Haal de cultuur in huis – deel 2: streamingsdiensten

Er zijn behoorlijk wat streamingsdiensten. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Sommige gratis, andere betaald. Vandaag bespreken we een aantal streamingsdiensten en gratis aanbod in verband met de coronacrisis.


Proefperiode

Vaak kun je gebruik maken van een gratis proefperiode. Let daarbij wel op dat je op tijd opzegt als je niet wilt gaan betalen voor een abonnement.

Heb je in deze tijden meer behoefte aan tv-programma’s, films, documentaires of educatieve programma’s, dan kun je een (gratis) streamingsdienst overwegen.

Speciaal aanbod Corona

Sommige bedrijven hebben extra aanbod vrijgegeven om deze periode wat minder onaangenaam te maken. Maar ook kun je bij oude vertrouwde (gratis) diensten terecht voor inspiratie, educatieve inhoud en simpelweg wat vermaak en tijdverdrijf.

NPO

NPO/Zeppelin biedt speciaal educatieve programma’s voor kinderen aan, opgedeeld in onderbouw en bovenbouw van de basisschool. Dat maakt misschien het thuiswerken iets makkelijker. De kinderen kunnen even een uurtje voor de tv of tablet zitten, terwijl jij werkt of het huishouden doet.

Ziggo

Heb je tv van Ziggo? Dan heb je momenteel gratis toegang tot het filmpakket. Op deze pagina vind je de nieuwste informatie van Ziggo met betrekking tot de coronacrisis.

Youtube

Youtube staat bomvol met filmpjes. Ook hier is van alles te vinden om je kinderen iets te leren, te vermaken of instructiefilmpjes waarmee ze creatief aan de slag kunnen. Hier kun je zelf ook inspiratie uit halen als je je kinderen onderwijs moet geven: van scheikundeproefjes tot gymoefeningen en knutselprojecten.

Nederlandse tv-zenders

De programma’s van NPO, RTL en SBS kun je tot een week na de uitzending gratis terugkijken via hun website of app. Op een smart tv kun je dit kijken via de plug-in van de app. Bij SBS6 gemist kun je trouwens langer dan een week terugkijken.

Wil je meer programma’s of oudere afleveringen terugkijken? Dan kun je een abonnement overwegen. Dit kost een paar euro per maand.

Bedenk wel dat er vaak herhalingen op tv komen en of je ècht niet zonder dat programma kunt. €8 Per maand voor 1 streamingsdienst is toch weer €96 per jaar dat je voor andere dingen zou kunnen gebruiken. Alle kleine beetjes samen vormen een grote hoop.

NLZIET

Bij NLZIET vind je de uitzendingen van 34 Nederlandse zenders terug voor €7,95 per maand. De eerste maand is gratis.
Voor een volledig overzicht en de voorwaarden, zie de website van de website van NLZIET. Dit kun je misschien overwegen in plaats van een tv-abonnement. Controleer eerst bij je provider wat je nu voor het tv-pakket betaalt, wat je daarvoor krijgt en of het niet goedkoper kan. Vergelijken is altijd raadzaam. Vraag je voor elke aankoop af of je het echt nodig hebt en of je het geld ervoor hebt.

NPO Start

Er zijn 3 versies van NPO Start. In de onderstaande tabel zie je wat je bij welk pakket krijgt. Alleen het meest uitgebreide pakket kost geld.

Voor kinderen is er momenteel een extra gratis aanbod op Zapp en Zappelin. Zo kunnen je kinderen educatieve programma’s kijken terwijl jij thuiswerkt 😉

Zo zijn er de ZappBios en dingen om thuis te doen, maar ook programma’s voor de allerkleinsten.

RTL XL

Ook bij RTL kun je gratis tot 7 dagen programma’s terugkijken. Heb je daar niet genoeg aan? Bekijk dan of een abonnement op RTLXL of NLZIET een optie is voor jou.

SBS

Op https://www.sbs6.nl/video kun je de lopende seizoenen van hun tv-programma’s gratis terugkijken.

Videoland

Videoland kun je 14 dagen gratis proberen. Zeg je niet op tijd op, dan start je een abonnement van €8,99 per maand. Videoland kun je delen met familie of vrienden. Je kunt maximaal 5 accounts aanmaken. Dan kost het dus €1,80 per persoon per maand, of iets meer als je het met minder mensen deelt.

Dplay

Zoek je andere zenders dan die op NLZIET om terug- en vooruit te kijken? Dan is Dplay misschien iets voor jou. Hier vind je programma’s van TLC, Discovery, Investigation Discovery, Animal Planet, HGTV, Food Network en MotorTrend.
Ook Dplay biedt een heleboel programma’s gratis aan.

Wil je meer? Bekijk dan of je de premium versie wilt en het geld voor jou waard is. Ook hier geldt weer: goed de voorwaarden lezen en bedenken of je het geld hiervoor kunt en wilt spenderen.

Overige streamingsdiensten

De meest bekende internationale streamingsdiensten zijn Netflix en DisneyPlus. Bij deze diensten kun je kiezen wat bij je past en de kosten delen met familie en/of vrienden. Het aanbod is leuk voor jong en oud, om samen te kijken of om de kids even bezig te houden 😉

Disney Plus

Ben je toe aan wat vermaak voor jezelf en/of je kinderen, dan kun je Disney Plus overwegen. Deze dienst biedt honderden films, korte films, series en documentaires aan van Disney, Pixar, Star Wars en National Geographic.

Het kost €6,99 per maand en je kunt 7 accounts aanmaken. Je kunt de kosten dus omlaag brengen tot 1 euro per persoon per maand.

Netflix

Netflix heeft een erg breed, steeds wisselend aanbod van films, series en documentaires. Netflix biedt 3 abonnementstypen aan:

  • Basis: Voor €7,99 per maand kijk je met 1 account. Je zult het dan wel zonder HD en Ultra HD moeten doen.
  • Standaard: Dit pakket kost €10,99 per maand. Hiervoor krijg je HD-kwaliteit en kun je met 2 personen tegelijk kijken.
  • Premium: Er kunnen 4 mensen tegelijk kijken op Ultra HD-kwaliteit voor €13,99 per maand.
    Je kunt hier dus kiezen wat voor jou belangrijk en van toepassing is.Van welke streamingsdienst(en) maak jij gebruik? Of ga je er juist opzeggen? Heb je nog meer nuttige tips? Laat het ons weten in de reacties.