Vakantiegeld, hoe ga je er verstandig mee om?

De maand mei is traditioneel de maand van het vakantiegeld. Maar dat extraatje wordt lang niet altijd meer aan vakanties besteed, zeker niet nu veel mensen te maken hebben met flink hogere uitgaven. We zien dat er regelmatig financiële gaten mee worden gedicht. De hoge inflatie van dit moment versterkt die trend. Hoe ga jij met je vakantiegeld om? Wij zetten een paar tips voor je op een rij!


Schulden en achterstanden wegwerken

Sinds 2015 ziet het NIBUD een verschuiving van de besteding van het vakantiegeld. Steeds vaker worden er schulden en betalingsachterstanden mee weggewerkt.

“We zien dat veel mensen die met hogere uitgaven zitten, tegen mensen waarbij ze achterlopen met rekeningen kunnen zeggen: wacht eventjes, in mei krijg ik mijn vakantiegeld en dan kan ik die rekening betalen”, legt Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville uit. “Zeker met de gestegen prijzen komen heel veel mensen iedere maand tekort en dan is het natuurlijk heel fijn als er een extraatje komt in mei.”

Sparen en aankopen betalen

Ook worden er vaak grotere aankopen betaald van het vakantiegeld en sparen veel mensen van de vakantietoeslag. Zo is het vakantiegeld eigenlijk een spaarpotje dat de werkgever opbouwt. “Veel mensen vinden het heel erg prettig dat iemand anders voor ze spaart”, ziet Bettonville. “Sparen is namelijk ontzettend moeilijk. Heel veel mensen leven bij de dag.”

Persoonlijk keuzebudget

Een andere ontwikkeling die we zien, is dat het vakantiegeld vaker plaatsmaakt voor een persoonlijk keuzebudget. Je krijgt dan niet meer automatisch je vakantiegeld in mei, maar bouwt een potje op bij je werkgever. Dat potje kun je naar eigen wens gebruiken voor bijvoorbeeld een opleiding, fiets van de zaak, extra vakantiedagen of maandelijks laten uitbetalen.

Die vrijheid vinden veel mensen lastig. “Als je één keer per jaar je vakantiegeld krijgt, kun je het makkelijk reserveren voor grotere uitgaven. Maar als je het gewoon iedere maand kunt opnemen, lukt dat velen niet. Zij moeten dat geld dan eigenlijk zelf sparen en dat is dan toch lastiger”, zegt Bettonville.  “Al zijn er natuurlijk ook zeker mensen die wel heel goed met die vrijheid kunnen omgaan.”

Verstandig omgaan met vakantiegeld

Je hoeft je vakantiegeld dus niet perse te besteden aan een vakantie. Misschien komt het voor jouw situatie beter uit om het extraatje uit te geven aan een grote uitgave zoals een verbouwing of nieuwe auto. Of je hebt het geld hard nodig om rekeningen te betalen.

We zetten enkele tips voor je op een rij:

  • Ga je niet of later pas op vakantie? Zet het geld dan apart. Bijvoorbeeld op een spaarrekening. Zo geef je het minder makkelijk uit aan andere dingen.
  • Ga na of je je financiële buffer op peil hebt om noodzakelijke, onverwachte kosten te kunnen betalen. Zo niet, dan kun je met het vakantiegeld de buffer aanvullen.
  • Verwacht je een grotere uitgave, zoals onderhoud aan de auto of woning? Dan kan het slim zijn het geld hiervoor opzij te zetten.
  • Of investeer het in de energiezuinigheid van je woning. Zoals isolatie of zonnepanelen. Dit kan op langere termijn een besparing op de energiekosten opleveren.

  • Heb je schulden of een betalingsachterstand? Dan kun je (een deel van) het geld gebruiken om dit weg te werken.
  • Heb je wisselende inkomsten? Dan kan het verstandig zijn om het vakantiegeld opzij te zetten voor maanden met minder inkomsten.

Lees ook onze eerdere berichten over besteding van vakantiegeld:

Meer informatie over vakantiegeld

Wil je alles weten over vakantiegeld (denk aan recht op vakantiegeld, vakantiegeld en belastingen, enzovoort), bezoek dan de pagina over vakantiegeld van het NIBUD.

Hulp nodig?

Wil jij je vakantiegeld graag goed besteden, maar heb je geen idee hoe je dat het best kunt aanpakken? Geen probleem, wij zijn er voor je! Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed. Samen lukt ’t!