Ervaringsverhaal: dikke pluim voor Stellateam Belastingdienst

Het Stellateam van de Belastingdienst is er voor complexe casussen. Het team komt in actie wanneer er sprake is van multiproblematiek, kastje-naar-de-muurervaringen en wanneer het probleem te groot is om aan de balie opgelost te worden. Belangrijke voorwaarde is: de klant wil actief meewerken aan de oplossing. Onze vrijwilliger Wiel van Herten deelt een ervaringsverhaal.


Oorzaak

“Een alleenstaande moeder leert op vakantie in 2017 haar droomprins kennen. Een jaar later gaat ze terug naar de man, het stel trouwt en krijgt een baby. Twee jaar later komt de man naar Nederland. Hij gaat meteen aan het werk om zijn gezin te onderhouden. Helaas komt de relatie onder druk te staan en na een jaar besluiten de man en vrouw te gaan scheiden.

De man gaat elders wonen en er ontstaan problemen met betalingen en toeslagen. De vrouw heeft geen inkomen en de toeslagen staan op naam van meneer. Er is op dat moment meteen een bijstandsuitkering voor de alleenstaande moeder aangevraagd.

De man had bij aankomst in Nederland geen zorgverzekering afgesloten, waardoor de zorgtoeslag niet uitbetaald werd. De huursubsidie werd nadat de man de woning verliet, nog steeds overgemaakt op zijn rekening en in februari ontstonden er problemen met de echtscheiding.

Deze situatie heb ik eind februari 2020 aangekaart bij de Stella Postbus. (Stellateam Belastingdienst – red.)”

Oplossing

“Het advies was de huurtoeslag op papier aan te vragen op naam van de vrouw, omdat dit digitaal niet zou lukken. Ook werd meteen het rekeningnummer van de man geblokkeerd voor uitbetalingen. De papieren aanvraag huurtoeslag kon gescand opgestuurd worden naar de Stella Postbus. Digitaal ging dat heel snel.

De medewerkster van de Belastingdienst had in maart 2020 alles goed geregeld en vertelde erbij dat er vakantieplannen waren. Na de vakantie, met extra verblijf in het buitenland door de Coronacrisis, kreeg ik een telefoontje van de medewerkster van de Stella Postbus met de vraag of alles in orde was. De huurtoeslag en het kindgebonden budget liepen goed. De zorgtoeslag was echter nog steeds niet geregeld omdat er nog sprake was van fiscaal partnerschap en de echtscheiding nog in behandeling was.

De medewerkster van de Stella Postbus heeft het geregeld dat omstreeks 20 april 2020 ook de zorgtoeslag uitbetaald zou gaan worden.

De Belastingdienst en met name de Stella Postbus verdienen een pluim door zelf een vinger aan de pols te houden en actief navraag te doen over het in kracht herstellen van de toeslagen.”


Heb jij ook een ingewikkeld probleem met toeslagen en/of belasting? Meld je dan direct aan voor hulp van een van onze maatjes:

Natuurlijk kun je ook op andere manieren bij ons terecht met vragen over financiën en administratie:

  • Chat met ons op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via onze website, in het kleine chatvenster rechtsonder;
  • Bel tijdens ons spreekuur, op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur, via telefoonnummer 045-560 25 25 (hoofdkantoor Alcander);

Zelf toeslagen aanvragen of wijzigingen doorgeven kan via Mijn Toeslagen.