UWV dringt schuldproblemtiek terug samen met SchuldHulpMaatje

Schulden geven je nogal wat kopzorgen. En met een uitkering heb je meestal minder te besteden dan met een baan. Maar met al die kopzorgen is het juist nóg moeilijker om een baan te krijgen. Dat zag het UWV ook. Daarom is er een proef gedaan om uitkeringsgerechtigden met schulden te signaleren en te helpen naar/met hulpverlening. Hier lees je hoe dat ging.


Proef

Het UWV heeft van februari 2018 tot maart 2019 in Limburg en regio Amsterdam een proef gedaan rondom schuldenproblematiek. Men zag namelijk dat mensen met veel (geld)zorgen zich niet goed konden focussen op het sollicitatieproces. Mensen zochten minder gericht naar een baan en bereidden zich niet zo goed voor op het gesprek.

Meedoen in de samenleving

UWV vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Werk hebben is daar een belangrijk onderdeel van. Als je schulden hebt, is het ook moeilijker om mee te kunnen doen.
In 2015 bleek uit onderzoek dat 8 tot 15% van de mensen die van UWV een uitkering ontvingen, schulden of betalingsachterstanden hadden. Dat zijn 96.000 tot 180.000 mensen.

Schulden signaleren

Het UWV en de werkzoekenden hebben er voordeel van als de zoektocht naar werk makkelijker gaat en positief resultaat heeft. Om deze reden zijn medewerkers van UWV actief gaan letten op schulden. Het maakt niet uit waarvoor je precies een afspraak had bij het UWV; als de medewerker dacht dat er schuldenproblemen waren, dan vroeg hij/zij ernaar. De medewerker kon dan hulp aanbieden.

Resultaten

Bijna de helft (47%)van de mensen die deze hulp aangeboden kregen, kregen besparingstips of werden doorverwezen naar het Nibud, SchuldHulpMaatje of Humanitas. 19% Kreeg hulp van het UWV zelf en 19% werd verwezen naar de gemeente voor een advies- of schuldhulpverleningstraject.
Ongeveer drie van de vier mensen die de hulp aangeboden kregen, hebben hier ook gebruik van gemaakt. De rest wilde geen hulp of had al hulp.

De proef was een succes. Daarom wil het UWV het signaleren van schulden landelijk gaan uitvoeren. Dit vraagt wel meer van het personeel en kost geld. Daarom zoekt het UWV nog uit of en wanneer het kan worden ingevoerd. Ondertussen blijft UWV dit systeem wel gebruiken in Limburg en Amsterdam, zo zegt Nathalie van Berkel van UWV.

Bron: De Limburger, 13 maart 2020.