Budget tips voor sinterklaas

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Daarom geven we je nu alvast wat tips om beslagen ten ijs te komen als de sint weer in het land is. Nog maar 2 maanden tot “het heerlijk avondje” en een week of twee daarvóór willen de kids de schoen al zetten. Hier vind je tips over het schoen zetten, kadootjes, budgetteren en vooral gezelligheid creëren.


Schoen zetten

De schoen zetten kan thuis, maar ook bijvoorbeeld in een supermarkt (bijvoorbeeld Lidl of AH) of op de sportvereniging.
Je kunt afspraken maken met je kind(eren) wanneer zij hun schoen zetten.

Wat je in de schoen geeft, kun je natuurlijk zelf afstemmen. Sinterklaassnoep is tegenwoordig overal te koop: van budgetwinkel tot bakkerij. Ook schoencadeautjes kun je overslaan, of één keer per week geven. Ook dit kun je makkelijk met een paar euro doen. De pakjes zijn immers voor pakjesavond.

Cadeautjes

Wil je sinterklaasavond vieren met je kinderen en/of familie? Spreek vooraf goed af met wie en wanneer je het viert. Spreek ook een budget af en bepaal wie voor welke persoon/personen iets koopt. Zo kun je het bijvoorbeeld alleen met je gezin vieren, of tegelijk samen met de grootouders, in plaats van twee vieringen. (Dit is natuurlijk afhankelijk van de op dat moment geldende regels omtrent corona.) Ook kun je lootjes trekken, zodat iedereen maar voor één persoon iets koopt.

Wat je je vooral op latere leeftijd herinnert van pakjesavond, is de sfeer en hoe de avond verliep; niet zo zeer de cadeaus. Houd dit in gedachte bij het bepalen van het budget en het plannen van de avond. In plaats van dure, grote cadeaus te geven, kun je meerdere (kleinere) cadeaus geven. Of pak grotere cadeaus in delen in. Ook kun je naast leuke dingen (speelgoed) ook nuttige cadeaus geven, zoals een sjaal, pyjama of sportspullen.

Koop tweedehands, spaar of koop vooraf

Kinderen ontgroeien speelgoed snel; vooral op heel jonge leeftijd. Het hoeft zeker ook niet altijd nieuw te zijn; tweedehands zijn ook prima speelgoedsets te koop. Kijk eens op marktplaats of de lokale verkoopgroep op Facebook. Online kopen is vaak goedkoper dan in de winkel. Kleine kindjes zullen het verschil toch niet merken. Ook kun je zelf speelgoed verkopen waar je kinderen niet meer mee spelen en dat geld gebruiken voor kadootjes. Of ruil met bekenden.

Houd je maandelijks weinig geld over? Spaar dan het hele jaar door of enkele maanden vooraf steeds een klein bedrag voor de feestdagen. Ook kun je alvast cadeaus kopen en opzij leggen wanneer je ze tegenkomt, bijvoorbeeld in een uitverkoop.

Misschien kun je een tijdje creatief zijn met besparen? Bijvoorbeeld een maand niet snoepen, een maand geen uitjes (dit is in de huidige situatie niet zo moeilijk als normaal) of wees eens creatief met de inhoud van de voorraadkast en bespaar zo op je boodschappen.

Ook surprises kun je anders aanpakken dit jaar. Spreek bijvoorbeeld een lager budget dan normaal af en/of shop alléén in kringloopwinkels of tweedehands. Daar vind je te gekke dingen voor spotprijses. En zeg nou zelf, kadootjes uitzoeken en mooi inpakken is toch veel leuker en persoonlijker dan iets ingepakt en wel bestellen met 2 muisklikken?

Nog een stapje verder: ruil dingen! Gebruik je eigen huis als winkel en bedenk wat de ander leuk zak vinden wat jij hebt. Misschien ben je uitgekeken op een schilderij dat je broer wél nog heel mooi vindt, of heb je te veel theelichthouders waar je je moeder blij mee kunt maken. Misschien heb je nog een fotolijst over waar je een leuke foto van een mooie herinnering in kunt stoppen?

Sfeer

Maak er een speurtocht door het huis van, speel een dobbelspel om de volgorde van open maken te bepalen of verzin iets waardoor het een heel avontuur wordt. In fora zijn allerlei iedeeën te vinden. Zo kun je de cadeautjes verstoppen, aan het plafond hangen of door de buren de juten zak voor de deur laten zetten. Een ander idee is de kinderen een raadsel te laten oplossen om bij de cadeaus te komen.

Gezelligheid staat voorop op “het heerlijk avondje”. Speel bijvoorbeeld samen bordspelletjes, bak zelf pepernoten met de kinderen of maak surprises en/of gedichtjes. Deze gekke tijden bieden de uitgelezen kans om het heel anders aan te pakken: leg de focus op gezellig samen zijn met het gezin en maak de kadootjes bijzaak.

Buurthuizen

In buurthuizen wordt normaalgesproken van alles georganiseerd voor de kinderen. Bijvoorbeeld een sinterklaas- of kerstviering. Of de kinderen kunnen versieringen knutselen, iets bakken of samen een feestelijke maaltijd koken. Bekijk de Facebook-pagina van het buurthuis in jouw wijk of kijk in het wijkblad voor de activiteiten. De kids clubs starten langzaamaan weer op, maar of er dit jaar een sinterklaasviering in zit, is nog maar de vraag.