Sociaal Maatje Heerlen, Caritas045 en Schuldhulpmaatje trekken samen op tegen eenzaamheid, armoede en schulden

De coronacrisis trekt diepe sporen en veel mensen komen in de problemen. Sommigen raken hun baan kwijt en belanden in de schulden, anderen krijgen geen bezoek meer en vereenzamen; weer anderen missen iemand die af en toe wat boodschappen doet of een lekkere maaltijd maakt. Sociaal Maatje Heerlen, Caritas 045 en Schuldhulpmaatje Parkstad slaan de handen ineen, met prachtige, inspirerende resultaten! Bekijk bijvoorbeeld het interview met Frans.


Luisterend oor

Frans Janssen, een 75-jarige Heerlenaar, is alleen, heeft het niet breed, is slecht ter been en voelt zich eenzaam. “Ik ging met de hele buurt om, dat was fantastisch en mooi”, vertelt hij. “Toen ik ziek werd en later m’n vrouw overleed, zag ik niemand meer. Dat is toen uitgestorven. Ik ben niet iemand die dan gaat bellen om te vragen waarom ze niet meer komen.”

Saskia Steengraver, vrijwilliger bij Sociaal Maatje Heerlen, werd aan Frans gekoppeld; dankzij haar ziet Frans nu weer licht aan het eind van de tunnel.

In het contact met hulpvragers merkt Saskia dat het niet alleen draait om bijvoorbeeld boodschappen doen; vaak speelt er veel meer. “Een luisterend oor is voor mensen heel belangrijk,” vertelt Saskia.

Sociaal vangnet

“Mensen raken wanhopig.” Dat merkt ook Amber-Helena Reisig, initiatiefnemer van Sociaal Maatje Heerlen. Mensen met een laag inkomen en weinig contacten hebben het zwaar te verduren tijdens de coronacrisis.

“We zetten ons in voor mensen die geen groot sociaal vangnet hebben. De zorgverlener kan dat vaak niet geven, maar mensen ervaren wel eenzaamheid of andere problemen”, vertelt coördinator Amber-Helena.

Volgens haar is Sociaal Maatje Heerlen uniek, omdat het heel ad hoc is. “Iedereen kan zich aansluiten in de appgroep. Vrijwilligers worden dan gekoppeld aan een zorgvrager.” Dagelijks komen er meerdere hulpvragen binnen uit de regio Heerlen, en inmiddels hebben zich al ruim 100 vrijwilligers als maatje aangemeld.

Unieke samenwerking

Zodra maatjes bij iemand op bezoek komen, blijkt vaak dat er veel problemen tegelijkertijd spelen; denk aan eenzaamheid, armoede en schulden. Dankzij haar uitgebreide netwerk, weet Amber-Helena feilloos de weg te vinden naar diverse projecten die de problemen van mensen kunnen verlichten – of soms zelfs oplossen.

Zijn mensen bijvoorbeeld niet in staat een gezonde maaltijd voor zichzelf te regelen, dan zorgt ze ervoor dat mensen geholpen worden via Caritas045; spelen er schulden, dan helpt ze mensen met aanmelden bij Schuldhulpmaatje Parkstad.

Sociaal Maatje Heerlen, Caritas045 en Schuldhulpmaatje Parkstad bundelen zo hun krachten tegen schulden, eenzaamheid en armoede.

Hulp nodig?

Heb je problemen, en behoefte aan hulp? Dan hoef je jezelf niet te schamen; je bent niet de enige!

Neem gerust contact met ons op:

  • Ben je eenzaam, en op zoek naar een maatje, dan kun je jezelf aanmelden via Sociaal Maatje Heerlen
  • Zit je krap bij kas, en lukt het je niet gezond te eten, kijk dan op de website Caritas045
  • Mis je financieel overzicht, heb je geldproblemen, of zelfs schulden, meld je dan:

Samen zorgen wij voor een oplossing!