Minister Carola Schouten geeft warm pleidooi tijdens bezoek aan Schuldhulpmaatje

Minister van Armoedebeleid, Carola Schouten, was onlangs te gast op een landelijke bijeenkomst van Schuldhulpmaatje Nederland. Ze hield een warm pleidooi voor intensieve samenwerking tussen hulporganisaties. Ook sprak ze met vrijwilligers die zich inspannen om mensen met schulden te helpen, zoals Mares Marteros van Schuldhulpmaatje Almelo.


Meer naar elkaar omkijken

Het is een onrustige tijd. De inflatie is hoog en prijzen stijgen. Veel mensen hebben het moeilijk. Minister van Armoedebeleid, Carola Schouten, wil daarom intensief samenwerken bij het doorbreken van taboes; verder wil ze meer aandacht voor preventie en signalering van gevallen waarbij het misgaat.

Hierbij heeft ze niet alleen vrijwilligersorganisaties maar ook bedrijven en de samenleving als geheel op het oog, omdat het voorkomen van schulden of anders het vroegtijdig signaleren nu eenmaal de beste remedie is.

“Een samenleving waar mensen naar elkaar omkijken is de krachtigste vorm van preventie.”

Carola Schouten, Minister van Armoedebeleid

Minister Schouten: “We zitten in een moeilijke tijd, waarin de inflatie hoog is, de energieprijzen stijgen en voedsel duurder wordt. Schulden liggen op de loer. Vrijwilligersorganisaties zoals SchuldHulpMaatje helpen mensen die in financiële nood zitten of dreigen te raken. Het menselijke aspect is daarbij ontzettend belangrijk.”

Rekening houden met terugval

Minister Schouten sprak met vrijwilligers van Schuldhulpmaatje. Mases Marteros (32) uit Almelo is één van hen. Hij besloot zich meer in te zetten voor anderen, niet alleen voor mensen uit zijn omgeving. Mases‘ financiële achtergrond maakt dat dit vrijwilligerswerk hem op het lijf is geschreven.

Mases: “Het is geweldig om te zien dat mensen mede door onze hulp weer overzicht krijgen over hun financiële situatie. En dat ze het vooruitzicht hebben dat ze over bijvoorbeeld drie jaar van hun schulden af zijn.”

“De dankbaarheid als het uiteindelijk gelukt is, geeft heel veel voldoening. Mensen zijn zo blij en opgelucht. Dat is een heel groot cadeau.”

– Mases Marteros, Schuldhulpmaatje Almelo

“Ik houd altijd rekening met terugval. Dan is er even wat extra hulp nodig. Het is zaak daar op tijd achter te komen. Mensen houden namelijk te lang vol dat het nog goed gaat.”

SchuldHulpMaatje maakt zich klaar voor de toekomst

SchuldHulpMaatje is al sinds 2010 actief met gecertificeerde Maatjes. Verwacht wordt dat hun inzet, inmiddels met ongeveer 3000 vrijwilligers in 144 gemeenten, hard nodig zal blijven. Het onlangs gepubliceerde rapport ‘Van schuld naar schone lei’ (van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) onderstreept de urgentie om wat te doen aan deze maatschappelijke problematiek.

Een grote groep 1,4 miljoen van de huishoudens heeft te maken met risicovolle schulden of betalingsproblemen, waaronder 614.000 huishoudens die het water inmiddels aan de lippen staat. Gevreesd wordt dat door de hoge inflatie en de sterk gestegen energieprijzen het aantal mensen met schulden alleen nog maar zal toenemen.

Erkende vrijwilligersorganisaties

Minister Carola Schouten onderstreepte het belang van erkende vrijwilligersorganisaties. Ze memoreerde dat het pionierswerk van SchuldHulpMaatje heeft geleid tot onder meer de oprichting van de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp. Binnen deze samenwerking worden met collega-organisaties, zoals Humanitas en het Leger des Heils, de krachten gebundeld.

De minister erkende dat gemeenten en beroepsorganisaties meer aan de vrijwilligers van deze organisaties moeten durven overlaten, en dat overheden creatiever moeten zijn en over muren heen moeten kijken. Ze vertelde dat ze zich hier sterk voor gaat maken.

Hulp nodig?

Ken jij iemand in je omgeving met financiële problemen? Of heb je zelf gedzorgen? Geen probleem. Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je niet in Parkstad Limburg maar ergens anders in Nederland, ga dan naar de landelijke locatiezoeker en het komt helemaal goed. Samen lukt ’t!


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *