Thuiswerken kost geld

Sinds de coronacrisis werken veel mensen (deels) thuis. Het Nibud heeft daarom berekend wat het zoal kost om thuis te werken. Dit komt neer op zo’n €2,- per dag. Dat is meer dan €40 per maand! In dit artikel vertellen we waarop deze berekening is gebaseerd, waar je nog meer aan moet denken bij de kosten van thuiswerken en wat je kunt doen om hierin een tegemoetkoming te regelen.

Berekening

In de berekening zijn de volgende dingen meegenomen: electra, water, gas, koffie (6 kopjes per dag), wc-papier en de afschrijving van bureau en bureaustoel.
In de berekening wordt ervan uit gegaan dat telefoonkosten en computerapparatuur al door de werkgever vergoed worden. Deze cijfers gelden voor een 40-urige werkweek.

Geld opzij zetten

Twee euro per dag lijkt weinig, maar per maand of per jaar tikt het behoorlijk aan, zeker als je weinig te besteden hebt. Het is daarom aan te raden om met deze extra kosten rekening te houden in je boodschappenbudget (koffie, toiletpapier, lunch etc.). Een begroting maken kan hierbij helpen. Ook geld opzij zetten voor de jaarafrekening van de energie en het water is raadzaam. De terugbetaling kan lager uitvallen of je moet (nog meer) bijbetalen.

Als je moeite hebt met geld opzij zetten en het geld vervolgens ook op de spaarrekening te laten staan, dan zou je contact kunnen opnemen met de energie- of waterleverancier om je maandbedrag te verhogen. Dan betaal je het verschil al automatisch en kun je dat geld niet meer aan iets anders uitgeven. Ook kom je dan aan het eind van het contractjaar niet meer voor grote verrassingen te staan; wel zo’n fijn gevoel!

Werkgever om tegemoetkoming vragen

De werkgever maakt regels omtrent thuiswerken. Hij is er dus verantwoordelijk voor dat jij je werk thuis goed kunt blijven doen en dat je niet op extra kosten wordt gejaagd. Stel bijvoorbeeld het volgende voor: normaal gesproken rijd je naar je werk en krijgt dan reiskostenvergoeding  én verzorgt de werkgever drinken en andere zaken. Nu werk je thuis en mag je dus een thuiswerkvergoeding verwachten.

Sommige bedrijven betalen de reiskostenvergoeding door als compensatie, maar dat bedrag komt niet altijd overeen met de kosten van het thuiswerken. Dit zou je dus bij je werkgever kunnen aankaarten.

Belastingdienst

Helaas zijn de gemaakte kosten voor het thuiswerken niet aftrekbaar bij je belastingaangifte. Werkgevers kunnen wél bepaalde kosten onbelast vergoeden via de werkkostenregeling. Dit kun je dus bij je werkgever aanhalen bij het vragen om een vergoeding.

Krijg jij een compensatie voor de kosten van thuiswerken van je werkgever? Laat het ons weten in een reactie!