Failliete ondernemer Jantiene Berg: het is echt mogelijk om er beter uit te komen
Haar boutique-hotel STROOM in Rotterdam was haar grote droom én grote succes. Maar in de prille lente van 2020 was STROOM een van de eerste toonaangevende horecaondernemingen die failliet gingen door corona. Ondanks de grote emoties zat Jantiene Berg niet bij de pakken neer. Ze staat nu voor de klas als docent ‘Hotellerie & Persoonlijk Profileren’. Tegen collega-ondernemers: ‘Verschuil je niet achter een façade en wees eerlijk tegen jezelf.’
95 procent omzetverlies
“Vanaf dag één van de lockdown begin 2020 hebben we alles geprobeerd. Maar als je 95 procent omzet verliest en de vastgoedeigenaar houdt vast aan het huurcontract, dan gaat het heel hard. Op elk couvert dat we verkochten, zouden we drieënhalve euro eigen geld moeten toeleggen om break-even te spelen. Dat gaat natuurlijk niet. We hadden ook alles zelf gefinancierd. Dat betekende dat we ook niet bij een bank konden aankloppen omdat we nog geen relatie hadden. Al sinds februari betaalden we onszelf als eigenaren geen salaris.”
Rust en twijfel
Als algemeen manager van bekende hotels als Arena in Amsterdam en New York in Rotterdam, had Jantiene Berg haar sporen verdiend toen ze in 2013 haar grote droom waarmaakte. Samen met collega-hotellier Edwin van der Meijde nam ze urban boutique hotel STROOM over, gevestigd in de voormalige Elektriciteitscentrale op de Lloyd-pier in Rotterdam.
Een bijzonder hotel met 21 kamers en suites, een restaurant, bar en zalen voor zakelijke en feestelijke activiteiten. Toen STROOM na zeven mooie jaren op 26 mei 2020 failliet ging, moesten er 20 medewerkers worden ontslagen.
Jantiene: “De drie weken voor het faillissement waren het zwaarst. Samen met het managementteam en je compagnon ben je heel intensief bezig die beslissing te nemen. Je hebt verdriet als je denkt aan de mensen die je naar huis gaat sturen – het is als het verliezen van familie. Je hebt gewoon echt een gebroken hart. Heb je de knoop eenmaal doorgehakt, dan voel je wel een soort rust. Maar er zijn daarna toch ook momenten dat de twijfel toeslaat: gaat/ging het wel echt zo slecht?”
Burn-out voorkomen
“Uiteindelijk was het voor mij heel helder: beter nu door de zure appel heen bijten, een burn-out voorkomen en weer op krachten komen.”
Het heeft me een klap geld gekost en ik ben mijn pensioen kwijt. Maar het was ook een krachtige beslissing. En uiteindelijk zat ik met een bescheiden schuldpositie. Dat is ook wat waard.
– Jantiene Berg
De eerste periode na het faillissement voelde ze zich eenzaam: “Veel avondjes rosé met vriendinnen en thuis in stilte de emoties de vrije loop laten.” Het duurde even om afstand te nemen. Gaandeweg ging Jantiene zich weer oriënteren op werk. “Ik ging ook met recruiters praten, solliciteerde voor het eerst in mijn leven en ontving de eerste afwijzingen. Dat was confronterend, maar het hoort er allemaal bij. Uiteindelijk wist ik: ik kom hier sterker uit.”
Wiebelende krukje
Bevriende ondernemers kwamen – en komen – bij haar langs. Dan luistert ze nauwkeurig en geeft ze goede raad: “Ik merk dat veel mensen vasthouden aan het idee dat het weer zal worden zoals het voor corona was. Dat is een illusie. Je moet uitgaan van de nieuwe realiteit en op basis daarvan jezelf opnieuw uitvinden en opnieuw beginnen. Stop je energie niet in zaken die je toch niet kunt veranderen. Houd geen façade op. Kijk in de spiegel en wees eerlijk.”
Het is, zegt ze, ook belangrijk om goede mensen om je heen te hebben met wie je kunt praten.
Ga in gesprek. Met vrienden, maar ook met je schuldeisers en de gemeente. In mijn contacten met ambtenaren merk ik dat er veel goede wil is en de bereidheid om mee te denken.
– Jantiene Berg
Nieuwe afslag
“Het afgelopen jaar was”, zegt ze, “een aaneenschakeling van paniek, woede, eenzaamheid, opluchting en soms – paradoxaal genoeg – vakantiegevoel.”
Haar ondernemershart was in duizend stukjes gebroken.
“Op een ochtend besefte ik dat ik wél mijn droom heb kunnen leven. Dat gaf mij kracht en energie om een nieuwe weg in te slaan.” Jantiene staat nu sinds een aantal maanden voor de klas bij de opleiding Luchtvaartdienstverlener. In deze tijd een opleiding met weinig beroepsperspectief. Maar toch: “Als docent ‘Hotellerie & Persoonlijk Profileren’ deel ik mijn passie voor hospitality met jongeren. Die nieuwe generatie wil ik inspireren en een lichtpuntje bieden.”
Al lijkt de toekomst lastig, het is echt mogelijk om er beter uit te komen.
– Jantiene Berg
Zoek hulp
Ben jij ondernemer, ga je (bijna) failliet, en weet je niet waar je moet beginnen? Geen punt: dan kan SchuldHulpMaatje Parkstad je daarbij helpen! Meld je aan voor “Hulp in Heerlen” of “Hulp in Kerkrade”.
Ook kun je met ons chatten (de blauwe ballon rechtsonder op onze website) en je kunt op kantoortijden bellen naar 045-560 25 25.
Onze vrijwilligers staan voor je klaar om samen met jou naar een oplossing te zoeken; samen komen we eruit!