Kabinet neemt private schulden gedupeerden toeslagenaffaire over; maak nu vast je overzicht!

Met argusogen zal ze de komende tijd haar brievenbus in de gaten houden. Mariska Schols (37) uit Born is gedupeerde in de toeslagenaffaire en hoorde dinsdag dat haar private schulden kwijt worden gescholden. Ze kan nu weer van een vakantie dromen. Speciaal voor mensen als Mariska komt er één loket waar ouders al hun schulden kunnen aanmelden. Ben jij gedupeerde, en wil je financieel ook écht met een schone lei verder, breng dan nu vast je schulden in kaart; onze schuldhulpmaatjes helpen je daarbij!


Regeling voor alle gedupeerden

Het kabinet wil alle private schulden overnemen die gedupeerden uit de toeslagenaffaire hebben. Staatssecretaris Van Huffelen wil dat de ouders schuldenvrij een nieuwe start kunnen maken, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Die had aangedrongen op een oplossing voor de gedupeerden.

De schulden die de ouders bij overheidsinstanties hadden, zijn al kwijtgescholden. Bij een groep van zo’n 900 ouders had Van Huffelen al eerder besloten dat ook hun private schulden, bij bijvoorbeeld energiebedrijven of huisbazen, zouden worden overgenomen. Die regeling gaat nu voor alle gedupeerden gelden. Dat zijn naar schatting meer dan 20.000 mensen.

Het is mijn ambitie om de private schulden van ouders zo snel mogelijk en in één keer op te lossen. Gedupeerden moeten de toegekende compensatie kunnen gebruiken voor een ‘nieuwe start’, niet om oude schulden mee af te lossen – die vaak juist door de toeslagenellende zijn ontstaan. Tot de oplossing er is, zijn gedupeerde ouders beschermd door de pauzeknop.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën (D66)

Deze zogenaamde ‘pauzeknop’, een initiatief van de Kamer, voorkomt dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de compensatie van €30.000 (of andere compensatie) en duurt een jaar.

De kwijtscheldingsregeling geldt voor betalingsachterstanden die de gedupeerde ouders op dit moment hebben, maar ook voor bijkomende kosten zoals rente, boete en deurwaarderskosten. De regeling geldt niet voor hypotheekschulden.

Eén loket om schulden aan te melden

Het is de bedoeling dat de ouders een lijst met al hun schulden kunnen inleveren bij een loket. De overheid regelt dan de rest, de ouders hoeven niet per schuldeiser zaken te regelen. De regeling geldt voor iedereen die ook in aanmerking komt voor de compensatie van 30.000 euro, die tot nu toe aan iets meer dan vijftienduizend ouders is toegekend en door bijna veertigduizend mensen is aangevraagd.

Eerst zien dan geloven. Maar als het waar is, is het geweldig!

– Mariska Schols

De gedupeerden moeten zelf een aanvraag doen voor de compensatie. Volgens Van Huffelen zal de Belastingdienst binnen vier weken een beslissing nemen over de aanvraag en vervolgens maximaal vier weken na het besluit overgaan tot betaling.

Hulp nodig bij kwijtschelding?

Bij het maken van een schuldenoverzicht kunnen gedupeerden hulp krijgen bij de gemeente. Maar vanzelfsprekend kun je ook terecht bij een van onze schuldhulpmaatjes; wij helpen je graag!

Meld je aan voor “Hulp in Heerlen” of “Hulp in Kerkrade”.

Ook kun je met ons chatten (de blauwe ballon rechtsonder op onze website) en je kunt op kantoortijden bellen naar 045-560 25 25.

Onze vrijwilligers staan voor je klaar om samen met jou naar je situatie te kijken; samen komen we eruit!