Miljoenennota: 2021 financieel zwaar, dus blijf alert en check je toeslagen

Gisteren was de presentatie van de Miljoenennota. Daaruit bleek dat 2021 voor velen een financieel zwaar jaar zal worden. Immers, de werkloosheid groeit, het aantal mensen in de bijstand neemt toe en diverse bedrijven krimpen of sluiten. Check dus je (recht op) toeslagen en andere regelingen; het zou jammer zijn om geld onnodig te laten liggen.


Koopkracht

Belangrijkste veranderingen

Over het algemeen stijgen de meeste prijzen in 2021 en neemt het kabinet weinig maatregelen om die prijsstijgingen  te compenseren. Zo zal iedereen merken dat de premie van de zorgverzekering waarschijnlijk met gemiddeld € 5 omhoog gaat. En zullen mensen die recht hebben op zorgtoeslag zien dat de toeslag niet met hetzelfde bedrag wordt verhoogd.

Wel ziet het Nibud dat het kabinet de regelingen voor huishoudens met drie of meer kinderen verruimt. Zij profiteren met name van de verhoging van het kindgebonden budget.

Het Nibud heeft de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet:

Handig: koopkrachtberekenaar 2021

Wat gebeurt er het komend jaar nu eigenlijk met jouw koopkracht? Check via de Koopkrachtberekenaar 2021 van het Nibud welke verandering per huishoudtype verwacht wordt:

Koopkrachtberekeningen en -voorbeelden

Hieronder vind je de uitgebreide koopkrachtberekeningen in het algemeen, maar ook voor 100 voorbeeldhuishoudens. In het tweede document vind je ook de koopkrachtberekeningen voor 17 voorbeeldhuishoudens van zzp’ers.

Toeslagen

Controleer hoogte van toeslagen

Het Nibud roept iedereen op om te checken of (de rechten op) toeslagen nog kloppen.

Iemand die het afgelopen jaar veel heeft overgewerkt, en meer heeft verdiend, kan bijvoorbeeld te veel aan toeslagen hebben gekregen – en loopt het risico dat terug te moeten betalen. En iemand die werkloos is geworden, kan juist recht op (meer) toeslagen hebben gekregen.

We weten uit onderzoek dat 27 procent van de huishoudens niet weten of ze recht hebben op toeslagen. Hoe hoger het inkomen, hoe vaker men in de veronderstelling is dat dat men er geen recht op heeft. Maar, één op de zes huishoudens met een laag inkomen weet óók niet of er recht is op toeslag of heeft dat nog niet uitgezocht.

– Arjan Vliegenthart, directeur Nibud –

Handig: online rekenhulpmiddelen

Op internet zijn enkele handige hulpmiddelen beschikbaar, om snel zicht te krijgen op je toeslagen, bijvoorbeeld:

Coronaregelingen en -maatregelen

Kwetsbaren missen de boot

De overheid heeft een pakket regelingen om Nederlanders in financiële moeilijkheden door de coronacrisis te helpen. De regelingen zijn echter wel complex en het aanvragen is niet eenvoudig. Dat leidt ertoe dat er nog steeds kwetsbare mensen zijn die geen beroep doen op de regelingen.

Handig: Coronageldhulp

Online rekenhulpmiddel Coronageldhulp wil mensen op weg helpen met hun coronaregelingen.

Met Coronageldhulp kun je een zo persoonlijk mogelijk overzicht krijgen van de overheidsregelingen en andere maatregelen, zoals een betaalpauze bij de bank en uitstel van belastingen.

Blijf alert. Zeker in tijden van crisis is het belangrijk om te weten waar je financieel aan toe bent.

– Arjan Vliegenthart, directeur Nibud –

Om een persoonlijk overzicht te krijgen, moet je een paar vragen invullen over jouw situatie. De gegeven antwoorden zijn niet herleidbaar naar jou persoonlijk. Ook worden geen persoonlijke gegevens en antwoorden met derden gedeeld.

Begin het nieuwe jaar goed!

Wil jij het nieuwe jaar goed beginnen? Twijfel dan niet, en neem contact met ons op; wij helpen je graag om op een rij te zetten waar je recht op hebt.

Ook kijken wij samen met je hoe je de veranderingen komend jaar het best kunt aanpakken. Onze hulp is gratis en vrijblijvend!

Voor korte vragen kun je ook het chatvenster rechtsonder op de site gebruiken, of bellen met 045-5602525.