Minder stress en meer bereiken: doelen stellen, taken uitvoeren en goed voor jezelf zorgen

Gebeurtenissen kunnen je in de put trekken, of bijvoorbeeld in financiële problemen brengen. Financiële problemen echter, kunnen je óók weer in de put sleuren. Deze onfortuinlijke wisselwerking kun je aanpakken door aandacht te besteden aan beide aspecten: de problemen op zich, en je geestelijke (en fysieke) gezondheid. Ingrediënten voor succes zijn: nuttige taken uitvoeren, goed voor jezelf zorgen, en onzinnige ballast uit je leven verbannen. Lees je mee hoe je jouw problemen oplost én je leven meteen een stuk leuker maakt?


You’re only as strong as you think you are

Wanneer je veel stress ervaart, verlies je al makkelijk het overzicht over de hele situatie en de moed om er weer bovenop te komen. Je weet niet meer waar te beginnen.

Knoop in dat geval één zinnetje goed in je oren en zeg hem (hardop) tegen jezelf – elke keer als je een obstakel op je pad tegenkomt:

Je bent enkel zo sterk, als je zelf denkt te zijn

Door in je comfortzone te blijven, en al gauw te denken dat je geen puf, zin of vaardigheden hebt om een taak te volbrengen, kom je niet vooruit. Ook zit het heel sterk in ons wezen om te doen wat ‘men’ van ons verwacht.

Geloof echter in jezelf en zet die eerste stap om uit de put te komen en/of jouw dromen waar te maken!

Wisselwerking

Een aantal situaties die voor stress en emotionele problemen zorgt, kan ook financiële moeilijkheden of schulden teweeg brengen. Denk aan een scheiding, overlijden van een naaste, het verliezen van je baan of een noodzakelijke, abrupte verandering van je woonsituatie. Door dergelijke gebeurtenissen kun je in de put raken.

Ook als je al schulden hebt, kan dit een flink effect op je mentale en misschien zelfs fysieke gezondheid hebben.

Stress en gezondheid zijn aan elkaar gelinkt.

Om orde op zaken te kunnen stellen, is het dus belangrijk dat je beter in je vel zit. Dit geeft meer rust in je hoofd, zorgt ervoor dat je weer doelen kunt stellen en in actie kunt komen om deze doelen te bereiken.

Wanneer je je doelen bereikt, heeft ook dat weer een positief effect op je welzijn.

Actie!

Om zo snel mogelijk de nodige zaken te regelen en de administratie gedaan te krijgen, zijn dus twee dingen van belang:

  1. Een goede, realistische planning maken – en elke dag aan deze taken werken;
  2. Dagelijks dag goed voor jezelf zorgen; een goede mentale gesteldheid is belangrijk om vooruit te komen.

Om meer rust in je hoofd én in je agenda te creëren, kun je ook eens kritisch kijken naar de dingen die je doet. Zijn ze effectief om je doel te bereiken? Nee? Schrap ze dan.

1. Taken uitvoeren

Taken opdelen

Taken kunnen groot of juist heel klein zijn. Grotere taken kun je opdelen in meerdere kleinere taken. Bijvoorbeeld ‘het huis verkopen’ is een grote taak, die niet direct afgevinkt kan worden; maar je kunt wel vandaag de telefoon oppakken en een paar taxaties plannen. Daarna kun je een makelaar kiezen, het huis kamer voor kamer netjes maken voor de foto’s en bezichtigingen, enzovoorts.

Een zelfde opdeling in taken geldt voor papieren en administratie. Begin met alle papieren te ordenen op afzender, deel het vervolgens op in inkomsten en uitgaven, bekijk waar je nog actie op moet ondernemen, onderneem deze acties en stop tenslotte alles netjes in een klapper. Natuurlijk kun je ook alles scannen en digitaal bewaren.

Begin gewoon

Weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan gewoon met íets! Met niks doen kom je sowieso niet vooruit.

Heb je wat extra motivatie nodig? Begin dan met een heel kleine taak, zoals een e-mail beantwoorden of een brief openen en lezen. Dan rol je vanzelf door wat taken heen, krijg je motivatie en wat meer overzicht en kun je een takenlijst gaan maken.

Vaak weet je diep van binnen wel waar je moet beginnen, maar is de stap om hieraan te beginnen te groot en raakt je brein overspoeld met gedachten en andere taken.

Voorkom piekeren

Maak elke avond de planning voor de volgende dag, of maak op een vaste dag een weekplanning. Zo weet je wat je te doen staat en lig je hier ’s nachts niet over te piekeren.

Heb je bijvoorbeeld moeite om ’s ochtends je bed uit te komen? Als je weet dat er een takenlijst is, heb je al snel een idee wat je kunt/moet doen deze dag. Dat helpt je om toch op te staan en te beginnen.

Vier je successen

Zet op je lijst niet alleen welke taken je gaat uitvoeren, maar ook de alledaagse en leuke dingen die je doet.

Ook al vink je op een dag maar 1 taakje van je grote lijst, als je ziet dat je óók ontbijt, lunch en avondeten voor iedereen hebt gemaakt, de was hebt gedaan, even met een vriend of vriendin hebt gebeld en de tijd hebt genomen om je favoriete tv-programma te kijken, dan realiseer je je wat je die dag allemaal hebt bereikt; vier je successen!

2. Voor jezelf zorgen

Niet alleen plannen en taken uitvoeren zijn van belang; onthoud elke dag dat goed voor jezelf zorgen ook belangrijk is! Als je dit niet doet, kun je ook niet (meer) goed voor anderen zorgen en kom je ook minder ver met je taken.

Als je goed voor jezelf zorgt, zul je na verloop van tijd merken dat je je beter voelt, doordat je jezelf, je lichaam en geest ontspanning gunt. Ook die takenlijst wordt steeds korter, je voelt dat je de controle in je eigen leven weer terugkrijgt en de toekomst ziet er rooskleuriger uit.

De techniek die we eerder beschreven, kun je ook toepassen als er geen acute problemen zijn, maar je wel het idee hebt dat je je leven een stuk leuker, makkelijker en fijner kunt maken.

Doel stellen

Bedenk wat het doel is dat je in je leven wilt bereiken. Zet dit op papier. Bedenk vervolgens wat je kunt doen om dit doel te bereiken: wat zijn de middelen hiervoor? Het stellen van een doel (en geen middel), en hoe je dat kunt bereiken, zie je in het volgende voorbeeld.

Stel dat je doel is: ‘ik wil meer geld verdienen’ (want wie wil dat nou niet; meer geld maakt het leven toch makkelijker?). Hoe ga je dat bereiken?

Wellicht zijn je eerste gedachten ‘een hogere functie krijgen op mijn werk’ of ‘van baan wisselen’. Om dat te bereiken, moet je van alles doen. Denk aan het volgen van cursussen, veel overwerken, opdrachten ruim voor de deadline opleveren en op andere manieren je inzet tonen, zeer aanwezig zijn op het internet om je successen te tonen en contacten te leggen en onderhouden, enzovoorts. Verander je van baan, dan solliciteer je je suf. Je ziet: dit is allemaal veel werk, kost nogal wat moeite en het zal niet van vandaag op morgen lukken, áls al deze dingen al het gewenste effect hebben.

Als we nog eens goed kijken naar het doel, dan zie je dat het eigenlijk geen doel is, maar een middel. Waaróm immers wil je meer geld verdienen?

  • Wil je meer vrijheid ervaren? Dat kun je bereiken door op je uitgaven te besparen, minder te werken of door dagelijks te mediteren.
  • Wil je meer geld uitgeven aan een bepaalde categorie, zoals vakanties of (luxe) uitjes? Dan kun je je andere uitgaven beperken.
  • Wil je sparen voor je toekomst? Ook dan kun je besparen op andere uitgaven, bijvoorbeeld kleiner gaan wonen, energiecontracten en verzekeringen heroverwegen/oversluiten en een deel van je geld beleggen.

Wanneer je je doel voor ogen hebt, schrijf deze dan op. Kijk er een paar dagen later nog eens naar en bedenk je of dit echt het doel is, of een middel om een ander doel te behalen. Stel indien nodig je doel bij en bedenk welke stappen je moet zetten om dit doel te bereiken.

Stappen opdelen

Als je je hoofddoel met de bijbehorende motivatie helder hebt, en je weet met welke grote stappen je dit kunt bereiken, dan kun je deze stappen gaan onderverdelen in kleinere stappen.

Indien je elke dag een half uur besteedt aan het behalen van je doel, dan heeft het een kleine impact op je dagelijkse leven, maar het effect wordt vanzelf duidelijk als de tijd verstrijkt. Ook heb je elke dag een geluksmomentje als je je realiseert dat je weer een stapje dichter bij je doel bent.

De tijd vliegt zo voorbij. Door elke dag een klein stapje te zetten, maak je hier optimaal gebruik van. Door dagelijks 30 minuten te lezen in een boek dat je verder helpt (bijvoorbeeld een boek over hoe je begint met beleggen), een work-out te doen op je yogamatje, een blokje te wandelen of te mediteren, kom je haast ongemerkt bij je doel.

Houd dit eens 3 maanden vol en verbaas jezelf waar je na die tijd al staat!

Schrappen die hap!

Naast extra dingen doen die je naar je doel helpen, kan het ook helpen als je bepaalde dingen juist niet meer doet.

Schrap verplichtingen waar je geen zin in hebt. Zeg dat tijdschrift op dat je toch amper nog leest. Haal je nog plezier uit je hobby’s? Of ga je elke week naar die les omdat je dat al 10 jaar doet, of omdat je je verplicht voelt om te gaan? Minder spullen in je huis hebben helpt om je huis sneller georganiseerd, opgeruimd en schoon te maken. Dat geeft je weer extra tijd om aan je doel te werken en leuke dingen te doen.

Gaat dit je net een stap te ver? Ga dan in ieder geval geen nieuwe verplichtingen aan die jouw doel en geluk in de weg staan. Richt je op de verplichtingen die je al hebt en volbreng ze zo goed mogelijk.

Hulp inschakelen

Natuurlijk kun je deze techniek in je eentje toepassen; maar misschien is er iemand in je omgeving die je een steuntje in de rug kan geven? Iemand die je blijft motiveren om je dagelijkse takenlijst op te stellen en af te vinken. Iemand waarvan je ook steun krijgt wanneer het even niet lukt. Ook kun je verdere tips zoeken in zelfhulpboeken of op websites en blogs.

Vergeet echter niet dat er ook instanties zijn die je (kosteloos) kunnen helpen. Je staat er niet alleen voor! Hulp vragen wordt door de maatschappij vaak gezien als een zwakte, een bevestiging dat het je in je eentje niet lukt. Maar waarom zou je in je eentje blijven aanmodderen als het met hulp in een zucht en een vloek is opgelost? Je eigen zwaktes herkennen en erkennen is juist heel sterk en brengt je verder!

Zit je echt diep in de put, ga dan naar de huisarts en vraag een verwijzing naar de juiste hulpverlener. Wellicht kan maatschappelijk werk iets voor je betekenen als er naast depressie/neerslachtigheid nog andere zaken spelen.

Heb je hulp nodig bij het duidelijk krijgen van je exacte financiële situatie, het op orde brengen en houden van je administratie en het aflossen van je eventuele schulden, dan kun je terecht bij SchuldHulpMaatje Parkstad. Aanmelden kan via:

Met welk doel of welke taak ga jij aan de slag?