Financiële problemen door corona? Sámen met een schuldhulpmaatje los je het op.

Dat de coronacrisis ook financiële schade aanricht is wel duidelijk. Onderzoekers van Deloitte verwachten dat dit jaar mogelijk 1 miljoen huishoudens in de schulden zitten. Wie in de problemen komt, kan aankloppen bij een schuldhulpmaatje, zoals Wim Goverde. Hij zat zelf 19 jaar in de schulden. Een auto-ongeluk, in coma, operaties, pijn, alcohol, schulden, huis kwijt; Wim maakte het allemaal mee. Nu hij er weer bovenop en schuldenvrij is, helpt hij anderen. Wim’s advies: “Hoe langer je wacht, hoe verder je wegzakt. Zet je schaamte opzij; sámen met een schuldhulpmaatje los je het op!”


Auto-ongeluk

Het verhaal van Wim is er een van opmerkelijke veerkracht. “En dat verhaal moet andere mensen hoop geven”, zo is zijn doelstelling.

“Het kan nog zo zwart zijn, er is altijd een stipje op de horizon.”
– Wim Goverde

De problemen van Wim beginnen met een ernstig auto-ongeluk; hij ligt zes weken in coma. “Als je dan wakker wordt, moet je afscheid nemen van je oude leven. Je moet een nieuw leven leren opbouwen, en dat doet enorm veel pijn. Ik was een succesvol handballer, speelde in jong Oranje, maar dat ging niet meer. Mijn bovenbeen heeft geloof ik 25 keer opengelegen, steeds weer nieuwe operaties. Maar ik vond iets wat de pijn verdoofde. Alcohol. En daarmee begon de echte ellende.”

Zes liter bier

“Het was 2003, met mijn relatie ging het niet goed, er kwamen verkeerde mensen op mijn pad. Die ik zelf binnen liet, begrijp me goed. Ik kwam thuis te zitten, en dan gaat het snel.”

“Sterke drank en drugs heb ik nooit gebruikt, wel wijn en bier. Op mijn ‘hoogtepunt’ zes liter per dag. Om te verdoven. De jaren erop was ik veel thuis, eenzaam, en een steeds zwaardere drinker.”

Zelfmoordpoging

“In 2006 dacht ik ‘ik heb het hier wel gehad’ en zette de gaskraan open. Liggend op bed, wachtend op het einde, kreeg ik gelukkig het besef dat ik hierdoor mensen om me heen in gevaar bracht. Dat wilde ik niet. Dus ik sprong uit bed en zette alle ramen open. De dag erna ging ik naar de huisarts, om voor het eerst hulp te vragen.”

Intussen bleek de alcohol een enorm ‘lek’ in Wim’s financiën, waardoor de problemen alleen maar toenamen; zijn schuld was opgelopen tot 150.000 euro.

“Als ik er nu over praat dan krijg ik nog kippenvel.”

– Wim Goverde

Huisuitzetting

“Het allerergste: ik werd mijn huis uitgezet. Niets maakte op mij zo veel indruk als van het ene moment op het andere je thuis kwijtraken. Ik kwam in de maatschappelijke opvang, eerst in Oosterhout, daarna vijf jaar Weideveld in Bavel. De balans in mijn leven was helemaal weg, en in die disbalans ga je verder. Ik zat echt aan de grond. In de opvang kreeg ik de keuze: je stopt met drinken of we gooien je er uit.”

De weg terug omhoog

“Door te stoppen met de alcohol kreeg ik langzaamaan mijn eigenwaarde terug. Via een vriendin kwam ik bij een therapeute terecht, en die heeft mij enorm geholpen. Ontzettend heftig, maar ik leerde om liever voor mezelf te zijn doordat ik mezelf beter begreep. Ik werd minder veroordelend naar mezelf. Dingen vielen op hun plek, en ik zag de redenen waardoor ik was gaan drinken. Ik kreeg ook waardering voor de prestaties die ik wel degelijk had geleverd, zoals het volgen van een opleiding.”

Betaalde baan

“Van daaraf ging het steeds beter. Ik werd vrijwilliger bij het Stadsarchief en kwam in de cliëntenraad van Novadic-Kentron, de verslavingsorganisatie. Ik volgde cursussen om andere verslaafden te helpen, wat uitmondde in een trainersopleiding. Toen was ik terug bij een oude liefde: lesgeven! Ik werkte bij de maatschappelijke opvang die ik nog kende als bewoner. Vanaf 2015 had ik een betaalde baan!”

Anderen hoop geven en helpen

De Wim Goverde van nu heeft pretoogjes en een leuk sociaal leven. En sinds een paar jaar weer een eigen plek, in Breda. “De eerste avond liep ik hier letterlijk te dansen. Na jaren had ik weer iets privé.”

“Het kan nog zo zwart zijn, er is altijd een stipje op de horizon.”
– Wim Goverde

“Intussen ging de schuldsanering natuurlijk wel door. Ik stond voor anderhalve ton in het krijt. Het is niet makkelijk geweest, met periodes van echte armoede, maar ik heb dingen geleerd. Het kan nog zo zwart zijn, er is altijd een stipje op de horizon. Van kleins af aan heb ik een enorm doorzettingsvermogen, door mijn opvoeding en door mijn karakter. Terugkijkend kan ik tevreden zijn. Ik ben de schaamte voorbij. En ik kan mijn verhaal delen zodat anderen niet dezelfde fouten maken. Of eerder aan de bel trekken. Met mijn verhaal wil ik mensen hoop geven.”

Ook hulp nodig?

Ben je door corona je baan kwijtgeraakt, heb je schulden, of kun je de facturen over afgelopen maanden niet meer betalen, neem dan gerust even contact met ons op; indien je de aanmeldformulieren voor Heerlen of Kerkrade invult, nemen wij daarna zo snel mogelijk contact met u op.

Voor korte vragen kunt u ook gebruik maken van ons chatvenster, rechtsonder op deze website. Onze chatspreekuren zijn als volgt:

  • Maandag: 17.00 – 20.00 uur
  • Dinsdag: 12.00 – 15.00 uur
  • Woensdag: 09.00 – 12.00 uur
  • Donderdag: 12.00 – 15.00 uur
  • Vrijdag: 17.00 – 20.00 uur
  • Zaterdag: 12.00 – 17.00 uur
  • Zondag: 12.00 – 17.00 uur

Ook hebben we een pagina met een volledig overzicht van onze dienstverlening.

Wij helpen u graag!

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.