kinderen in de klas op de basisschool met schoolspullen

Back to school – on a budget

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur: introducties op universiteiten en hogescholen zijn in volle gang en de basisscholen beginnen weer op 6 september hier in Zuid-Limburg. De kids hebben van alles nodig voor het nieuwe schooljaar. Heb je nog niet alles in huis? Geen nood! We delen tips om je back-to-schoolinkopen budgetvriendelijk te doen.


Uitverkoop

Het voordeel van een late zomervakantie is dat de herfstuitverkoop alweer bezig is.
Ook agenda’s en andere schoolspullen zijn al in de uitverkoop. Doe hier je voordeel mee.

Weggeefhoeken

Kijk eens op weggeefhoeken op Facebook. Dingen als potloden, stiften, schriften, knutselspullen, rugtasjes en kleding worden regelmatig weggegeven.

Kringloop

Kinderen groeien vaak snel uit hun kleding. Dan krijgt het dus amper tijd om te slijten. Bij de kringloopwinkels vind je de leukste, (zo goed als) nieuwe kinderkleding voor een prikkie.
Ook broodtrommels en drinkbekers vind je hier.

kinderen in de klas op de basisschool met schoolspullen

Ruilen

Zijn er mensen in je omgeving die ook kinderen hebben?
Misschien kunnen jullie een ruilmiddag organiseren. Met broers/zussen, neven/nichten, vriendinnen, buren of collega’s.
Is jouw dochtertje haar K3-broodtrommel zat en is ze nu helemaal fan van L.O.L? Door te ruilen hoef je er helemaal geen geld aan uit te geven.

Dure items

(Winter)jassen zijn best prijzig als je ze nieuw moet kopen. Hetzelfde geldt voor schoenen en spullen van een bepaalde franchise.
Als je deze dingen tweedehands vindt, bespaart dat in één klap veel geld.

Cadeaubonnen en kortingscodes

Heb je nog cadeaubonnen in een lade liggen? Gebruik deze dan om duurdere spullen te kopen, zoals een rugtas voor de middelbare school of schoenen.

Google ook altijd even of er een kortingscode is of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Meestal krijg je dan direct 10% korting op je eerste aankoop. Wel weer meteen afmelden voor de nieuwsbrief, anders kom je in de verleiding om meer te kopen dan je nodig hebt.

Een andere tactiek is de spullen die je wilt hebben in je winkelmandje laten staan. Bij sommige bedrijven krijg je dan na 1 of 2 dagen een berichtje of je niet iets vergeten bent (bestellen) én krijg je een kortingscode om je over de streep te trekken.

 

kledingwinkel met uitverkoop korting

Afspraken over geld

Heb je één of meer kinderen die naar de middelbare school gaan? Dan verandert er veel in korte tijd. Ze kunnen eten kopen in de schoolkantine (of daarbuiten), gaan met vrienden de stad in en gaan samen op uitjes, zoals de bioscoop of het zwembad.

Maak op tijd afspraken over zakgeld of het geld dat ze verdienen met een bijbaantje.
Zelf eten meenemen is goedkoper en vaak gezonder. Dit vergt ook wat voorbereiding vanuit jou als ouder. Als je van te voren praat over welke lunch je kind meeneemt (wat is lekker én gezond en belandt dus niet in de kliko in ruil voor een bamiblok?) Zorg dat dit in huis is voordat school begint en maak afspraken over het klaarmaken van de broodtrommel. Dat scheelt een hoop geld, gedoe en frustratie in de toekomst.

Dus:

– Haal vooral de duurdere of trendgevoelige dingen uit de kringloop, tweedehands of via weggeefgroepen.

– Een ruilfeestje organiseren kan superleuk zijn en het kost geen cent (op een fles drinken en een pak koekjes na 😉) Richt je vooral op de duurdere dingen. Dan sla je meteen een grote slag.

– kieper je rommellade eens uit op de eettafel en kijk of je nog cadeaubonnen hebt die je kunt gebruiken voor de schoolinkopen.

– Maak afspraken over zakgeld, uitjes en eten met je puber(s) die naar de middelbare school gaan. Dat scheelt een hoop strijd en stress.

Heb jij nog slimme budget tips voor het nieuwe schooljaar?

jongeren-tieners in de stad met een drankje

Hulp

Vragen over geldzaken? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de chat rechtsonder op deze site, of via de speciale formulieren voor Heerlen en Kerkrade.