Student zijn in coronatijd

Ben je geslaagd en ga je vanaf september studeren? Ben je al bezig aan een studie of loop je studievertraging op? Door de coronacrisis loopt het allemaal anders. Gelukkig heeft de overheid allerlei maatregels op het gebied van werk en studie genomen om de grootste problemen op te vangen. Hier vind je een hoop informatie en nuttige links om je verder te helpen.

 

Studie

Zou je voor de zomer afstuderen, maar lukt dit niet vanwege de coronacrisis? Dan krijg je van 3 maanden het les- of collegegeld terug. Dit geldt als je je hierdoor na de zomer opnieuw moet inschrijven voor een nieuw schooljaar en je tussen september en eind januari alsnog gaat afstuderen.

Zit je in je laatste jaar en loopt je recht op een basis- of aanvullende beurs deze zomer af, maar moet je nog stage lopen? Dan heb je recht op een eenmalige compensatie. Als studenten in september nog steeds niet met stage kunnen starten, dan zal de overheid een nieuwe maatrgel hiervoor bedenken.

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is langer geldig als je een hbo of wo-studie volgt. Op het mbo heb je al recht op een reisproduct voor de duur van de studie plus 3 jaar. Deze wordt dan ook niet verlengd.

Studiefinanciering

Is het inkomen van (een van) je ouders gedaald door corona? Dan kan bekeken worden of het peiljaar voor de berekening van de aanvullende beurs kan worden veranderd.

Ook als je al bezig bent met het aflossen van je studieschuld, kun je eventueel een verlegging van het peiljaar aanvragen. Daardoor kan je maandbedrag dalen.

Als het echt niet anders gaat, kun je je lening verhogen of de terugbetaling na afstuderen pauzeren. Heb je al een betalingsregeling getroffen of heb je de pauzering al gebruikt? Dan is DUO ook coulant gezien de huidige situatie. We hopen natuurlijk dat je deze opties kunt vermijden.

Op deze speciale website van het Nibud vind je meer informatie en links terug hierover.

Op kamers

In deel 1 en deel 2 van ons artikel over op kamers gaan een hoop zaken waar je aan moet denken als je niet meer bij je ouders woont tijdens je studie.

Werk

Bijverdienen

Bekostig je je studie en levensonderhoud deels door middel van een bijbaan? Dan geldt er normaalgesproken een bijverdiengrens voor de studiefinanciering en kinderbijslag. Deze komt voor het jaar 2020 te vervallen. Dit om mensen die in cruciale beroepen werken niet in de problemen te brengen.

Heb je naast je studie een vaste baan of werk je als uitzend- of oproepkracht, dan kan je werkgever een tegemoetkoming van 90% aanvragen voor het doorbetalen van het loon van het personeel. Hier heb je namelijk recht op.

Als oproepkracht geldt dat je doorbetaald krijgt op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren in de afgelopen 3 maanden.

Haalt je werkgever je binnen 4 dagen voordat je een dienst moet draaien van het rooster, dan moet hij je toch betalen voor de oorspronkelijk ingeplande uren.

Het kan dat in je contract een ‘uitsluiting van de doorbetalingsplicht’ is opgenomen. Dat betekent dat je werkgever je niet hoeft te betalen als er geen werk voor je is. Dit geldt echter alleen voor het eerste half jaar (26 weken). Werk je dus al langer voor dezelfde werkgever of staat deze uitsluiting niet in je contract, dan moet je gewoon doorbetaald worden.

Op deze website vind je meer informatie over je rechten als werknemer en kun je vragen waar jij recht op hebt.

Bellen en chatten

Ook bij SchuldHulpMaatje Parkstad kun je terecht met vragen.

Je kunt je vraag stellen tijdens het telefonisch spreekuur via 045-5602525 op werkdagen tussen 10.00u en 12.00u. Je kunt dan ook een fysieke afspraak maken op een van onze infopunten.

Ook kun je met ons chatten via onze homepagina (www.shmparkstad.nl) op werkdagen tussen 09.00u en 17.00u.