Blue Monday: hét moment voor goede voornemens

Het nieuwe jaar is weer ingeluid. Voor velen betekent dit dat er weer goede voornemens zijn gemaakt. Wellicht zijn die intussen alweer gesneuveld. Of je hebt je plannen voor dit jaar nog niet helemaal uitgedacht. Geen zorgen; er is nog genoeg tijd dit jaar om stappen te zetten richting je doelen en om nieuwe, gezondere gewoontes te ontwikkelen. Lees snel verder!


Kies bewust

Uit onderzoek blijkt dat het zo’n zes weken duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Met dit in het achterhoofd is het dus verstandiger om maximaal 8 nieuwe gewoontes te bedenken en er elke 6 weken een toe te voegen, in plaats van hard van stapel te lopen en het niet vol te houden.

Goede voornemens hoeven ook geen grote, wilde plannen te zijn. Het kan zo simpel zijn als 2 liter water per dag drinken. Ook kan het goedkoop of zelfs gratis zijn. Heb je wel een groot plan? Deel de weg naar dit doel dan op in kleine tussenstappen. Door deze kleine overwinningen houd je makkelijker je motivatie vast. Zo voorkom je dat je jezelf in december ineens bedenkt dat je geen stap dichter bij je doel bent gekomen het afgelopen jaar.

Hieronder hebben we een aantal voornemens op een rij gezet en ingedeeld in categorieën.

Gezond leven

Als je bewuster bezig bent met je gezondheid, kan dit ook een positief effect hebben op je mentale gesteldheid. Dit stelt je weer in staat om andere zaken aan te pakken.

 • Voldoende water drinken
  Dit kun je bijhouden door een duurzame drinkfles te gebruiken en/of timers te zetten om je eraan te herinneren dat je moet drinken. Als je geen fles gebruikt, vergeet dan niet te turven!
 • Zet een wekker voor je bedtijd
  Hierdoor krijg je een vaster ritme en zal je minder vaak moe opstaan door een korte nacht.
 • Eet een (paar) keer per week vegetarisch of veganistisch
  Zo varieer je met voedsel en leer je nieuwe recepten te maken. Het is ook nog beter voor het milieu en je bent bewuster met je voedselinname bezig. Dat kan weer leiden tot gezonder eten en besparen op voedsel doordat je bewuster omgaat met extraatjes.

 • Wees je bewust van je alcoholgebruik
  Houd je wel van een glaasje? Niets mis mee! Wil je bewuster met alcohol omgaan, neem je dan voor om bijvoorbeeld niet elke keer dat je uit gaat te drinken, of om niet elke dag bij of na het eten een flesje wijn open te trekken. Tevens is er in januari het initiatief IkPas. Dit houdt in dat je je opgeeft bij IkPas om de hele maand januari geen alcohol te nuttigen. Dit blijkt als effect te hebben dat je daarna permanent anders omgaat met alcohol. Dit kun je natuurlijk ook zelf of met je dierbaren samen in een andere maand doen.
 • Sporten/bewegen
  Je bent niet de enige die dit voornemen elk jaar weer opnieuw heeft. De sportschool is echter maar bij weinigen een favoriete plek om te zijn.In plaats van “sporten” of “20 kilo afvallen” kan je voornemen ook zijn “meer bewegen”. Ga met mooi weer wandelen of fietsen. Neem je voor op je vrije dag(deel) een wandeling of fietstocht in een natuurgebied te maken, zoals de Brunssummerheide. Sluit je aan bij de wandelgroep in je buurt (vaak via buurthuizen). Schrijf je in voor lessen waarbij wordt verwacht dat je komt – als stok achter de deur. Neem eens wat vaker de fiets of ga lopend, bijvoorbeeld naar je werk, de bibliotheek of de winkel. Zo ben je ongemerkt meer in beweging en lijkt je doel niet zo ver weg.

  Wil je nou wél die 20 kilo kwijt? Deel het dan op in kleinere doelen. Een halve kilo per week lukt makkelijk met kleine aanpassingen. Dat is zo’n 2 kilo per maand of 6 kilo per kwartaal. Dat klinkt opeens niet meer zo ondoenlijk. Merk je gaandeweg dat 1,5 kilo per maand voor jou haalbaar is, stel je dan daar op in en vier elke maand de kleine overwinning. Langzaam vooruit is nog steeds vooruit.

 • Ga minder roken
  In plaats van acuut te stoppen (waarschijnlijk niet je eerste poging), kun je ook dit doel in kleine stapjes opdelen. Misschien moet je doel (nog) niet zijn om te stoppen, maar om te minderen.Ga na hoeveel je per dag rookt en rook elke week een (of meer) sigaret(ten) per dag minder. Misschien helpt het om na te gaan wannéér je rookt en kun je zo voor jezelf beslissen welke sigaret(ten) je gaat overslaan. Heb je hulp nodig bij het stoppen? Er zijn hulpprogramma’s die vergoed worden door je zorgverzekering. Informeer ernaar bij je zorgverzekering of de huisarts. Het geld dat je bespaart door minder/geen sigaretten te kopen, kan natuurlijk je spaarpot in. Dit sparen kan je nog meer motiveren om vol te houden. Je ziet immers direct wat het je oplevert, naast een betere gezondheid.

Financiën

“Geld maakt niet gelukkig”, zegt men. Maar het helpt wel! Inzicht in je financiën geeft rust en zekerheid. Daarom hebben we de volgende tips voor je.

 • Stel een kasboek op en houd deze goed bij
  Zo schep je overzicht over je inkomsten en uitgaven. Dat geeft rust in je hoofd. Ook zie je zo waar je nog geld kunt besparen. Uit het bijhouden van een kasboekje kun je na enige tijd weer nieuwe doelen stellen.
 • Controleer maandelijks je toeslagen in Mijn Toeslagen
  Zo voorkom je dat je toeslagen misloopt of dat je ontvangen geld moet terugbetalen. SchuldHulpMaatje Parkstad kan je helpen met een proefberekening en met aanvragen voor bijvoorbeeld Stichting Leergeld.
 • Spaar met een doel
  In steeds meer bankierapps kun je spaarpotjes maken voor specifieke spaardoelen. Dit maakt het overzichtelijker hoeveel je al hebt gespaard voor die vakantie, computer, tatoeage of uitje. Heeft jouw bank deze mogelijkheid nog niet? Boek dan steeds met dezelfde omschrijving een bedrag over naar je spaarrekening. Zo kun je via de zoekfunctie zien wanneer je welke bedragen met deze omschrijving hebt overgeboekt. Het kan ook werken als motivator. Maak bijvoorbeeld een spaarpotje voor een uitje met het gezin. Motiveer de gezinsleden om spullen te verkopen of die reep chocolade eens een week niet te kopen. Stop het geld dat dit oplevert in het spaarpotje.
 • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven van (web)winkels
  Door constant berichten met nieuwe producten en kortingsacties te sturen, willen bedrijven je zover krijgen dat je steeds iets koopt. Ben je hier gevoelig voor? Meld je dan af voor de nieuwsbrief en/of ontvolg of snooze het bedrijf op je social media. Onder aan elke nieuwsbrief van een bedrijf moet een link staan om je uit te schrijven en/of om de instellingen aan te passen. Je kunt ook de frequentie van de mails verlagen of ervoor kiezen om tijdelijk geen mails te ontvangen. Ook dit “digitale opruimen” geeft rust.
 • Verkoop spullen die je niet meer gebruikt
  Hebben je kinderen speelgoed waar ze niet meer naar omkijken of waar ze te oud voor zijn geworden? Heb je kleding die niet meer past of die je gewoonweg niet meer aantrekt? Wil je ontspullen? Probeer het te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats! Bedenk wat categorieën en ga per categorie aan de slag. Dit kan per week, per maand of per kwartaal een categorie zijn. Het verdiende geld noteer je in je kasboek en geef je een specifiek doel.Een variatie hierop kan zijn, dat als je iets nieuws wilt kopen, je daarvoor iets anders verkoopt. Dat helpt in de kosten en je zorgt er meteen voor dat je niet verzuipt in een berg spullen.
 • Stop je wisselgeld in een (spaar)pot
  Alle kleine beetjes helpen. In een jaar kun je zo toch een aardig bedrag bij elkaar sparen. Door het (munt)geld uit je portemonnee te halen, verklein je ook de kans dat je dingen koopt die niet echt nodig zijn, omdat je het geld toch niet bij je hebt. Denk hierbij aan een beker koffie of een ijsje onderweg of in de stad.

Leuke dingen doen

Naast je dagelijkse en wekelijkse verplichtingen is het ook belangrijk om dingen te doen waarvan je geniet.

 • Kies een of meer dingen die je graag wilt doen. Alleen, met je partner, met vrienden of als gezin. Kies activiteiten die binnen je budget passen of waarvan je verwacht dat je het geld bij elkaar kunt sparen.
 • Heb je veel vrije tijd, bijvoorbeeld in het weekend? Plan dan 1 dag of dagdeel voor een leuke activiteit of ontspanning. Natuurlijk hoef je niet steeds de deur uit en het hoeft ook niet elke keer geld te kosten. Het is oké om een dag tv te kijken, om een ontspannend bad te nemen of te gamen.
 • Heb je minder tijd of minder geld, plan dan eens per maand of per kwartaal een activiteit. Dit kan gratis, zoals wandelen, een buurtspeeltuin of de bibliotheek, maar denk ook aan uitstapjes naar de bioscoop, de schaatsbaan, een trampolinepark, het theater, de dierentuin of een pretpark.
 • Door dit te plannen (schrijf het op de kalender!) creëer je motivatie om het doel te bereiken. Ook kun je met een planning gericht zoeken naar kortingsbonnen of -periodes voor het gekozen uitje.

Goede daden

Het verrichten van goede daden maakt de wereld steeds een beetje mooier. Zelf word je er ook nog gelukkig van, dus waarom niet? Je hoeft geen Moeder Theresa te zijn hoor! Het zit hem in de kleine dingen. Maak eens een praatje met de buren. Toon wat meer geduld bij de kassa in de supermarkt. Help iemand oversteken of geef een vreemde op straat een complimentje. Met deze positiviteit kun je zelf de dag ook makkelijker aan!

Met welke van deze voornemens ben of ga je aan de slag? Laat het weten in de reacties!