(Budget) zomer in eigen land

De zomer staat weer voor de deur en voor steeds meer mensen begint de vakantie. Het vakantiegeld en de belastingteruggave komen ook bij velen binnen. Helaas zijn vele reizen geannuleerd. Wat nu te doen? Ga op vakantie in eigen land, doe aan huizenruil of maak van je eigen tuin een camping/speelparadijs!


Vakantie in Nederland

Je bent niet de enige die dit jaar voor de zomer een vakantiehuisje of camping in eigen land zoekt. Als je gewend bent om op vliegvakantie te gaan, kan het leuk zijn om eens een echte Hollandse vakantie te vieren. Dat hoeft niet eens zo ver van huis. Qua totaalprijs is het misschien even duur of zelfs duurder dan 2 weken Spanje, maar in Nederland kun je wel gemakkelijk een weekend of paar dagen weg, wat het weer aantrekkelijker maakt.

Lekker thuis vakantie vieren

Ook thuis hoeft de zomer niet saai te zijn, of je nou veel geld hebt of weinig. Besteed iets van de extraatjes die je hebt (vakantiegeld en/of belastingteruggave of in sommige sectoren overuren) aan het opleuken van je tuin of wat extra lekker eten als je die mogelijkheid hebt en als je dat niet al gedaan had de afgelopen tijd.

Kamperen in de tuin

Heb je een tentje? Kinderen vinden het helemaal te gek om in de tuin te slapen! Gaan jullie normaal kamperen? Doe dit dan nu in de achtertuin. Je kunt het zo luxe of primitief maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat niemand het huis in mag voor bepaalde tijd; spelletjes, eten, slapen en gezellig samen zijn gebeurt allemaal in de tuin of in de tent!
Haal de oude bordspellen van zolder, ruil, leen of koop (tweedehands) spellen, puzzels, boeken en speelgoed en maak het samen gezellig. Maak ’s avonds een kampvuur (veilig in een vuurkorf!), rooster marshmallows en vertel spookverhalen!

Thuis uit eten

Laat de kinderen eens voor papa en/of mama koken! Draai de volgende dag de rollen om. Kaarsjes op tafel, ga lekker buiten zitten of maak (samen) iets klaar en eet het op aan een picknicktafel in de buurt.

Spellenavond/leesavond

Een dag of dagdeel geen electronica! Gewoon ouderwets samen spelletjes spelen of andere dingen die vroeger leuk waren. Die zijn nog steeds leuk, alleen vergeten we dat nogal eens 😉
Het kan ook heerlijk zijn om buiten lekker te zitten/liggen/hangen met een boek. Een jaarabonnement op de bibliotheek heb je in de gemeenten Heerlen en Kerkrade al vanaf €26,- en voor kinderen is het (vrijwel) gratis.

Watergevecht

Als het warm is, is een watergevecht lekker verkoelend zonder dat het enorm veel water verbruikt, zoals een zwembad. Je krijgt nog wat beweging ook en het is leuk voor jong en oud. Het is ook nog eens anderhalve-meterproof!

Huizenruil

Ben je wel toe aan een iets andere omgeving, maar wil je weinig besteden en toch de gemakken van een huis? Probeer dan eens een huizenruil!

Hier zijn websites voor (zoals https://www.homeexchange.com/nl/), maar je kunt ook van huis ruilen met familie of vrienden die in een andere omgeving wonen.

Belangrijk is om duidelijke afspraken te maken over de termijn, het gebruik van spullen enz. Je wilt natuurlijk je huis zo terug vinden als je het hebt achtergelaten; alle spullen aanwezig en heel en het huis schoon en netjes. Bij bovengenoemde website ben je door te ruilen via dit platform verzekerd tegen schade aan je eigendommen. Echter is het verstandig om bij een huizenruil een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Als jij dan bijvoorbeeld per ongeluk iets kapot laat vallen in het huis van je familielid, dan is dat gedekt. Kun je zulke schades nou makkelijk zelf dragen (heb je een ruime spaarbuffer), dan kun je afwegen of je die verzekeringen wel echt nodig hebt. De meeste huishoudens hebben echter wel deze verzekeringen.

Wat ga jij deze zomer doen?