Jongeren in de coronacrisis: financiële tips van de Nibud Geldchecker

Jongeren worden ook flink geraakt door de coronacrisis. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat veel jongeren in maart al een inkomensdaling hadden en mogelijk al in de problemen kwamen. In dit artikel gaan we in op de zaken waar jongeren nu tegenaan lopen en geven we tips om problemen te voorkomen of herstellen. De speciale geldchecker voor jongeren van het Nibud vind je hier.


Oorzaken

Doordat jongeren vaak geen vast contract hebben en een inkomensdaling niet (goed) kunnen opvangen met een buffer, komen ze al gauw in de knoei met hun rekeningen. Daarnaast wordt er nu meer geld uitgegeven aan dingen als eten, online shoppen en gamen. Het aangaan van leningen of het kopen op afbetaling komt nu ook meer voor.

Uitgaven

Dat vele thuis zitten is best saai. Dus wat gebeurt er? Je eet meer comfort food, gaat online shoppen en voor velen is gamen een groot tijdverdrijf.

Al dat snoep, al die pizza’s. Dat kost geld. Online koop je dingen die je niet echt nodig hebt en waar je misschien helemaal geen geld voor hebt. Afrekenen met Afterpay of betalen in termijnen is op steeds meer webwinkels mogelijk. De advertenties vliegen je om de oren op social media en in Google. Je mailbox loopt over van de nieuwsbrieven van webshops. En die games en game consoles zijn natuurlijk ook niet gratis.

Voor degenen die op kamers of op zichzelf wonen, lopen de kosten van huur en gas/water/licht gewoon door. Net als de andere rekeningen moet dit betaald blijven worden. Met al die extra uitgaven en een inkomensdaling kom je dus makkelijk in het rood te staan. Maar hoe kun je dit nou voorkomen?

Tips

Het klinkt zo simpel, maar er bewust mee aan de slag gaan is een tweede. Om meer geld over te houden, kun je twee dingen doen: minder uitgeven en/of meer inkomsten genereren. Inzicht in je inkomsten en uitgaven ligt aan de basis van financiële stabiliteit. Check daarom elke week je bankafschrift en saldo. In de bankapp, externe apps of in je eigen kasboekje in Excel kun je een goed overzicht bijhouden van de categorieën waar je geld naartoe gaat.

Hoe geef je nou minder uit?

 • Vraag je af of je iets echt nodig hebt wanneer je het wil kopen.
 • Koop niet meteen, maar zet het idee even in een ijskast. Denk je er daarna niet meer aan? Dan was het dus niet belangrijk. Is na een tijdje je mening bijgesteld of je het product echt nodig hebt? Heb je ingezien dat het eigenlijk niet verstandig is om het (nu) te kopen? Of heb je ontdekt dat je het geld er wèl voor hebt èn dat het product nodig is? Op deze manier kun je bijvoorbeeld voorkomen dat je 10 kledingstukken koopt in een webshop, terwijl je eigenlijk alleen 1 nieuwe broek nodig hebt.
 • Toch iets gekocht en heb je achteraf spijt? Lang leve de wettelijke bedenktijd van 30 dagen en terugsturen die hap! Natuurlijk wel controleren of je het bedrag ook terug gestort krijgt op je rekening.
 • In plaats van nieuw kopen, kun je ook zo goed als nieuwe producten tweedehands kopen voor een prikkie.
 • Meld je af voor nieuwsbrieven en verwijder indien van toepassing de apps van webshops van je smartphone (of haal ze in ieder geval van je startschermen af) en schakel pushmeldingen uit.
 • Zorg je zelf voor je eten? Heb dan altijd iets makkelijks, maar gezonds in huis, zoals diepvriesgroente en rijst of eieren. Dat maakt het makkelijker om niet uit gemakzucht een pizza te bestellen. In die tijd dat je op je pizza wacht had je al 10 roereieren kunnen maken èn opeten. 😉
 • Kun je spullen delen met familie en/of vrienden? Ruil bijvoorbeeld (op veilige afstand!) van gaming console en/of spellen. Ruil puzzels of bordspelletjes om weer iets nieuws te doen te hebben.
 • Geef je normaal (of juist nu) geld uit aan in-game aankopen? Maak er dan eens een uitdaging van om zo goed mogelijk te presteren zónder in-game aankopen.

 • Zoals de reclames altijd al aangeven: let op! Geld lenen kost geld. Of het nou gaat om een lening, rood staan, betalen op afbetaling of met Afterpay; niet doen. Echt niet. Je betaalt veel rente en bij de laatste twee ben je vaak alweer vergeten dat je die rekening nog moest betalen. Dikke kans dat je dat geld alweer hebt uitgegeven.
  Momenteel geven sommige partijen uitstel van betaling. Houd hierbij in je achterhoofd dat je die rekening in de toekomst dus alsnog moet betalen! Zie het dus niet als een “extraatje” maar een adempauze. Zet een zo groot mogelijk deel van het te betalen bedrag speciaal daarvoor opzij en betaal de rekening zodra het kan, als je uitstel van betaling hebt.

Inkomsten genereren

 • Het meest voor de hand liggende is om spullen die je niet meer nodig hebt te verkopen. Het zal je verbazen wat al die eurootjes en tientjes samen voor bedrag opleveren. Zeker de moeite waard! En houd altijd in gedachte: elke euro is er één.
 • Heb je van de ene op de andere dag geen werk meer of veel minder uren? In een aantal sectoren hebben ze nu juist heel hard mensen nodig. Dus bel een uitzendbureau of kijk op een van de vele vacaturewebsites (zoals Jobbird en Indeed) en ga aan de slag! Waarschijnlijk niet je droombaan, maar wel knaken op je rekening, een nieuwe ervaring, een bezigheid en werkervaring op je cv.
 • Had je al een idee voor een “side hustle”? Nu heb je waarschijnlijk tijd om je business op poten te zetten. Misschien kun je nu al starten met je nieuwe job, of kun je al veel voorbereiden voor wanneer er meer maatregelen opgeheven worden en je aan de slag kunt.
 • In het verlengde hiervan: misschien levert het niet direct iets op, maar doe (gratis) cursussen om aan je skill set te werken en je later weer helpt met het vinden van een baan. Je kunt dit gratis doen via Google Learning of diverse universiteiten.
 • Heb je (creatieve) vaardigheden of hobby’s waar je iets aan zou kunnen verdienen? Je kunt bijvoorbeeld tekeningen, baksels of zelfgemaakte kleding verkopen.

Leningen

We zetten de vormen van leningen nog een keer op een rijtje, hoe je deze kunt voorkomen en hoe je van schulden af kunt komen.

Rood staan

De makkelijkste optie is om rood staan uit te schakelen bij de bank. Dan kan het ook nooit gebeuren. Houd dan wel elke maand goed in de gaten of alle automatische incasso’s gelukt zijn. Deze kunnen namelijk wel gewoon afgeschreven worden als je rood kunt staan, maar worden teruggekaatst als je die mogelijkheid niet hebt.
Op rood staan staat een hele hoge rente, dus los deze schuld zo snel mogelijk af en voorkom dat je nog eens rood komt te staan!

Afterpay

De beste tip is: gewoon niet gebruiken. Wachten tot je het geld ervoor hebt. En als je nog een of meer afterpayrekeningen hebt liggen, schrijf dan op wat je nog precies moet betalen, dus datum, webshop en bedrag. Leg dit briefje in het zicht of hang het op. Zorg dat je deze zo snel mogelijk betaalt. Dat mailtje raakt namelijk makkelijk verloren in je mailbox en geheugen.

Kopen op afbetaling in termijnen

Ook hier geldt: niet doen. Koop het product pas wanneer je het hele bedrag hebt gespaard én je dat geld kunt missen. Blijf je natuurlijk afvragen of je het product echt nodig hebt en of je het niet kunt lenen of tweedehands kunt kopen.
Heb je al iets op afbetaling gekocht? Bekijk dan of je dit versneld kunt afbetalen. Hoe eerder je er vanaf bent, hoe beter.

Een lening afsluiten

Een persoonlijke lening heeft ook een rente waar je niet blij van wordt.
Afhankelijk van de hoogte van de lening is ook het advies hier om hem zo snel mogelijk af te lossen. Heb je nog geen lening? Houden zo!
Het kan voordeliger zijn om eerst andere, kleinere schulden af te betalen en dan pas je grotere persoonlijke lening. Dit hangt af van de bedragen, de rentes en wat meer zoden aan de dijk zet voor je eigen gemoedsrust.

Uitstel van betaling

Als je écht even geen andere mogelijkheid hebt, dan is het verstandig om de betreffende partij zo snel mogelijk te bellen, je situatie uit te leggen en een betalingsregeling af te spreken. Zo voorkom je hoge incassokosten, een hoop stress en een opstapeling van problemen. Een grote schuld begint met één rekening die niet op tijd betaald kan worden. Doordat de rekening toch ooit betaald moet worden en de kosten mogelijk oplopen, kom je in de knoei met andere rekeningen; een sneeuwbaleffect.
Je hoeft je niet te schamen. Je bent lang niet de enige die in deze situatie zit en bedrijven zijn alleen maar blij als je eerlijk bent en je goede wil toont.

Zorg dus indien nodig dat je direct duidelijke afspraken maakt, je uitgaven de volgende maand goed in het oog houdt en de rekening zo snel mogelijk betaalt. Het Nibud heeft een voorbeeldbrief opgesteld die je kunt sturen of mailen. Vul je eigen gegevens en klantnummer/polisnumer in, pas de inhoud aan je situatie aan en onderteken de brief.

Durf je niet te bellen/mailen/chatten? Vraag dan hulp aan familie, vrienden of een welzijnsorganisatie zoals SchuldHulpMaatje. Zij kunnen je helpen om je administratie in beeld te krijgen en eventuele problemen aan te pakken.
Vraag altijd een schriftelijke bevestiging van hetgeen er is afgesproken met een schuldeiser.

Studiefinanciering

Deze benoemen we even apart. Het klinkt heel aantrekkelijk, die nul procent rente. Maar in de toekomst kan die rente stijgen. Bovendien moet je elke geleende euro terugbetalen en dat geld moet ergens vandaan komen. Leen dus niet meer dan strikt noodzakelijk is voor je studie en eerste levensbehoefte.
De studieschuld speelt een aardige rol in het maximale hypotheekbedrag en je financiële situatie in de toekomst, dus aflossing van deze schuld en een zo laag mogelijk schuldbedrag is wel belangrijk.

Goede financiële basis

Geld lenen kost altijd geld. Om een goede financiële basis te leggen en niet in de problemen te komen, is het dus aan te raden om nooit een lening aan te gaan, behalve een hypotheek die je makkelijk kunt dragen en indien nodig een studielening, maar houd deze zo laag mogelijk. Heb je wel al leningen? Geef de aflossing hiervan dan prioriteit boven leuke dingen doen, spullen kopen en je uiterlijk vertoon. Op de langere termijn word je daar echt veel gelukkiger van dan van al die spullen.

Aflossen

Heb je een of meer van bovenstaande leningen? Dan zijn er twee technieken die je kunt gebruiken om af te betalen.
Je kunt met het laagste bedrag beginnen of met de hoogste rente. Elke schuldeiser die je minder hebt, scheelt weer aan kopzorgen. Bovendien hoef je die partij dan geen rente meer te betalen.
Heb je een schuld met een ontiegelijk hoge rente? Dan is het misschien slimmer om daarmee te beginnen. Elke euro die je niet meer aan die rente hoeft te betalen, is weer een euro die een andere schuld kan laten dalen.

Heb je advies nodig hoe het aan te pakken? Meld je dan aan voor hulp van een van onze maatjes via onze homepagina. Klik op “Hulp Heerlen” of “Hulp Kerkrade”.

Inkomen

Het is belangrijk om te controleren of je alle inkomsten ontvangt waar je recht op hebt.

 • Controleer je loonstrookjes.
 • Heeft je werkgever maatregelen getroffen wegens de coronacrisis? Controleer dan op de website van de overheid/belastingdienst of dit allemaal zomaar mag.
 • Heb je door je inkomensdaling recht op huursubsidie of zorgtoeslag? Vul je nieuwe gegevens in bij MijnToeslagen en je krijgt een nieuwe berekening.
 • Kun je ander werk of een aanvullend baantje vinden?
 • Zet je kennis, kunde en creativiteit in om een extraatje te verdienen.

Hulp nodig?

Heb je vragen over je administratie? Bel dan naar SchuldHulpMaatje Parkstad. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 10.00u en 12.00u via telefoonnummer 045-560 25 25 (hoofdkantoor Alcander).

Heb je schulden of kun je een rekening niet betalen? Meld je dan met een paar klikken aan via onze website voor hulp van een van onze maatjes.

Heb jij nog tips om deze tijd financieel gezond door te komen? We lezen ze graag in de reacties!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *