iemand stopt een munt in een roze spaarvarken

Zo houd je geld over

Heb jij altijd een stukje maand over aan het einde van je geld? Of spaar je wel, maar boek je later weer geld terug naar je betaalrekening? Je bent echt niet de enige. Daarom heeft Nibud een handige tool ontwikkeld. Eerst stel je je situatie en je doel vast. Daarna krijg je tips om te besparen en om je inkomen te verhogen.

Inzicht

Het allerbelangrijkste om financieel gezond te worden én te blijven, is om te weten hoeveel er elke maand binnen komt én hoeveel er uit gaat.

Een start is om te kijken hoeveel je elke maand rood staat op je bankrekening. Of tel de niet betaalde rekeningen van die maand bij elkaar op.

Wil je een preciezer beeld en heb je de tijd en energie om er eens goed in te duiken? Bekijk dan eens je rekening in internetbankieren. Vaak vind je hierin ook al een grafiek of lijst van je uitgaven en inkomsten (per categorie). Heeft jouw bank dit nog niet, dan kun je van de afgelopen 3 tot 6 maanden per maand alle inkomsten onder elkaar schrijven, Dat zelfde doe je met je uitgaven.

Je vindt de tool hier.

Spaardoel

Vul vervolgens in hoeveel geld je elke maand wilt overhouden. Het is verstandig om klein te beginnen. Het Nibud adviseert om minstens 10% van je inkomen te sparen, maar met een erg laag inkomen kan dat heel moeilijk zijn.
Als je nu bijvoorbeeld elke maand €50 tekort komt, kan het een goed doel zijn om elke maand €10 over te houden.

Tips

Om aan het einde van de maand geld over te houden, kun je besparen op je uitgaven en/of je inkomen verhogen.

Besparen

Als je je doel hebt vastgesteld en je situatie hebt ingevuld, geeft de tool je bespaartips en een schatting hoeveel het oplevert. Je kunt zelf bepalen welke tips jij op dit moment wilt gaan oppakken en er  meer informatie over bekijken.

Zo kun je overstappen van energieleverancier of internetprovider. Of je kunt besparen op boodschappen, stoppen met slechte gewoontes of je verzekeringen controleren. Grotere stappen zijn je auto(‘s) verkopen en kleiner gaan wonen.

Iemand houdt eurobiljetten vast in een waaier - sparen

Inkomen verhogen

Naast besparen kun je ook bekijken of je voor meer inkomen kunt zorgen. Controleer wel goed of je hierdoor geen recht meer hebt op bepaalde toeslagen en wat je onder de streep (netto) eraan overhoudt. Ook kun je nakijken of je recht hebt op landelijke of gemeentelijke tegemoetkomingen.

Wil je een side hustle starten? Bedenk dan of je je aan bepaalde regels moet houden. Zo mag je niet zomaar een kamer in je huis verhuren als je huurt of een hypotheek hebt. Ook zijn er regels voor ondernemers.

Op welke manier ga jij je spaardoel bereiken?