Vijf slechte geldgewoonten

Ken je dat? Je wilt sparen, maar elke maand lukt het toch weer niet. Of je zet aan het begin van de maand wat geld opzij, maar hebt het aan het eind van de maand toch weer uitgegeven. Heb je eindelijk wat gespaard, gaat de auto kapot en is je spaarrekening wéér leeg. Of je komt in de problemen omdat je geen geld achter de hand hebt. Niet getreurd: in dit artikel bespreken we vijf slechte geldgewoonten en waarom het belangrijk is om deze slechte gewoonten achter je te laten en goede geldgewoonten te ontwikkelen.


De 5 slechte geldgewoonten die we bespreken, zijn:

  1. Gebrek aan inzicht;
  2. Meer uitgaven dan inkomsten;
  3. Geen reservepotje;
  4. Impulsaankopen en;
  5. Schulden negeren.

1. Gebrek aan inzicht

Weet je eigenlijk wel precies wat je maandelijkse inkomsten zijn? En ontvang je alle inkomsten waar je recht op hebt? (Klopt je loonstrook, is er iets veranderd waardoor je recht hebt op meer toeslagen?)

Zet vervolgens op een rijtje wat er elke maand uit gaat aan geld. Deel dit op in verschillende categorieën (denk aan woonlasten, verzekeringen, boodschappen, vervoer en luxe dingen). Je zult waarschijnlijk schrikken van de hoeveelheid geld die je uitgeeft aan boodschappen en luxe zaken. Ook kun je op oude of niet gebruikte abonnementen en verzekeringen stuiten.

Maak een kasboek aan of maak elke maand een maandbegroting. Dit omdat het mogelijk is dat er incidentele uitgaven komen en soms zijn er 5 betalingen in één maand, indien je je loon per week ontvangt. Zo weet je vooraf welke betalingen er gedaan moeten worden en wat je dus overhoudt voor boodschappen en luxe dingen.

2. Meer uitgaven dan inkomsten

Als je meer geld uitgeeft dan dat je maandelijks op je rekening ontvangt, dan raak je in een bodemloze put. Niet alleen kun je dan dus niet sparen voor incidentele of onverwachte uitgaven, maar het brengt je ook in de problemen met schulden en dure rente. Deze kun je op deze manier ook niet (af)betalen.

Zorg dus altijd dat je aan het eind van de maand geld over houdt in plaats van andersom. 😉

Hoe doe je dat? Heel simpel: geef minder uit en/of zorg voor meer inkomen. In onze nieuwsberichten en op het internet vind je allerlei bespaartips. Benut de eerste tip: creëer inzicht in je in- en uitgaven. Met die informatie kun je een plan van aanpak maken om te besparen. Ook kun je dit bespaarplan van Nibud gebruiken.

Meer inkomen kun je ook op talloze manieren genereren. Zo kun je meer uren vragen op je huidige werk, opslag vragen, een andere baan nemen (waarbij je over je salaris kunt onderhandelen), of je talenten, kennis en kunde benutten om naast je baan wat bij te verdienen; wees creatief en verkoop je creaties, verkoop spullen, begin een webshop of blog (met advertentieruimte) naast je dagelijkse bezigheden, doe thuiswerk, enzovoorts.

3. Geen reservepotje

Is de uitspraak “geld moet rollen” jou op het lijf geschreven? Dan kun je aardig in de knoei komen wanneer er onverwachte uitgaven zijn. Je krijgt bijvoorbeeld een rekening van te betalen eigen risico en eigen bijdrage, een belangrijk apparaat gaat kapot, je huisdier wordt ziek of je inkomsten vallen (deels) weg. Dit resulteert in betalingsachterstanden, roodstand en leningen; dus schulden. Of je zit zonder wasmachine, computer, telefoon of auto. Ook niet handig.

Zorg dus dat je elke maand direct wanneer je je inkomen ontvangt wat geld opzij zet voor dit soort dingen. Helemaal ideaal is het als je een automatische overboeking inplant van je betaalrekening naar je spaarrekening, een paar dagen nadat je inkomen wordt gestort (dit kan namelijk van datum variëren i.v.m. weekends en feestdagen).

Als het kan, zet het bedrag dan in een apart spaarpotje op je spaarrekening. Al is het een tientje per maand; dat is toch mooi 120 euro per jaar. De vuistregel van Nibud is dat je 10% van je inkomen zou moeten sparen. Lukt dit (nog) niet, bekijk dan de bespaartips van Nibud.

Ook kun je in plaats van of bovenop het maandelijks sparen (een deel van) je vakantiegeld, eindejaarsbonus, dertiende maand en/of belastingteruggave sparen.

Spaar altijd vóórdat je geld gaat uitgeven; anders ga je waarschijnlijk toch (ongemerkt) het bedrag dat je wilde sparen uitgeven.

4. Impulsaankopen

Impulsaankopen zijn aankopen die je niet vooraf gepland hebt. Ook zijn ze vaak niet nodig. Kleding en verzorgingsproducten zijn nodig, maar als je al 15 jurkjes hebt en je koopt er nog eens 3 in een impuls, dan is dat eigenlijk overbodig. Door dit soort aankopen heb je dus minder geld voor je rekeningen, boodschappen en geplande luxe dingen.

Als je dit inzichtelijk maakt (zie punt 1), en je denkt er even over na als je in de stad bent of producten in je online winkelwagentje stopt, dan kun je de impulsaankopen beperken. Loop nog eens een rondje door de stad, of laat het liggen en denk er thuis over na. Zet producten op je online verlanglijstje en bekijk na een tijdje de lijst nog eens goed. Heb je het echt nu nodig? Vind je het echt zo leuk? Of kom je tot de ontdekking dat het eigenlijk beter is als je het (nu) niet koopt? Bewustwording is ook hier weer het sleutelwoord.

5. Schulden negeren

Heb je schulden? Betalingsachterstand, roodstand en leningen, of ze nou bij een bank zijn of bij een vriend, je zult ze moeten terug betalen. Ook heb je te maken met hoge rentebedragen. Betaal je je rekening niet op tijd, dan kunnen er ook nog verhogingen en/of incassokosten in rekening worden gebracht. Zo kan één onbetaalde rekening een sneeuwbaleffect geven: de huidige achterstand moet je inhalen (maar van welk geld, als je geen spaarpotje hebt?), het bedrag wordt al maar hoger en daardoor kun je ook andere rekeningen niet betalen, die op hun beurt ook weer stijgen.

Op roodstand en leningen betaal je een forse rente. Het kan dus zo zijn dat je elke maand wel rente betaalt, maar aan het afbetalen van de daadwerkelijke schuld kom je niet toe.

Hoe langer je de kop in het zand steekt en geen hulp vraagt of actie onderneemt, hoe erger het wordt. Instanties zijn meestal best wel bereid om een betalingsregeling aan te gaan, maar dan moet je wél contact met ze opnemen. De situatie uitleggen en je goede wil tonen brengt je een heel eind. Ook met deurwaarders valt te praten. Niet geschoten is immers altijd mis, en de echt hoge kosten van bijvoorbeeld deurwaardersbezoeken, afslepen van voertuigen, inbeslagname van goederen en woningontruiming kunnen je zo misschien wel bespaard blijven.

Hulp nodig?

Heb je brieven die je niet helemaal begrijpt? Wil je weten of je recht hebt op bepaalde toeslagen, kwijtscheldingen en vergoedingen? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een kasboek of maandbegroting? Loop dan eens binnen op één van onze infopunten in Heerlen/Hoensbroek of Kerkrade.

Heb je schulden of ben je het overzicht op je administratie compleet kwijt? Meld je dan direct aan via het speciale formulier voor Heerlen of Kerkrade. Binnen enkele werkdagen nemen we contact met je op om samen met jou aan de slag te gaan!