Financiële problemen en twijfels over geldzaken? Met dit handige stappenplan praat je er met je partner over

Geldzaken kunnen een lastig onderwerp zijn om te bespreken met uw partner. Toch is het goed om hierover te praten. Vooral tijdens onzekere periodes, zoals deze coronacrisis. Afspraken over de financiën kunnen irritaties of problemen voorkómen. Een stappenplan helpt u om geld bespreekbaar te maken.


Meningsverschillen over geld

Niet alleen op het gebied van de liefde, ook op het gebied van financiën kunnen extremen elkaar aantrekken. Zuinige mensen wonen bijvoorbeeld samen met mensen die graag geld uitgeven. Of iemand die ver vooruit denkt en zijn toekomst financieel goed wil regelen is getrouwd met iemand die daarover nog niet heeft nagedacht. Misschien staat u liever niet rood, maar vindt uw partner dat geen probleem.

Er wordt veel ruzie over geld gemaakt. Meer dan over het huishouden of de kinderen.

Verschillen hoeven helemaal niet erg te zijn. Maar maak dan wel goede afspraken over uw financiën en uw administratie. Zijn jullie het niet eens over geld? Dan gaat het vaak over bezuinigen of besparen.

Mannen en vrouwen

Discussies kunnen ontstaan omdat mannen en vrouwen anders over geld denken. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld. En ze zijn nauwkeuriger in de administratie dan mannen.

Stap 1 – Hoe denkt u over geld?

Veel ergernissen kunt u voorkomen door met elkaar te praten over geld. Het liefst al voor u gaat samenwonen. U voorkomt problemen als u nu al meer weet van elkaar op dit gebied. Bespreek onderstaande vragen eens, dat kan u helpen om samen afspraken te maken.

  • Hoe kijken jullie tegen geld aan? Bent u zuinig of juist niet?
  • Wilt u graag veel geld achter de hand hebben?
  • Of wilt u graag veel geld hebben om uit te geven?
  • Wat vindt u belangrijk om geld aan uit te geven, en wat niet?

Stap 2 – Kies een goed moment

Kies een geschikt moment uit om over geld te praten. Bijvoorbeeld niet als het thuis erg druk is of de sfeer al gespannen is. Ga juist samen wandelen of aan tafel zitten. Vraag elkaar eens hoe geldzaken vroeger thuis geregeld waren. Dat heeft namelijk veel invloed op hoe u nu met geld omgaat. Vraag elkaar waar u het meest over inzit als het om geld gaat. Waar maakt u zich zorgen over? Als u dat eerlijk naar elkaar uitspreekt, lucht dat vaak op.

Stap 3 – Begin met de positieve kanten

Hoe vindt u dat uw partner met geld omgaat? Vertel uw partner eerst de positieve kanten. Probeer niet in verwijten terecht te komen. Zo weet u hoe ieder over geld denkt en wat eventuele ergernissen zijn.

Stap 4 – Stel samen doelen en prioriteiten

Wat zijn uw doelen op korte en lange termijn? Bijvoorbeeld een grote reis maken, een huis kopen, een sabbatical, uw trouwdag. Wat kosten die doelen? Op welke termijn zijn ze te bereiken? Kunnen uw doelen samengaan met die van uw partner?

  • Zo nee, is er een compromis mogelijk?
  • Zo ja, maak samen een prioriteitenlijstje en bepaal hoeveel u gaat sparen om die doelen te kunnen realiseren.

Stap 5 – Maak afspraken

Maak praktische afspraken over de vaste lasten. Wie betaalt wat? Hoe verdeelt u de inkomsten en uitgaven eerlijk? Maak een budgetoverzicht en een maand- of jaarbegroting. Hiermee ziet u hoeveel geld er nodig is voor de gezamenlijke uitgaven en voor sparen. Wat u dan overhoudt is uw eigen geld.

We hadden vaak ruzie over geldzaken. Toen zijn we er laatst eens goed voor gaan zitten samen. Nu begrijpen we elkaar veel beter en hebben we goede afspraken gemaakt. ”

— Aline Brouwer, Groningen

Stap 6 – Inleven en aanpassen

Bent u zuinig ingesteld? Reserveer dan vooraf een (niet te laag) bedrag dat u maximaal wilt of kunt uitgeven aan leuke dingen. U hoeft dan tussendoor niet steeds na te denken over uw uitgaven.

Begrijpt u elkaars bestedingsgedrag niet? Probeer een dag elkaars geldgedrag na te doen. Iemand die zuinig is ingesteld geeft een dag veel geld uit. De ander geeft juist een dag helemaal niets uit.  Vertel elkaar achteraf hoe u deze dag ervoer. Zo ziet u misschien de voordelen van elkaars voorkeuren in.

Hulp nodig?

Heb je problemen, en behoefte aan hulp? Dan hoef je jezelf niet te schamen; je bent niet de enige!

Mis je financieel overzicht, heb je geldproblemen, of zelfs schulden, neem dan gerust contact met ons op:

Samen zorgen wij voor een oplossing!