Wat te doen als je ouders niet meebetalen aan je studie?

Wanneer je gaat studeren, gaat de overheid ervan uit dat je ouders een bijdrage in de kosten leveren. Echter: ruim 40% van de ouders blijkt in de praktijk niet bij te (kunnen) dragen aan de studie van hun kind. Deze jongens en meiden moeten het dus doen met het geld dat ze van de overheid krijgen. Geldt dat ook voor jou? Dan is het handig als je zelf op de hoogte bent van verschillende zaken. Welke opties zijn er?


Aanvullende beurs

Gemiddeld krijgen uitwonende studenten 216,- per maand en thuiswonende studenten 82,- per maand. Deze bedragen gelden naast andere kosten die ouders voor hun studerende kind betalen, zoals collegegeld, zorgverzekering of huur.

De aanvullende beurs is een onderdeel van de studiefinanciering. Als je ouders geen geld kunnen missen, kun je een aanvullende beurs nemen. De informatie over het inkomen van je ouders moet je opgeven als je studiefinanciering aanvraagt. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat hierbij uit van het verzamelinkomen (op belastingaangifte) of belastbaar inkomen van je ouders (op jaaropgave).

Stel je ouders kunnen 100,- bijdragen per maand, krijg je een aanvullende beurs van 300,- per maand. Als student hoef je dit bedrag niet terug te betalen, er wordt alleen verwacht dat je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Via Studielink kun je een aanvullende beurs aanvragen.

Problemen met ouders

Maar wat als je ouders niet mee kunnen of willen werken aan de berekening van de aanvullende beurs? DUO kan hun inkomen dan opvragen of niet meetellen. Er zijn 6 situaties waarin je DUO kunt vragen het inkomen van je ouders niet mee te rekenen in de berekening.

 1. Je hebt geen contact gehad sinds je 12
 2. Je hebt een conflict met je ouder, over meer dan alleen geldzaken
 3. Het gezag van je ouder is beëindigd
 4. De verblijfplaats van je ouder is onbekend
 5. Je bent niet erkend
 6. Je bent als vluchteling naar Nederland gekomen, zonder ouder
 7. De kinderalimentatie is niet te innen

Lees meer hoe je toch een aanvullende beurs kunt aanvragen als je ouders niet meewerken.

Andere manieren

Het kan natuurlijk ook zijn, dat je geen recht hebt op een aanvullende beurs maar je toch je eigen studie moet betalen, omdat je ouders (financieel) bijdragen op een andere manier. Dan betekent het dat je misschien moet gaan lenen of je moet je studie betalen door je bijbaan.

Hier zijn een aantal manieren om aan geld te komen op het moment dat je ouders niet (veel) bijdragen:

 1. Baantje of vakantiewerk
 2. Lening
 3. Verjaardagsgeld opzijzetten of spaargeld gebruiken
 4. Zorgtoeslag aanvragen
 5. Huurtoeslag
 6. Belastingteruggave vragen
 7. Gebruik maken van studentenkortingen
 8. Besparen op je uitgaven

Nog meer tips als je te weinig geld hebt? Lees dit artikel.

Vragen over geldzaken? Neem gerust contact met ons op, bijvoorbeeld via de chat rechtsonder op deze site, of via de speciale formulieren voor Heerlen en Kerkrade.

G€LDPRAAT: Jaagt het leenstelsel ouders op kosten?

De meer algemene vraag is natuurlijk: worden studenten steeds afhankelijker van hun ouders? En wat betekent dat voor kansengelijkheid? Dat en meer hoor je in de derde Geldpraat-aflevering: Jaagt het leenstelsel ouders op kosten?

Over G€LDPRAAT

In Geldpraat zoeken Nibud-collega’s Julia (27), Joanne (28), Max (28) en Nanne (27) uit hoe allerlei geldzaken in Nederland werken. Is een huis kopen eigenlijk beter dan een huis huren? Waarom zijn sommige mensen meer of minder vatbaar voor schulden maken? Hoe maak je geld bespreekbaar met mensen in je omgeving?

Ook in de problemen door studiekosten?

Vind jij het ook lastig om je studie te betalen? Dan ben jij bij ons aan het juiste adres: wij helpen je graag!

Meld je aan voor “Hulp in Heerlen” of “Hulp in Kerkrade”.

Ook kun je met ons chatten (de blauwe ballon rechtsonder op onze website) en je kunt op kantoortijden bellen naar 045-560 25 25.

Onze vrijwilligers staan voor je klaar om samen met jou naar je situatie te kijken; samen lukt ’t!