G€LDPRAAT: zijn schulden je eigen schuld? En waarom is risico’s nemen toch belangrijk?

Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand, en meer dan een miljoen Nederlanders hebben problematische schulden. Daarvan krijgt maar ongeveer 14 procent hulp, de rest probeert het zelf op te lossen. Maar wat doen schulden eigenlijk met je hersenen? Kun je aan iemands hersenen zien of hij later in de schulden komt? En, kan iemand er eigenlijk wel wat aan doen dat-ie schulden heeft? Daarover deze aflevering van G€LDPRAAT.


Te gast is Barbara Braams

De gast van deze aflevering is cognitief neurowetenschapper Barbara Braams. Barbara doet hersenonderzoek en is met name geïnteresseerd in risicogedrag bij jongeren; waarom drinken sommige jongeren grote hoeveelheden alcohol, doen ze stoer op hun scooter of komen ze makkelijk in de schulden?

Aflevering: zijn schulden je eigen schuld?

Zoals we eerder schreven, voor jongeren wordt het steeds makkelijker om online aankopen te doen; de betaling is met een paar drukken op de knop geregeld. Tikkies maken het mogelijk betalingen te delen, en steeds vaker kun je aankopen ook achteraf betalen.

Maar waarom komen sommige jongeren wel in de problemen, en andere juist niet? En is het dan ook ook je eigen schuld als je financiële problemen hebt? Of juist niet? Beluister hieronder de podcast, met een interview, maar ook een leuk experiment: zou jij omrijden om een product 35 euro goedkoper te kunnen kopen?

Bonusfragment: is risicogedrag altijd slecht?

In dit bonusfragment legt Barbara uit waarom jongeren meer risico nemen dan kinderen en volwassenen. Ze vertelt waarom risico’s nemen juist heel belangrijk is. Maar wat heeft dat te maken met leren omgaan met geld?

Over G€LDPRAAT

In Geldpraat zoeken Nibud-collega’s Julia (27), Joanne (28), Max (28) en Nanne (27) uit hoe allerlei geldzaken in Nederland werken. Is een huis kopen eigenlijk beter dan een huis huren? Waarom zijn sommige mensen meer of minder vatbaar voor schulden maken? Hoe maak je geld bespreekbaar met mensen in je omgeving?

Julia Delhaas

Julia is Junior onderzoeker bij het Nibud.

Het intrigeert me dat ons (financiële) gedrag in grote mate wordt beïnvloed door sociale, politieke en economische omgevingsfactoren.

Joanne Bosch

Joanne is Medewerker licenties en online applicaties bij het Nibud.

Ik word enthousiast van het zoeken naar nieuwe manieren om onze Nibud-producten nog beter onder de aandacht te brengen.

Max Vermeer

Max is Medewerker webteam bij het Nibud.

Ik vind het erg leuk om teksten begrijpelijk(er) te maken en te redigeren.

Nanne Houtsma

Nanne is Junior wetenschappelijk medewerker bij het Nibud.

Ik onderzoek hoe we met wetenschappelijke inzichten gezond financieel gedrag kunnen stimuleren.

Ook in de problemen door online verleidingen?

Vind jij het ook lastig om de verleiding van online aankopen te weerstaan? Vind je het vervelend je familie of vrienden een Tikkie te sturen om kosten te delen? Kom je daardoor misschien zelfs in de problemen? Dan ben jij bij ons aan het juiste adres: wij helpen je graag!

Meld je aan voor “Hulp in Heerlen” of “Hulp in Kerkrade”.

Ook kun je met ons chatten (de blauwe ballon rechtsonder op onze website) en je kunt op kantoortijden bellen naar 045-560 25 25.

Onze vrijwilligers staan voor je klaar om samen met jou naar je situatie te kijken; samen lukt ’t!