Betaal in 2021 niet te veel voor je zorgverzekering, en stap nu nog over

De zorgpremies voor 2021 zijn vorige week bekend gemaakt. Misschien heb je een reden om je zorgverzekering aan te passen of over te stappen naar een andere aanbieder. Maar wat is verstandig? En waar moet je op letten? Met deze drie stappen kies je bewust.


Drie stappen

Of je nu uiteindelijk wel of niet overstapt naar een andere zorgverzekering, het loont om je zorgverzekering jaarlijks goed te bekijken. De juiste keuze maak je door eerst prioriteiten te stellen. Sta stil bij je wensen en eventueel die van je partner en gezinsleden.

Stap 1 – prioriteiten stellen

Wat is belangrijk voor jou?

Wil je de zekerheid dat alle zorg waar je mee te maken krijgt, wordt vergoed? Of betaal je liever maandelijks minder en neem je het risico dat je zelf meer moet betalen? Bepaal voor jezelf:

 • Wel of niet een vrijwillig eigen risico.
 • Wel of niet de garantie dat je naar elke zorgverlener naar keus kan.
 • Welke zorg (fysiotherapie, brillen en gehoorapparaten, hulpmiddelen, tandarts en orthodontie, alternatieve geneeskunde et cetera) je vergoed wilt krijgen.
 • Wat je belangrijker vindt: een hogere maandelijkse premie en de zekerheid dat er niet nog veel extra eigen kosten komen versus een lagere maandelijkse premie met de kans op extra zorgkosten gedurende het jaar.
 • Wat vind je belangrijk: de hoogte van de premie? Neem dan een naturapolis. Of de garantie dat je naar elke zorgverlener toe kan die je wilt? Kies dan voor een restitutiepolis.
 • Maak je veel gebruik van zorg? Kies dan voor een laag eigen risico. Maak je weinig gebruik van zorg en heb je voldoende geld achter de hand? Dan kun je kiezen voor een hoog eigen risico.
 • Beoefen je een sport met grote kans op blessures? Moet je vaak naar de tandarts? Neem dan een aanvullende verzekering.

Zet voor jezelf op een rij welke zorg je wilt verzekeren.

Stap 2: polissen en aanbieders vergelijken

Je heeft nu op een rijtje gezet welke zorg je wilt verzekeren. De zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Let bij het vergelijken van de basisverzekering van verschillende aanbieders op:

 • Hoe duur is de basisverzekering?
 • Is het een natura- of restitutiepolis?
  Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit van invloed is op de vergoeding van zorg die je ontvangt. Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering.
 • Welke korting krijg je als je voor een vrijwillig eigen risico kiest? Elke zorgverzekeraar biedt verschillende aanvullende verzekeringen aan. Wat daarin wordt vergoed, verschilt weer per zorgverzekeraar. Let bij het vergelijken op:
  • Welke zorg wel en niet wordt vergoed en tot welk bedrag. Vergelijk dit met je wensen uit stap 1.
  • De maandelijkse premie. Hoe uitgebreider de aanvullende verzekering, hoe lager het (vrijwillig) eigen risico en hoe meer garanties dat je bij elke zorgverlener terecht kan, hoe hoger de maandelijkse premie, maar hoe kleiner de kans dat je nog met extra zorgkosten te maken hbet (uitgezonderd het verplichte eigen risico).

Aanbieders vergelijken op vergelijkingssites

Niet iedere vergelijkingssite voor zorgverzekeringen is onafhankelijk. Kijk daarom altijd naar het verdienmodel achter de site: hoe verdient de site zijn geld en beïnvloedt het verdienmodel het advies? Het is daarom altijd slim om je eigen situatie als uitgangspunt te nemen.

Een paar tips:

Kiezen voor een lage premie?

Vaak bieden zorgverzekeraars een lage premie aan. Dat klinkt aantrekkelijk, maar soms is het uiteindelijk duurder. Er zitten namelijk wel voorwaarden aan. Bedenk dus goed waar je voor kiest:

 • Een hoog eigen risico betekent een lagere premie. Als je het geld voor je eigen risico apart zet, kom je niet in de problemen. Je kunt de kosten dan zelf betalen. Lees bij de informatie over de zorgverzekering wanneer een hoger eigen risico voordelig is.
 • Sommige verzekeraars hebben alleen een contract met bepaalde ziekenhuizen en zorgaanbieders. Ga na of je gemakkelijk naar de zorgaanbieder kunt reizen die een contract met je zorgverzekeraar heeft.
 • Door de premie in één keer te betalen, bespaar je 1 tot 3 procent per jaar. Als je maandelijks een bedrag opzij zet, kun je het volgende jaar het bedrag weer in één keer betalen.
 • Sommige verzekeraars zijn niet telefonisch bereikbaar. Je kunt dan bijvoorbeeld alleen mailen of chatten.
 • Controleer of er medicijnen zijn die niet worden vergoed door de verzekeraar.
 • Een tand(arts)verzekering vergoedt vaak een bepaald bedrag. Reken de premie per maand om naar een bedrag per jaar. Verwacht je dat de tandartskosten lager zijn dan dit bedrag? Dan is het goedkoper als je zelf de tandarts betaalt.

Stap 3: opzeggen en afsluiten

In november ontvang je de nieuwe voorwaarden en de premie van je zorgverzekeraar. Heb je de prioriteiten bepaald (stap 1) en verzekeringen vergeleken (stap 2)? Weet je welke je kiest? Dan kun je de nieuwe zorgverzekering afsluiten en je oude verzekering opzeggen.

 • Je nieuwe zorgverzekering moet je vóór 1 februari 2021 afsluiten. De startdatum van je verzekering is dan met terugwerkende kracht 1 januari 2020.
 • Zorg ervoor dat je je oude zorgverzekering vóór 1 januari 2021 opzegt. Doe je dit niet, dan loopt je verzekering gewoon door. Veel zorgverzekeraars kunnen de oude verzekering voor je opzeggen. Wil je dit laten doen, dan moet je jezelf wel vóór 1 januari 2021 bij de nieuwe verzekeraar aanmelden. Alleen dan kan de verzekeraar op tijd opzeggen.
 • Wil je in januari nog nadenken over een nieuwe aanbieder? Dat kan, maar zorg dan dat je vóór 1 januari 2021 je oude zorgverzekering alvast opzegt.

Te laat? Je krijgt een boete!

Ben je te laat met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, dan kun je een boete krijgen. Een zorgverzekering is namelijk verplicht. Niet verzekerd zijn kan grote gevolgen hebben. Je krijgt bijvoorbeeld niet meer de medische hulp die niet direct noodzakelijk is. Of je moet zelf de hoge rekening betalen.

Kun je geweigerd worden?

Een verzekeraar kan je niet weigeren voor het basispakket. Dat is wettelijk geregeld. Verzekeraars mogen ook geen hogere premies vragen aan ouderen of chronisch zieken. Het basispakket dekt alle medisch noodzakelijke kosten.

Voor aanvullende verzekeringen kan een verzekeraar je wel weigeren. Je moet soms een medische verklaring invullen. Op basis daarvan bepaalt een verzekeraar of ze je kunnen accepteren. Vraag de nieuwe aanvullende verzekering daarom vóór 1 januari 2021 aan. Je weet dan op tijd of je goed verzekerd bent in het nieuwe jaar. Ook kun je je oude aanvullende verzekering dan nog vóór 1 januari 2021 opzeggen.

Als je meer dan zes maanden betalingsachterstand hebt, word je als wanbetaler aangemeld. Je kunt je zorgverzekering dan niet opzeggen en niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Pas als de achterstand (Rijksoverheid.nl) is weggewerkt, is overstappen mogelijk.

Meer lezen

Er zijn op internet een aantal vergelijkingssites voor zorgverzekeringen die je kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Tip: Vraag naar de premiekorting als je de premie jaarlijks in één keer betaalt. Dit bedrag moet je natuurlijk wel kunnen missen. Aan de andere kant betekent het een verlaging van je vaste lasten. Je kunt het bedrag wel maandelijks opzij blijven zetten en zo reserveer je vast de premie voor het komende jaar.

Tip: Heb je klachten over het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar? Je kunt deze doorgeven via het Nationale Zorgnummer van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie.

Hulp nodig, of meer informatie

Kom je er alleen niet uit, en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken om je persoonlijke situatie op een rij te zetten, bel dan gerust voor een afspraak met een schuldhulpmaatje of meld je aan via het online formulier:

Je kunt natuurlijk ook je vraag stellen via de chat, rechtsonder op onze website!