Prijzen gas en stroom stijgen in recordtempo, tips om te besparen

Afgelopen periode zijn de prijzen voor gas en stroom in recordtempo gestegen. Voor de meeste mensen gaat de rekening met enkele tientjes, of soms zelfs wel met honderden euro’s per maand omhoog. Hoe kan dat nu ineens? Maar belangrijker, wat kun je eraan doen – ook met een klein budget? Wij hebben een flink aantal tips voor je op een rij gezet; doe er je voordeel mee en begin vandaag nog met besparen!


Waarom die plotselinge stijging?

Energieleveranciers kopen hun gas en stroom in op een Europese beurs. Hoeveel zij betalen voor gas en elektriciteit is een kwestie van vraag en aanbod. Afgelopen winter was strenger dan vooraf voorspeld en het duurde ook lang voordat de lente écht gearriveerd was. Terwijl gasreserves normaal al in het voorjaar worden aangevuld, namen de voorraden begin dit jaar alleen nog maar af. Uit angst voor nog zo’n strenge winter worden de reserves nu versneld aangevuld, met een grote vraag als gevolg.

Tegelijkertijd is er minder aanvoer van gas uit Rusland, vermoedelijk om druk te zetten op versnelde opening van de omstreden Nord Stream 2-gasleiding, en is er vanuit Azië eveneens een sterke vraag naar gas. Ook het sluiten van diverse kolencentrales in Europa doet de vraag naar gas als brandstof voor energiecentrales stijgen. Daardoor stijgen ook de kosten voor energieproductie, dus de hogere elektriciteitsprijs is eveneens voor een deel een gevolg van de stijgende gasprijs. Dat het dit jaar ook minder waait dan verwacht helpt evenmin.

Al met al zitten we in een periode met veel vraag en beperkter aanbod en daardoor stijgende prijzen.

Hoe zit dat met mijn contract?

Mijn contract loopt nog even door

Heb je een half jaar of langer geleden een energiecontract afgesloten met vaste prijzen voor één of meerdere jaren, dan hoef je je komende winter niet druk te maken over de stijgende energieprijzen. Je betaalt dan nog tot het einde van je contract de vaste tarieven die waarschijnlijk een stuk lager zijn dan de huidige tarieven.

Daar moeten we meteen een kleine kanttekening bij plaatsen. Als de prijzen voor energie deze winter hoog blijven, dan bestaat het risico dat (met name de kleinere) energiemaatschappijen failliet kunnen gaan. Zij moeten immers stroom en gas aan hun klanten leveren onder de kostprijs. Als een energieleverancier failliet gaat, dan lopen de klanten het risico te veel betaalde voorschotbedragen niet terug te krijgen. Ook zul je in zo’n geval met een nieuwe energieleverancier te maken krijgen, en dus nieuwe prijzen. Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dat je in zo’n geval nooit zonder gas en stroom komt te zitten.

Mijn contract loopt bijna af

Als je contract afloopt, dan zal je energiemaatschappij niet blijven leveren tegen de oorspronkelijke tarieven. De meeste maatschappijen bepalen tweemaal per jaar nieuwe tarieven voor alle klanten waarvan het oorspronkelijke contract is uitgediend, maar die nog steeds klant zijn. Je voelt hem aankomen, momenteel zijn die tarieven torenhoog. En ze hoeven je daarvan niet eens op de hoogte te stellen, ze mogen die tarieven na afloop van je contract stilzwijgend verhogen. Verder kijken dan maar?

Een blik op de bekende vergelijkingssites leert dat ‘het gras bij de buren’ nauwelijks groener is; door de hoge inkoopsprijzen zijn alle contracten flink duurder dan voorheen. Wie overstapt heeft doorgaans vier keuzes:

  1. Een vast contract voor 1 jaar
  2. Een meerjarig vast contract (meestal 3 jaar)
  3. Een zogenaamd variabel contract waarbij de prijzen doorgaans tweemaal per jaar worden aangepast
  4. Een contract met van uur tot uur dynamische prijzen

Een contract vastzetten biedt zekerheid, je weet waar je aan toe bent en als de prijzen verder stijgen, dan merk je daar tijdens je contractperiode niets van. Dat geldt echter ook voor dalende prijzen. Als de inkoopsprijzen weer dalen, blijf jij nog steeds het huidige, hoge tarief betalen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over het kiezen van een leverancier, lees dan het artikel van de Consumentenbond of  de informatie van Consuwijzer. Op een vergelijkingssite kun je prijzen met elkaar vergelijken, zoals op Overstappen.nl en Independer.nl Als je overstapt, kun je meteen voor jezelf ook bepalen of je wilt overstappen naar een leverancier van duurzame energie; zo kun je meteen een positieve bijdrage leveren aan het milieu!

Isoleren en ventileren

Natuurlijk kun je het huis (laten) isoleren. Dat kan echter flink in de papieren lopen. Vooral als het gaat om spouwmuur- of dakisolatie, kan dat al gauw in de papieren lopen. Tegelijkertijd zijn er ook weer subsidies mogelijk. Lees daarom eens het artikel van NIBUD over een duurzamer huis. Misschien valt het in jouw situatie mee, en kun je voor weinig geld toch flink besparen.

Maar er zijn ook kleine trucs om al snel wat geld over te houden. Houd – als je thuis bent – de binnendeuren dicht, en maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Dan blijft de warmte binnen en in dezelfde ruimte, en de kou buiten.

Vergeet echter niet dat goed ventileren ook belangrijk is. Een droog huis verwarmen kost minder energie dan een vochtig huis. Zet regelmatig even een raam of ventilatierooster open, bijvoorbeeld ’s nachts of als je niet thuis bent; je kunt dan binnendeuren ook het best even open zetten. Als je maar kort weg bent, is het natuurlijk niet verstandig, want dan kost het daarna weer veel tijd om de boel warm te krijgen.

Tip: sommige gemeenten helpen huishoudens met weinig geld met een besparingsadviezen op maat of met materialen. Vraag het na bij je gemeente.

Slim gebruik van verwarming

Wist je dat je 6% op verwarmingskosten kunt besparen door 1 °C lager te stoken? En er zijn nog meer verwarmingstips!

Zet verwarming uit als je er niet bent

Door de verwarming op 15 graden te zetten een uur voordat je weg gaat, kun je tot 140 euro per jaar besparen. Zet de thermostaat desnoods één of een paar graden kouder als je weg gaat. Alle beetjes helpen!

Als je een slimme thermostaat hebt, kun je instellen wanneer er wel en niet verwarmd wordt.

Zet verwarming uit voordat je gaat slapen

De warmte blijft nog even hangen, dus zeker een uur voordat je naar bed gaat, kun je de verwarming omlaag zetten. Ook dit bespaart 80 tot 140 euro per jaar.

Houd de verwarming vrij

Als er meubels (bijvoorbeeld een bank) voor de verwarming staan, kan de warmte niet goed in huis verspreid worden. Ook lange gordijnen houden de warmte tegen.

Misschien kun je eens met de meubels schuiven en bekijken of een andere indeling handiger is.

Doe de deuren dicht

Heb je ruimtes in huis waar je niet vaak bent, of waar verwarming niet nodig is? Zet daar dan de verwarming uit en houd de deur van die kamer(s) dicht. Zo houd je alleen de ruimtes warm waar dat nodig is.

Radiatorisolatie

Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.

Voor ongeveer 20 euro kun je een set radiatorfolie van 5 meter kopen. Dat is genoeg voor ongeveer 2 radiatoren. De folie bevestig je met magneetstrips achter op de verwarming.

Vergeleken met muurisolatie, HR++-ramen of zonnepanelen is dit een koopje. Het is ook nog makkelijk aan te brengen!

Korter douchen

We snappen helemaal dat een lange, warme douche fijn is. Door per keer echter een minuut korter onder de douche te staan, kun je 25 euro per jaar besparen. Als je echt fanatiek bent, kun je een wekker/alarm zetten voor een bepaald aantal minuten.

Slim gebruik van apparaten

Kijk in huis eens om je heen. Hoeveel elektrische apparaten zie je? Dat zijn er waarschijnlijk heel wat. Ga van elk apparaat eens na of je het slimmer kan gebruiken.

Hier enkele tips:

  • Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten echt uit, in plaats van op stand-by. Zo kun je tot wel € 100,- per jaar besparen. Dit kan bijvoorbeeld makkelijk bij de wasmachine, droger en een (niet ingebouwde) magnetron. Denk ook aan de opladers van de laptop, telefoon, babyfoon en tandenborstel. Laat ze niet ongebruikt in het stopcontact zitten.
  • Een waterkoker is meestal zuiniger dan een kokendwaterkraan. Kook niet meer water dan nodig is, dat bespaart geld en energie.
  • Ontdooi ingevroren etenswaren in de koelkast en niet in de magnetron. De kou die vrijkomt wordt gebruikt voor de koeling, hierdoor verbruikt de koelkast minder energie.
  • Een laptop is ruim 70% zuiniger in het energiegebruik dan een desktop computer met lcd-monitor. Je bespaart jaarlijks gemiddeld € 45,- aan elektriciteit. Het energieverbruik van een tablet is nog weer vijf keer lager dan dat van een laptop.
  • Laat lampen niet onnodig branden en vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Start met lampen die vaak aan zijn en veel licht geven. Led-lampen zijn tot 85% zuiniger dan een vergelijkbare gloeilamp en zijn ook zuiniger dan spaarlampen. De levensduur is ook langer. Milieucentraal biedt een keuzehulp voor de juiste ledlamp.
  • Apparaat vervangen? Let dan op het energielabel. Op de site energielabel.nl/apparaten vind je per apparaat achtergrondinformatie over wat een hoger label oplevert.

Samen een begin maken?

Wil jij graag besparen op gas en stroom, maar weet je niet waar je moet beginnen en kun je wel wat hulp gebruiken om een begin te maken? Dan ben je echt niet de enige. Maak net als veel anderen gebruik van onze hulp; wij zijn er voor je!

Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je in een andere Parkstadgemeente, vul dan een van de formulieren in of stuur een chatbericht en dan komt het ook helemaal goed.

Samen lukt ‘t!