Nibud lanceert budgetcursus voor mensen met lichte verstandelijke beperking

Onze samenleving wordt steeds ingewikkelder, onder andere door het almaar toenemende gebruik van computers, smartphones en tablets. Dit stelt steeds hogere eisen aan onze computervaardigheden. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is dat nog ingewikkelder dan voor anderen. Het Nibud en de Hogeschool Utrecht ontwikkelden voor hen een eigen budgetcursus.


Groter risico op schulden

Mensen met een LVB zijn vaak laag opgeleid, hebben meestal wisselend of laagbetaald werk en zijn daardoor vaker niet of minder financieel redzaam. Ze lopen daardoor een groter risico op schulden. Het Nibud en de Hogeschool Utrecht hebben daarom een budgetcursus gemaakt voor mensen met een LVB: Goed zorgen voor je geld.

Speciaal voor mensen met een LVB

Deze budgetcursus is gebaseerd op de budgetcursus Omgaan met geld, en is aangepast aan de behoeften van mensen met een LVB. De PowerPointpresentaties bevatten bijvoorbeeld veel verhelderende foto’s en video’s van voorwerpen en situaties. De taal is gemakkelijk en concreet.

Ook is het lesmateriaal zo opgezet dat kennis in kleine stukken wordt aangeboden. Concrete voorbeelden en praktische oefeningen helpen de kennis en vaardigheden te verwerven. In iedere bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de leerdoelen, acties en sociale kaart. Zo hebben deelnemers ook na de budgetcursus een overzicht van bij welke vragen ze waar terecht kunnen.

Deelnemers staan centraal

In de Budgetcursus Goed zorgen voor je geld staat de leerbehoefte van de deelnemers centraal. In de eerste les gaan de deelnemers onder andere aan de slag met het formuleren van hun persoonlijke leerdoelen. Zodra ze die helder hebben, krijgen ze een werkblad met keuze-onderwerpen. De deelnemers met een LVB kiezen die onderwerpen die hen helpen hun eigen doelen te bereiken. Op basis daarvan richt de trainer de cursus in.

De onderwerpen zijn ondergebracht in vijf thema’s:

  • Wat je moet regelen
  • Je geldzaken op orde
  • Rondkomen
  • Denken aan de toekomst
  • Omgaan met mogelijke risico’s

Meer informatie

Heb je interesse in deze cursus, bijvoorbeeld om te kijken waar je deze kunt volgen, of om als organisatie zelf te verzorgen? Neem dan contact op met Sandra Schoenmakers van het NIBUD.