Vers fruit in de supermarkt

Boodschappen: wat kost dat nou?

Boodschappen doen. We moeten er allemaal aan geloven. De prijzen lijken steeds verder te stijgen. Maar wat is nou een “normaal” budget voor een maand of week boodschappen en hoe kun je op deze noodzakelijke kosten besparen? We geven een stappenplan en zes tips.


Geef ik veel uit aan boodschappen?

Hoe weet je nou of je relatief veel of weinig uitgeeft aan boodschappen? Als je er met vrienden, collega’s of familieleden over praat, hoor je vast allemaal verschillende bedragen. Of een bedrag hoog of laag is, hangt er natuurlijk ook vanaf wat je daar allemaal van koopt. Heb je kinderen in de luiers of pubers die alles eten wat los en vast zit? Heb je allergieën of bepaalde voorkeuren? Koop je  ook shampoo van je boodschappengeld, of heb je daar een apart budget voor?

Nibud

Het Nibud geeft veel informatie over geld. Zo is er ook een tabel met minimale bedragen voor boodschappen voor volwassen vrouwen en mannen, zwangere vrouwen en kinderen in bepaalde leeftijdsgroepen. Het Nibud heeft voor elke groep een bedrag per maaltijd en per dag berekend. Hieronder zie je de tabel. Deze vind je ook terug via https://www.nibud.nl/consumenten/wat-geeft-u-uit-aan-voeding/.

Dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon

Voorbeeld

Stel dat je gezin bestaat uit een man, vrouw en 2 jonge kinderen (1-3 jaar en 4-8jaar). Dan is volgens Nibud het minimale boodschappenbudget €130,34 per week. Dat is dik €560 per maand. Schrik je hiervan? Of geef je zelf meer uit? Geen zorgen. Met onze tips kom je vast een eind op weg naar een lager boodschappenbudget!

Stappenplan

Lukraak aan de slag gaan heeft weinig zin. Het is belangrijk om eerst te weten wat je situatie is. Moet/mag er wel bespaard worden en hoeveel? Hoe wil je dat gaan doen? In 3 stappen wordt dit duidelijk.

Stap 1. Weet je vertrekpunt

Heb jij al paniekerig zitten rekenen toen je de tabel zag? Ja? Top! Nog niet? Doe het dan nu!
Een realistisch budget opstellen kan pas als je precies weet hoeveel er elke maand binnen komt en hoeveel eruit gaat.

Heb je geen overzicht in je financiën? Dan kunnen onze vrijwilligers je helpen. Loop gerust eens binnen op een spreekuur in een buurthuis bij jou in de buurt.

Helemaal top als je nu aan de slag wil met alle maanduitgaven, maar je kunt ook kleiner beginnen.
Ga eens na wat je de afgelopen drie maanden per maand aan boodschappen hebt uitgegeven. Dit kun je makkelijk zien in je internetbankieren. Sommige banken geven dit al vanzelf aan in een overzicht. Heb je dit niet? Dan kun je alle gepinde bedragen van de maand bij elkaar optellen.
Betaal je contant? Houd dan de bonnetjes eens elke week bij en noteer dit in een schriftje of in je telefoon.

Stap 2. Doel stellen

Nu je overzicht hebt, kun je een doel stellen. Vind je dat er flink bespaard mag worden? Bepaal dan hoe je dat wil doen. Hieronder vind je een aantal tips.
Wat is voor jou belangrijk? Als jij elke week een flesje wijn wilt blijven drinken, dan kun je op andere dingen besparen. Je bespaardoel is dan bijvoorbeeld de prijs van die fles wijn. Stel dat dat €6 per week is, dan bespaar je toch mooi €312 per jaar. Zo lever je geen luxe in, maar bespaar je toch geld. Of misschien wil jij elke week verse groente eten. Ook dan zijn er manieren om goedkoop aan die groente te komen of om op andere dingen te besparen.

Stap 3. Bespaartactieken

We geven zes tips met ideeën om te besparen op je boodschappen. Meer tips nodig? Zoek eens op “boodschappen” of “besparen” op onze nieuwspagina.
Of lees de volgende artikelen:

Nu volgen 6 tips waarmee jij jouw bespaartactiek kan vormen.

Tip 1. Koop de minder aantrekkelijke producten

Kromme komkommers, gedeukte paprika’s, brood of vlees(vervangers) die tegen de houdbbaarheidsdatum lopen. Deze zijn vaak goedkoper of adgeprijsd. Jumbo en Albert Heijn hebben bijvoorbeeld stickers hiervoor. Lidl heeft speciale bakken met deze producten.

Ook doet Lidl mee met Too Good To Go. Via deze app kun je een groente- en fruitbox kopen voor een paar euro. In zo’n doos van €2,99 zit vaak voor €15 aan eten. Je moet er wel een beetje creatief mee zijn en/of een hoop in de vriezer stoppen.

Tip 2. Zelf maken in plaats van klant-en-klaar

Soep in blik of voorgesneden groenten kunnen best prijzig zijn, ook van huismerken of B-merken. Zelf maken is vaak veel goedkoper en wie weet vind je het nog leuk om te doen ook (samen met de kids).
Scoor een berg tomaten of een net uien voor een prikkie en maak er een paar liter soep van. Een deel kun je invriezen. Zo heb je meteen een goede maaltijd als je eens geen zin hebt om te koken 😉
Als je een Too Good To Go box hebt weten te scoren, kun je daar vast ook heerlijke soepjes of curry’s van maken.

Tip 3. Koop seizoensproducten

Groente en fruit van het seizoen zijn er op dat moment in overvloed en dus goedkoper. Ook komt het van minder ver, wat vaak beter is voor het milieu én jouw portemonnee.
Nóg leuker wordt het als er een boerderij in de buurt is waar je groente en fruit kunt kopen of zelf kunt plukken. Scheelt vaak een hoop in de prijs en het is meteen een leuk uitje voor het gezin.

Bij Boerderijwinkel Grooten bij de Brunssummerheide kun je onder andere seizoensgroenten en -fruit, aardappels, eieren en biologisch vlees kopen.
Op Heerlerbaan heeft Eet-Idee van Boerderij Quaedvlieg een hoop (seizoens)groente en -fruit, melkproducten, delicatessen en meer. Je kunt er zelfs online winkelen! Dat maakt het vergelijken van prijzen makkelijker. Maar zelf naar de winkel gaan is natuurlijk ook een feestje!

Vers fruit in de supermarkt

Tip 4. Vries eten in

Zie je goede aanbiedingen of kun je op een andere goedkope manier aan een berg groente, brood of fruit komen? Vries het in porties in. Snijd het alvast in blokjes/schijfjes en deel het op in porties.
Of kook voor 2 of 3 dagen, eet 1 portie meteen op en vries de rest in voor later. Zo hoef je niet een halve week hetzelfde te eten en hoef je minder vaak te koken. Scheelt tijd, afwas en gas!
Ook als je net te veel hebt, kun je het invriezen in plaats van weggooien. Een paar kliekjes samen vormen weer een dag avondeten of lunch voor het gezin.

Tip 5. Gebruik een lijstje

Ja, heel saai dit. Maar het werkt wel! Door vooraf te bepalen wat je de komende week gaat eten en je aan deze boodschappen te houden, vermijd je dat je verleid wordt om duurdere producten te kopen.
Ook kun je je lijstje maken op basis van de aanbiedingen (wel checken of het écht goedkoper is!) en combineer dit met producten die je nog hebt.

Tip 6. Kies bewust voor A-merk, B-merk of huismerk

Vooral in de goedkopere supermarkten moet je opletten dat je niet alsnog je karretje vol gooit met A-merken. De duurdere suppermarkten hebben daar vaak aanbiedingen voor, maar de goedkopere niet.
Het kan zo zijn dat een aanbieding van een A-merk echt heel goed is; zelfs goedkoper dan een huismerk. Bereken dit altijd vooraf. Zo zijn de beste aanbiedingen van dure dingen als wasmiddel en shampoo altijd in het begin van het jaar (januari t/m maart). Minder dan 50% korting (bijvoorbeeld 1+1 gratis of 2+2 gratis) is sowieso geen goede deal.

Hulp nodig?

Klik op een van onderstaande links of stuur ons een chatbericht via de blauwe ballon rechtsonder op de website, op Facebook of Instagram (@schuldhulpmaatjeparkstad).

Woon je in een andere Parkstadgemeente, vul dan een van de formulieren in of stuur een chatbericht. Onze maatjes gaan dan samen met jou aan de slag.

Samen lukt ’t!


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *