Vakantiegeld: hoe te besteden

Het vakantiegeld komt er weer aan! Maar hoe veel krijg je en wanneer? We geven je enkele tips om je vakantiegeld goed te besteden: van rekeningen betalen en schulden aflossen tot sparen, investeren in je huis, extra aflossen en natuurlijk leuke dingen doen.


Vakantiegeld

Meestal ontvang je je vakantiegeld eind mei. Het vakantiegeld wordt namelijk opgebouwd over de periode van 1 juni tot 1 juni in het volgende jaar. Ga je eerder uit dienst, dan ontvang je aan het einde van het dienstverband het opgebouwde vakantiegeld.
Sommige mensen ontvangen hun vakantiegeld per maand. Vaak is dit het geval bij uitzendkrachten en jongeren met een bijbaan.
Het vakantiegeld is meestal 8% van het brutoloon. Hier lees je hoeveel dit ongeveer netto is en waarom.

Uitkering

Heb je een uitkering? Ook dan krijg je vakantiegeld. Meestal is dit een vast bedrag. Bij sommige uitkeringen is te ontvangen week- of maandbedrag al inclusief vakantiegeld, zoals bij de WIA en WAZO (ziektewet en zwangerschaps- en bevallingsuitkering). Meer informatie vind je op de website van het UWV.

Wat te doen met vakantiegeld?

De top 3 was in 2019 volgens het Nibud: vakantie (1), sparen (2) en op een gedeelde derde plek: korte uitstapjes/grote hoop.
Vakantie gaat hem voorlopig niet worden voor velen vanwege de coronacrisis. Dat biedt wel weer kansen om het vakantiegeld anders te besteden. Ook uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel mensen hun vakantiegeld apart gaan zetten en voorlopig geen reis gaan plannen. Een logisch gevolg van de coronacrisis: volgens het Nibud heeft 1 op de 5 Nederlanders minder inkomen door de coronacrisis.

Rekeningen betalen en schulden aflossen

Heb je schulden of nog te betalen rekeningen? Met je vakantiegeld kun je al een heel eind in de goede richting komen. Maar hoe bepaal je nou wat je het best het eerst kunt betalen? Dit hangt van je situatie af: welke schulden zijn er en wat is je inkomen? Wel kun je de volgende dingen tegen elkaar afwegen: rekeningen met eventuele incassokosten, roodstand of andere leningen met hoge rente en extra aflossing op de hypotheek.

Rekeningen betalen

Zijn er onbetaalde rekeningen waarvan incassokosten lopen of zitten deze eraan te komen? Dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te betalen. Iedere euro die je aan incassokosten betaalt, is weer een euro minder voor een andere schuld, je boodschappen of spaarrekening. Betaal dus eerst de rekening(en) waarbij de incassokosten komen of omhoog zullen gaan, om dit dus te voorkomen.

Schulden aflossen

Heb je na het betalen van je rekeningen nog geld over? Kijk dan naar de schuld met de hoogste rente in euro’s.
Een voorbeeld: bij 2% rente per maand op een schuld van 500 euro betaal je een tientje per maand aan rente (0,02×500=10). Heb je daarnaast bijvoorbeeld een lening van 200 euro tegen 3% rente, dan betaal je daarvoor 6 euro per maand aan rente. Het is dan dus voordeliger om eerst de schuld van 500 euro af te lossen of in ieder geval te verlagen, zodat zo weinig mogelijk euro’s op gaan aan rente.

Roodstand aflossen en opheffen

Vooral rood staan kost behoorlijk wat rente. Bovendien is de spaarrente erg laag of zelfs 0%, dus je hebt er veel meer aan om de schuld(en) af te lossen.

Als je je roodstand hebt afgelost, kun je deze het best ook direct opzeggen. Vaak gaat dat gemakkelijk via internetbankieren.
Het best is natuurlijk om nooit meer een schuld aan te gaan, maar mocht het echt nodig zijn, dan kun je beter een persoonlijke lening afsluiten in plaats van rood staan. Roodstand kost gemiddeld 15% rente op jaarbasis, tegenover zo’n 7% bij een persoonlijke lening.

Hypotheek extra aflossen

Heb je een hypotheek? Dan kun je overwegen om een extra aflossing te doen. Op je hypotheekdocumenten of bij je hypotheekadviseur kun je controleren hoe veel je per jaar boetevrij extra kunt aflossen naast je reguliere maandbedrag.

Het voordeel hiervan is dat je kosten in de toekomst steeds lager zijn, omdat je minder aan rente betaalt door de extra aflossing. Het nadeel is dat je het geld niet meer kunt opnemen wanneer het even tegen zit.

Geld verdelen

Ik hoor je al denken: “mag ik dan echt niks leuks doen van het vakantiegeld? Daar is het toch voor?” Klopt helemaal! Maar kies bewust en kijk naar de lange termijn. Hoe sneller je schuldenvrij bent, hoe eerder je zorgeloos kunt genieten van het leven en bouwen aan de toekomst. Elke schuldeiser die je afbetaalt, is een last van je schouders. Ook geeft het veel mensen meer voldoening en plezier om iets te kopen van geld dat echt van hen zelf is, dan van geleend geld of van geld waarvan ze toch denken “misschien had ik het anders moeten besteden”.

Je hoeft natuurlijk ook niet te kiezen. Stel, je krijgt 1250 euro vakantiegeld. Dan kun je bijvoorbeeld voor 50 of 100 euro iets leuks kopen of doen en de rest van het geld gebruiken voor aflossingen en/of sparen, afhankelijk van je situatie.

Moeite met beslissen? Maak dan een jaarbegroting. Hierover meer onder het volgende kopje: sparen.

Sparen

Ongeveer een kwart van de Nederlanders vult met (een deel van) het vakantiegeld de buffer aan of lost er schulden mee af.

Jaarbegroting

Ook handig om te weten is wanneer je grotere uitgaven kunt verwachten. (een deel van) het geld hiervoor kun je dan opzij zetten op je spaarrekening. Om in beeld te krijgen wat de duurdere maanden zullen zijn, kun je een jaarbegroting maken. Hierin zie je bijvoorbeeld terug wanneer de auto gekeurd moet worden en/of onderhoudt nodig heeft, of je op vakantie gaat, wanneer de belastingen betaald moeten worden en of je geld wilt reserveren voor je plannen met de feestdagen.

Energiezuinigheid van je huis verhogen

Vloerisolatie, dakisolatie, nieuwe ramen en zonnepanelen zijn voorbeelden van energiebesparende maatregelen die je kunt uitvoeren om je huis energiezuiniger te maken. Helaas is dit niet gratis, maar met (een deel van) je vakantiegeld en de bestaande subsidies kom je een aardig eind. In dit artikel vind je meer informatie over energiebesparende maatregelen. Het kost nu even wat geld, maar de jaarlijkse besparing maakt het leven op de langere termijn een stuk aangenamer.

Verbouwing/aanpassingen

Nu we niet (ver) op vakantie kunnen, zijn al veel mensen aan het klussen geslagen. Door wat vakantiegeld in je woongenot te investeren, heb je toch lang plezier van dit geld. Zeker nu de meeste mensen veel thuis zijn, valt extra op wat er minder mooi of prettig is aan de woning en wil men er iets aan doen.

Leuke dingen

Natuurlijk is vakantiegeld bedoeld om iets leuks te doen! Heb je aan je (dringende) verplichtingen voldaan en heb je voldoende buffer voor mindere tijden? Natuurlijk kun je dan ongestoord genieten van het (overgebleven) geld. Of zet het onder een apart potje of betalingsomschrijving op je spaarrekening om straks lekker een weekendje weg te gaan, naar de dierentuin, een restaurant of wat je ook maar wilt! Ook als je financieel al op de goede weg bent of net een start hebt gemaakt, maar nog een weg te gaan hebt, kan een geluksmomentje je goed doen. Geef jezelf een (kleine) beloning voor wat je al bereikt hebt!

Hoe ga jij je vakantiegeld besteden?