te veel ontvangen toeslagen moet terugbetalen, raden we je aan om op tijd je recht op toeslagen door te rekenen. Dat kun je doen op de website van de Belastingdienst met een Proefberekening toeslagen 2021 en 2022.
Laat je dus niet verrassen, en wees er op tijd bij.
Los daarvan is het sowieso van belang om je inkomenswijziging door te geven. Je kunt hierbij je inkomen beter te hoog dan te laag schatten. Want soms is je inkomen achteraf toch nét iets hoger dan je verwachtte. Door het hoger te schatten loop je minder risico dat je achteraf toeslagen moet terugbetalen. Blijkt achteraf tóch dat je een lager inkomen hebt? Dan zorgt de Belastingdienst ervoor dat je alsnog krijgt waar je recht op hebt.
Kun jij ook wel wat hulp gebruiken?
Heb jij vragen over loonsverhoging en je recht op toeslagen? Kun je wel wat hulp gebruiken bij het doorrekenen van de eventuele gevolgen? Geen probleem, wij zijn er voor je! Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).
Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed. Samen lukt ’t!