Podcast ‘Praat Money Met Me’ maakt geldproblemen bespreekbaar

In de driedelige podcastserie Praat Money Met Me, op 10 december gelanceerd door Diversion, gaat presentator Edson da Graça met jongeren in gesprek over geld(problemen). Met de podcast hopen de makers het taboe rond schulden en geldproblemen te doorbreken.


Taboe doorbreken

In drie afleveringen van ongeveer vijftien minuten gaat Da Graça, die vroeger zelf ook diep in de schulden zat, in gesprek met jonge ervaringsdeskundigen. Zij delen hun persoonlijke verhalen over de verleidingen rond shoppen, de gevaren van AfterPay, rood staan én snel geld willen verdienen. Ook de enorme druk en schaamte die schulden met zich meebrengen, komen aan bod.

Edson geeft in de eerste aflevering direct aan dat hij pas uit de schulden kwam toen hij er met anderen over begon te praten, en dat het daarom zo belangrijk is om het taboe te doorbreken.

Aflevering 1: schulden door shoppen

In de eerste aflevering spreekt Edson met Dominique, die geldproblemen kreeg door online shoppen. Als ze zich niet goed voelde of ze vond dat ze een traktatie had verdiend, ging Dominique online winkelen. Ruim boven haar budget, waardoor ze daarna een tijdje op een houtje moest bijten.

Op haar 18e zette ze haar bankrekening om naar een studentenrekening: vanaf dat moment konden haar ouders niet meer meekijken met haar geldzaken, en ging ze los. Dezelfde dag nog. Shoppen.

Je vraagt je misschien af waar een jongere het geld überhaupt vandaan haalt om zoveel te shoppen. Dominique vertelde dat ze door het gebruik van AfterPay het betalen uit kon stellen. Maar je raadt het al: ook AfterPay wil op een gegeven moment geld zien. Uiteindelijk stapelen aanmaningen zich op, en realiseerde ze zich dat ze een probleem had. Haar moeder heeft haar uiteindelijk geholpen het overzicht terug te krijgen en te beginnen met het afbetalen van de schulden.

Ook worden in de aflevering jongeren op straat aan de tand gevoeld over hun financiële keuzes, en geeft Dominique je haar vier tips om slim met geld om te gaan als je 18 wordt.

De podcast Praat Money Met Me is een initiatief van Diversion, het Nibud en Fonds1818. Het Nibud en Diversion ontwikkelden eerder samen het onderwijsprogramma MoneyWays, dat geldzaken en financiële problematiek bespreekbaar maakt in schoolklassen door heel Nederland.