Een lening afsluiten: raadpleeg eerst de geheel vernieuwde Risicometer Lenen

Voor je een lening aangaat, is het goed om te kijken of je de lasten daarvan kunt dragen. Belangrijk is of je jouw verplichte uitgaven, zoals vaste lasten voor je woning en levensonderhoud, nog kunt betalen. Maar ook of je op je vrije uitgaven moet besparen, zoals vakantie, uitstapjes of bijvoorbeeld sporten. Raadpleeg daarom eerst de Risicometer Lenen, helemaal vernieuwd en opnieuw gelanceerd!


Hoe werkt de Risicometer Lenen?

Met de Risicometer Lenen bepaal je snel en gemakkelijk of de lening die je wilt afsluiten in jouw persoonlijke budget past. Eerst beantwoord je een aantal vragen over je gezinssamenstelling, vaste lasten en inkomsten. Vervolgens geeft je aan wat voor leningen je al hebt en wat voor lening je wilt afsluiten. Op basis van die gegevens geeft de Risicometer Lenen aan of die lening in jouw persoonlijke budget past.

Je kunt de Risicometer Lenen gebruiken als je een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wilt afsluiten. De tool is daarnaast geschikt voor autokredieten, postorderkredieten, creditcardschulden en roodstaan. Voor een hypotheek is de Risicometer Lenen niet geschikt.

Eenvoudig, snel en goed

Waar andere online tools laten zien wat iemand feitelijk kan lenen, laat de Risicometer Lenen van het Nibud zien of de lening ook daadwerkelijk in de persoonlijke financiële situatie past.

 

Het resultaat van de meter wordt weergegeven door middel van een kleur, met de volgende betekenis:

 • Groen
  Deze lening past in je financiële situatie. Je kunt vrij gemakkelijk de uitgaven blijven doen die je nu doet.
 • Geel
  Als je iets bezuinigt op je uitgaven of je inkomsten iets verhoogt, dan past deze lening in je financiële situatie.
 • Oranje
  Als je deze lening aangaat, dan is het nodig dat je flink bezuinigt op je uitgaven of je inkomsten flink verhoogt.
 • Rood
  Als je deze lening aangaat, dan kun je die waarschijnlijk maar net betalen. Je zult veel geld kwijt zijn aan aflossingen en weinig geld overhouden om bijvoorbeeld leuke dingen te doen of kopen.
 • Donkerrood
  Als je deze lening aangaat, houd je minder geld over dan je minimaal nodig hebt om rond te komen.

Voor mijn nieuwe baan had ik echt een auto nodig. Gelukkig is mijn inkomen nu ruim genoeg om af te kunnen lossen.”

— Myriam Herwijnen, Amsterdam

Wees eerlijk voor jezelf

Met lenen is het altijd belangrijk jezelf niet voor de gek te houden; dus neem het advies van de Risicometer Lenen serieus.

Blijft er minder over, dan moet je bezuinigen. Lukt dat? En hoe lang houd je dat vol? Het is belangrijk om hier eerlijk naar te kijken. Houd daarnaast altijd rekening met onverwachte of extra kosten en met bijzondere uitgaven, zoals een kapotte wasmachine of betalingen aan alimentatie of kinderopvang.

Houd je te weinig over? Overweeg dan een andere oplossing. Misschien kun je de aankoop uitstellen of kiezen voor een goedkoper alternatief (bijvoorbeeld reparatie in plaats van vervanging).

Tip: Twijfel je of je de maandelijkse lasten kunt dragen? Probeer dan eerst elke maand een vast bedrag te sparen. Lukt dat niet? Sluit dan geen lening af, want dan lukt het waarschijnlijk ook niet om af te lossen.

Hulp nodig bij het lenen?

Ben jij van plan een uitgave te gaan doen, en daarvoor een lening af te sluiten? Maar weet je niet precies welke gevolgen dat heeft? Raadpleeg de Risicometer Lenen of meld je aan bij Schuldhulpmaatje Parkstad; wij zijn er niet alleen om problemen op te lossen, maar ook om problemen te voorkomen. Meld je aan voor “Hulp in Heerlen” of “Hulp in Kerkrade”.

Ook kun je met ons chatten (de blauwe ballon rechtsonder op onze website) en je kunt op kantoortijden bellen naar 045-560 25 25.

Onze vrijwilligers staan voor je klaar om samen met jou naar je situatie te kijken; samen komen we eruit!