Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, dat helpt!

In ons leven komen we allemaal uitdagingen tegen, groot of klein. Het kan fijn zijn om deze ervaringen te delen met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. We noemen dit zelfhulp. Maar waar kun je voor zelfhulp terecht? Burgerkracht Limburg heeft de Zelfregietool ontwikkeld: een website waar je een overzicht van groepen vindt in jouw regio. Je kunt er een vraag stellen aan een ervaringsdeskundige en er is informatie over verschillende onderwerpen vindbaar. Kijk snel, samen lukt ’t!


De kracht van zelfhulp

Hoe fijn is het om eens met iemand te praten die hetzelfde heeft meegemaakt, die nu weer stevig in zijn schoenen staat. Die tips kan geven maar ook goed kan luisteren omdat diegene weet hoe je je voelt. Soms is een luisterend oor al voldoende om verder te gaan, soms krijg je tips of een ander inzicht waardoor je positiever in het leven kan staan.

Zelfhulp is altijd op vrijwillige basis en elkaars ervaringen worden op een gelijkwaardige manier met elkaar gedeeld, met als doel om van elkaar te leren.

Aan de slag met de Zelfregietool

Ook binnen de zorg wordt zelfhulp steeds meer een begrip. Veel mensen weten alleen nog niet waar ze hiervoor precies terecht kunnen. Daarom heeft Burgerkracht Limburg de Zelfregietool ontwikkeld.

De Zelfregietool bestaat uit de volgende 3 onderdelen.

1. Stel je vraag

Je kunt hier een vraag aan stellen aan een ervarings(des)kundige over ieder onderwerp dat belangrijk kan zijn in iemands leven. Stel hier jouw vraag »

2. Zoek informatie

Hier vind je praktische informatie per onderwerp, verzameld door ervarings(des)kundigen. Zoek hier jouw informatie »

3. Vind een groep

Wil je echt actief werken aan jouw onderwerp, dan werkt dat het best in een groep met verschillende mensen. Vind hier jouw groep »

Help mee via korte vragenlijst

Je kunt ons ook helpen! Hoe? Heel eenvoudig: door het invullen van deze vragenlijst (in ongeveer 5 minuten) help je ons met het verbeteren van ons aanbod in jouw regio.

Dank je wel!

Wil je meer informatie over de Zelfregietool? Neem dan contact op met Denise Roberts via deniseroberts@burgerkrachtlimburg.nl

Meer informatie zelfhulpgroepen

De volgende video laat zien wat de meerwaarde is van zelfhulpgroepen.

Meer informatie Burgerkracht Limburg

Burgerkracht Limburg gelooft in een Limburg waarin iedereen op z’n eigen manier meedoet. Dat kan alleen als alle (Lim)burgers gezien en gehoord worden.

Het begint met weten wat in hun dagelijkse levens speelt. Luisteren naar hun verhalen en ervaringen. Begrijpen wat hun uitdagingen zijn. Zien waar hun kansen liggen.

Om dat te kunnen, verbinden wij burgers. In alle soorten functies, rollen en situaties. Van burgers die het nodig hebben, tot burgers die het verschil (kunnen) maken. Door burgers samen te brengen, leren wij elkaar begrijpen. Dat is de sleutel tot verbinding. Zo komen wij tot de juiste oplossingen. Samen werken aan een Limburg voor iedereen.

Het is de ambitie van Burgerkracht Limburg en Zelfregietool.nl om georganiseerde zelfhulp regulier onderdeel uit te laten maken zowel de formele als de informele zorg.