Het Coronavirus: tips om (financieel) sterk deze tijd door te komen

Al een aantal weken is Nederland, net als het grootste deel van de wereld, in de ban van het Coronavirus. Scholen zijn dicht, kinderopvang is nog maar beperkt mogelijk, veel mensen werken thuis, fysiek sociaal contact is niet meer en er worden boodschappen gehamsterd.
Dit alles heeft ook effect op de economie: mensen werken minder of helemaal niet meer, zzp’ers raken opdrachten kwijt en ondernemers zien hun omzet als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Deze week gaan we in op de (financiële) gevolgen en wat je kunt doen om zo goed mogelijk deze periode door te komen. Naast kommer en kwel biedt deze periode ook kans tot bezinning en ontwikkeling.

Gemeente, nutsbedrijven en hulporganisaties

De gemeente Heerlen heeft bekend gemaakt dat er minstens tot 6 april geen huisuitzettingen uit sociale huurwoningen zullen plaatsvinden.
Ook water, gas en elektriciteit zullen voorlopig niet worden afgesloten.

Hebben je kinderen nu een laptop nodig voor hun schoolwerk, maar heb je deze niet en kun je deze aankoop momenteel niet doen? Kijk dan of je in aanmerking komt voor hulp van Stichting Leergeld.

Inkomen

Ben je zzp’er en mis je inkomsten door de crisis? Dan kun je mogelijk een tegemoetkoming in je inkomsten of een bedrijfslening aanvragen. Dit kan via de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (tozo). Je krijgt dan maximaal 3 maanden een maximumbedrag van 1500 euro. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van je inkomen en huishoudsituatie. Dit bedrag hoef je niet terug te betalen.
Daarnaast kun je een bedrijfslening aanvragen tegen een lager rentepercentage dan normaal.
Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid en de Kamer van Koophandel.

Ligt je werk (deels) plat, dan kan je werkgever of uitzendbureau een aanvraag doen om financiële steun, zodat het loon van de werknemers doorbetaald kan worden. Je verliest geen recht op WW.
Word je werkloos, meld je dan zo snel mogelijk bij het UWV om een uitkering aan te vragen.

Uitgaven

Houd je al een kasboek bij? Nee? Begin er dan mee! Het helpt je inzicht te krijgen in je inkomsten, vaste lasten, incidentele uitgaven en luxe uitgaven. Die luxe uitgaven vallen nu voor een groot deel weg; we zijn even “back to basic” nu. Door ook naar je bankafschrijvingen van de afgelopen maanden en de maand maart te kijken, krijg je een goed inzicht in je noodzakelijke uitgaven en extra uitgaven.

Vaste lasten controleren

Het is verstandig om regelmatig je vaste lasten na te lopen: welke dingen betaal je maandelijks (periodiek) en zijn die dingen wel écht nodig? Zo ja, kan het niet goedkoper? Misschien heb je nu meer tijd over of heb je last van lentekriebels. Gebruik dit in je voordeel en loop je verzekeringen en abonnementen eens na. Opzeggen is vaak zo gepiept met een kort mailtje of een klik op de knop in je account van het bedrijf waar je de dienst hebt afgesloten.

Ook oversluiten gaat vaak makkelijk door contact op te nemen met het bedrijf of via bemiddelingssites zoals Independer. Zeker als je bang bent dat je de komende periode inkomen kan verliezen, is het belangrijk om kritisch naar je uitgaven te kijken.

Koopgedrag

Nu je normale routine waarschijnlijk is veranderd, kan ook je koopgedrag veranderen. Ben je nu (veel) meer online dan een maand geleden? Kijk je meer tv? Dan zul je waarschijnlijk flink wat advertenties en aanbiedingen voorbij zien komen. Ook nieuwsbrieven worden massaal rondgestuurd om webshops draaiende te houden. Onder aan elke mail moet een link of knop staan waarmee je je voorkeuren kunt aanpassen of je kunt afmelden voor de nieuwsbrieven.

Het normale winkelen, uitgaan en uiteten is nu haast niet meer mogelijk. Dit kan ertoe leiden dat je makkelijker verleid wordt tot online aankopen of het laten bezorgen van eten. Een soort compensatiegedrag: “Ik ga nu niet meer naar de kroeg, dus dan kan ik best die games en kleren kopen.” Denk goed na wanneer je iets wil kopen: heb je het echt nodig? Zou je het ook hebben gekocht als de situatie anders was? Is het wel echt zo voordelig? Kun je het geld niet beter opzij zetten als buffer en het product eventueel later kopen als de onzekere tijden voorbij zijn?

De tweedehandsmarkt loopt nu als een tierelier. Een hoop mensen zijn bezig met de voorjaarsschoonmaak. Zo kun je noodzakelijke dingen voor een klein prijsje op de kop tikken èn je medemens en het milieu een handje helpen. Zorg er wel voor dat je veilig koopt! Houd voldoende afstand of laat het product voor de deur neerzetten en handel de betaling liefst digitaal af (bankoverschrijving, betaalverzoek via bank of Tikkie).

Je kunt natuurlijk ook zelf wat spullen verkopen. Elke euro is er één die je in je buffer kunt stoppen. (Wel echt doen hé, en niet uitgeven aan iets anders 😉) Kun je die paar euro makkelijk missen, dan kun je ervoor kiezen je spullen gratis weg te geven aan zij die elke cent hard nodig hebben. Kringloopwinkels, ruilwinkels en dergelijke zijn nu namelijk dicht. Mensen die hier normaal hun spullen kopen, kunnen hier nu niet of zeer beperkt op afspraak terecht.

De BEST-tas wordt voorlopig niet opgehaald door RD-4. De enige plek waar je deze momenteel kwijt kunt, is op het milieupark. Bekijk nog eens kritisch wat je weg doet. Zou je er direct een ander blij mee kunnen maken? Zet dan de spulletjes op Marktplaats of Facebook Marketplace.

Sparen

Wanneer je je inkomsten en noodzakelijke uitgaven (nodige vaste lasten, boodschappen, medicatie etc.) op een rij hebt gezet en eventueel hebt aangepast, weet je wat je onder de streep over houdt. Zet dit bedrag automatisch opzij en houd dit in je achterhoofd telkens als je iets wilt kopen.

Een buffer hebben is erg belangrijk in tijden als deze. De richtlijn is dat je minimaal 3 maanden (liefst 6) zonder inkomen moet kunnen rondkomen. Dat is voor een groep mensen best moeilijk. Een ander populair spaardoel is dan ook om 1000 euro te sparen. Ook dit doel lijkt misschien ver weg, maar het is al een stuk behapbaarder. Met die 1000 euro, of zelfs een paar honderd euro, kun je dingen als een reparatie aan je auto of niet vergoedde zorgkosten betalen.

Ook al heb je een tientje per maand uitgespaard op je vaste lasten of luxe dingen en dat geld in je buffer gezet; dat is toch 120 euro per jaar.
Afhankelijk van je inkomsten en noodzakelijke uitgaven kun je er een sport van maken om elke maand 5 of 10 euro minder uit te geven. Meer besparen kan natuurlijk ook. Steeds als je ergens op bespaart, verandert je beeld van wat noodzakelijk is. Misschien ontdek je nu wel een hobby die je maar 10 euro per maand kost en kijk je hierdoor amper nog tv. De programma’s die je echt wilt zien, kun je online terug kijken (RTLXL, NPO Start etc.). Over een tijdje kun je dan je tv-abonnement aanpassen of zelfs opzeggen. Dat scheelt je zeker meer dan een tientje per maand.

Belastingaangifte

Heb je al belastingaangifte gedaan? Neem er dan nu de tijd voor. Doe je je aangifte nog voor het eind van deze maand, dan ontvang je vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. Het geeft natuurlijk ook meer rust in je hoofd wanneer je weet dat je aan deze verplichting hebt voldaan. Dan hoef je daar niet meer over te stressen eind april. 😉

Had je een afspraak bij de Belastingdienst om je aangifte te doen? Dan is deze geannuleerd wegens de huidige situatie. In dat geval krijg je automatisch uitstel tot 1 september. De Belastingdienst informeert de betreffende klanten hier schriftelijk over.

Zou iemand anders je helpen met de aangifte? Zoek dan naar een andere manier om dit toch samen te doen. Denk aan (video)bellen, Whatsapp, Facebook Messenger, email en post om dingen te bespreken en documenten toe te sturen.

Lukt het echt niet om je aangifte vóór 1 mei te doen? Vraag dan zo snel mogelijk uitstel aan. Dit kan via de Belastingtelefoon: bel naar 0800-0543. Je krijgt een keuzemenu te horen:

  • In het keuzemenu kies je voor optie 3 als je uitstel wilt voor aangifte 2019;
  • Toets je BSN-nummer in en sluit af met een hekje (#);
  • Kies optie 1 voor uitstel aangifte 2019;
  • Het BSN-nummer wordt herhaald, bevestig dit door optie 1 te toetsen;
  • De aanvraag wordt verwerkt en je ontvangt een bevestigingsbrief.

Haal iets positiefs uit de situatie

Zit je nu met de handen in het haar omdat je 38 uur per week thuis probeert te werken terwijl je ook nog je kinderen les moet geven én het huishouden draaiende moet houden? Benader het positief: doe je alleen de nodige huishoudelijke klussen, of doe je dingen die eigenlijk niet zo nodig zijn? Bekijk mogelijkheden met je baas. Bijvoorbeeld minder uren werken of op andere tijden werken. Misschien is er iemand die je kinderen kan helpen met hun schoolwerk? (Deels) via videobellen om het risico op besmetting te verkleinen. Nieuwe situaties vragen om nieuwe oplossingen.

Heb je nu ineens zeeën van tijd omdat je werk en/of sociaal leven stil liggen? Denk eens na over de dingen die je altijd al wilde doen, maar waar je niet aan toe kwam of voor je uit schoof. Lees die boeken, start die blog, doe die online cursus! Ontwikkel je talenten. Daar heb je alleen maar plezier en profijt van.

Als je ondernemer bent of wilt worden, dan is dit hét moment om omzet te draaien (bijvoorbeeld met een webshop in gewilde artikelen) of om je bedrijfsplannen (verder) uit te werken en onderhoud aan de “achterkant” te plegen, als je nu minder werk hebt.

Heb je talenten die je juist nu kunt inzetten? (Creatieve) manieren om hulpbehoevenden te helpen of een hart onder de riem te steken. Daar worden veel mensen blij van en jij zelf ook! Kijk eens op de website van Heerlen Against Corona of hun Facebookpagina. Je kunt je aanmelden voor hun Whatsappgroep, waarin hulpvragen worden gedeeld. Scan de QR-code in onderstaande afbeelding om lid te worden.

Nibud

Het Nibud heeft een speciale editie van de geldkrant gepubliceerd rondom de coronacrisis. Lees het persbericht en de krant op de site van het Nibud.

Op de website van Nibud vind je nog veel meer tips over administratie en geld.

Heb jij nog tips om deze bijzondere tijd door te komen? Drop ze in de comments!